Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Lars Mæhle, Kyrre Holm Johannessen, Bokstavelig talt
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Anbefalinger 26. mars 2018

Trenger du lesetips til påsken? Del 1.

Leter du febrilsk etter den perfekte boken til påskeferien? Har du lest alt i bokhyllene dine, eller er det som står der kanskje ikke så fristende? Litteraturbloggen har hentet inn et knippe anbefalinger fra litteraturinteresserte mediepersonligheter, bloggere, litteraturkritikere og forfattere. Finner du din favoritt på biblioteket i år?

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe, Katrine Judit Urke / Foto: Malin Nilsson Schau, Tove K. Breistein, Samlaget / Omslag: Amazon, Cappelen Damm, Gyldendal Norsk Forlag

Påsketid er lesetid for mange, men hva skal en velge når en endelig får sjansen? Selv går jeg for min obligatoriske Maria Lang-roman. Ingen påske uten, mener jeg! Hva slags tips har våre nøye utvalgte litteraturelskere? Her går det ikke nødvendigvis i krim, men rett og slett bare gode og medrivende bøker. Håper du finner noe du liker!

Kyrre Holm Tønne Johannessen

Du har kanskje hørt ham i podcasten Krisemøte og allerede snappet opp noen boktips derfra? Kyrre Holm Tønne Johannessen er programleder og manusforfatter, og Krisemøte er en av Norges mest populære podcaster. Her blandes mannlig melankoli med humor, og sammen med sin makker Kristopher Schau utforsker og belyser han tabubelagte og absurde temaer. Jeg stopper alltid litt opp når de to herrene skal anbefale bøker, og nå er vi så heldige at vi har fått Kyrres eksklusive anbefalinger til Litteraturbloggen.

Lincoln in the Bardo

George Saunders: Lincoln in the Bardo

Sønnen til Abraham Lincoln er død, og det nekter faren å godta. Boka foregår i en mellomfase mellom liv og død (Bardo er et tibetansk ord for denne fasen), og fortelles gjennom diverse, mangslungne eksistenser på denne kirkegården, som alle har det til felles at de ikke vil akseptere døden helt ennå. Meget annerledes og meget fascinerende.

Justin Cronin: The Passage

Jeg er mer enn gjennomsnittlig glad i bøker fra post-apokalypsen, og denne er nok den mest spennende av de jeg har lest i denne sjangeren. Boka ble til ved at datteren til forfatteren ba ham skrive en bok om en jente som redder verden. Noe han også da gjorde, riktignok en verden som i utgangspunktet er ganske ødelagt av et virus som gjør folk til en slags vampyrer. Dette er den første i en trilogi, over 1000 sider i denne verdenen føles ikke for langt i det hele tatt.

Torgrim Sørnes: Uten nåde

Dette er historien(e) om alle offentlig henrettede mennesker i Norge fra 1783-1814. Groteske og dypt fascinerende innblikk i livet (og døden) til mennesker helt nederst på samfunnets rangstige. Også fascinerende fordi man får historier om hvordan mange mennesker i Norge levde på den tiden, historier som aldri ellers ville blitt bevart for ettertiden.

Lars Mæhle

Lars Mæhle er en av våre mest produktive forfattere. Den siste tiden har han skrevet en del krim og ble i år belønnet med Riverton-nominasjon for sin seneste krimbok for voksne, Den stille flokken. Lars skriver ikke bare krim for voksne, men også for barnehagebarn! I den populære serien Mysteriene i Kråkeslottet barnehage, med herlige illustrasjoner av Odd Henning Skyllingstad, løses veldig spennende, om ikke så veldig blodige, gåter som Hvem har tatt pølsene? og Hvem gikk med utesko inne? Her er Lars’ tre påskelesningstips for barn!

Cappelen Damm

Martin Widmark: LasseMajas detektivbyrå

Kanskje min favorittkrim for barn. Enkle, men fiffige plott, lun humor og helt særegne illustrasjoner (Helena Willis). Og bra typer! Bare det at den italienske innflytteren heter Franco Bollo synes nå jeg er utrolig morsomt.

Anna Fiske: Snarveien 8B

Denne boka har barna mine lest sikkert 1000 ganger hver. Om edderkoppen Evert som må finne husrom for vinteren i ei stor blokk, og som vandrer gjennom alle leilighetene i jakten på det perfekte hjemmet. På den runden blir leserne samtidig kjent med alle familiene i blokka, og dessuten mer og mer kjent med dem for hver lesning, fordi man stadig oppdager nye og overraskende detaljer. En smart miks av historie og vrimlebok. Og morsom. Naturligvis.

Bjørn Rørvik & Per Dybvig: Bøkene om reven og grisungen

Jeg elsker Bjørn Rørvik og Gry Moursunds bøker om Bukkene Bruse. Men personlig setter jeg bøkene om reven og grisungen kanskje enda ett hakk høyere. Det er noe helt eget og magisk med universet i disse bøkene. Og akkurat dette er uendelig vanskelig å få til for en forfatter. Reven og grisungen er noen herlige typer. Men aller morsomst synes jeg Fjompenissen Papp er. Jeg ler høyt og uhemmet av ham (og aller mest i Nisseforeningen, hvor han dukker opp i bar overkropp på nissemøtet for «Nisser uten grenser», fordi han trodde det stod «Nisser uten genser»).

Elisabeth Bakken, Bokstavelig talt

Elisabeth Bakken er utdannet journalist og driver bokbloggen Bokstavelig talt hvor hun skriver om både norsk og utenlandsk litteratur med en sikker penn. Vi får også være med på bokreiser, og sist kunne leseren oppdatere seg på de mange innkjøpene som var gjort i Dublin. Elisabeth kjøper, leser og skriver om et imponerende antall bøker, og det er en svært god variasjon i bøkene som omtales. Hvilke bøker synes bokbloggeren du bør lese i påsken?

Gyldendal Norsk Forlag

Kyrre Andreassen: For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges

Jeg liker vanligvis ikke morsomme bøker, men her er humoren akkurat passe beksvart til at jeg humret meg gjennom snaue 500 sider. Krister Larsen er omskolert elektriker, tidens minst pedagogiske pedagog og pålagt av fruen å bygge pergola i hagen. Derfra kan det bare gå én vei: nedenom og hjem.

Valérie Rouzeau: Sorgensoveralt

Jeg leser ikke mye dikt, men denne traff meg hardt og brutalt. Diktene skrev forfatteren til farens begravelse, og språket er nærmest revet i fillebiter av sorgens desperasjon. Glitrende oversatt av Kjersti Annesdatter Skomsvold.

Olivia Laing: The Lonely City – Adventures in the Art of Being Alone

En bok om altoppslukende ensomhet som greier å skildre følelsen uten å bli deprimerende. Forfatteren tar utgangspunkt i sin egen situasjon da hun flyttet til New York uten å kjenne noen, men vrir det rundt til å handle om fire ulike kunstnere og hvordan de brukte sin ensomhet til å skape betydningsfull kunst. En av de beste bøkene jeg leste i fjor.

*

I morgen får vi vite hva Inger Merete Hobbelstad og Ellen Sofie Lauritzen mener du bør lese denne påsken. Lån, les og følg med!

Comments are closed.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.