Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 14. januar 2019

Klimaprat med Kathleen Rani Hagen

Debutantforfatter Kathleen Rani Hagen ønsker å gjøre oss oppmerksomme på naturen rundt oss, fordi det er først når vi kjenner dens nyanser vi kan forstå hvilket tap det er å miste deler av den.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Foto: Pernille Marie Walvik / Omslag: Forlaget Oktober

I år er Oslo europeisk miljøhovedstad og på Deichman starter vi året med en måned viet klimaet, sammen med Klimafestivalen § 112. Her på Litteraturbloggen markerer vi det med en rekke innlegg viet et knippe forfattere som på ulikt vis tar opp klima og miljø i sine bøker.

En av fjorårets forfatterdebutanter, Kathleen Rani Hagen, var biologistudent da hun skrev Grunnleggende plantediversitet. Det er lett å se når en leser boka, da boka er krydret med sånt som gressarter og planters latinske navn. Teksten har stor varme for naturen som omgir oss, som den også har for fortellingen om en gryende forelskelse som vokser frem.

I romanen din, Grunnleggende plantediversitet, skriver du om en botanikkstudent som forelsker seg. Hennes fascinasjon for alt det som vokser rundt oss får også mye plass i boka. Hvorfor valgte du å inkludere så mye faglig stoff i fortellingen din?

– Hva som utgjør det biologiske mangfoldet var noe jeg var veldig opptatt av på det tidspunktet jeg begynte å skrive romanen. Jeg har vært opptatt av klima og natur helt fra barnsben av, men på et tidspunkt som voksen skjønte jeg at det var så lite jeg egentlig visste om det jeg brydde meg om, så jeg bestemte meg for å virkelig sette meg inn i det. Det å skrive romanen falt dermed sammen med tilegnelsen av det faglige stoffet. I ettertid har jeg tenkt mye på hvor viktig det er å vite hva som finnes av arter, for det er først når vi vet om dem at vi kan forstå hvilket tap det er å miste dem. Det er kanskje heller noe jeg selv har lært av å skrive romanen, ikke noe jeg bevisst mente å gjøre da jeg skrev den.

Hvordan engasjerer du deg i kampen for en mer bærekraftig verden?

– Jeg er med i en naturvernorganisasjon, men må ærlig si at jeg ikke har vært så aktiv det siste året. Ellers tar jeg fly sjeldent (jeg elsker toget!), eier ikke bil, stemmer grønt, spiser som oftest vegetarisk og kjøper det meste brukt (eller låner!).

Her kan du låne Grunnleggende plantediversitet!

Hvordan kan litteraturen være med på å påvirke det grønne skiftet?

– Det kan være vanskelig å se sammenhengene i verden, hvordan det ene påvirker det andre. Spesielt når det gjelder klima er det et problem. Kanskje kan man se dem bedre når man leser litteratur?

Kan du anbefale en bok som kan inspirere flere til å tenke grønt? 

– Jeg synes ofte at romaner hvor klima/natur/miljø er temaet er overfladiske og flate, som om klima/natur/miljø bare er der for å fungere som en kulisse for menneskene. Det blir som om klima/natur/miljø er noe vi kan bale med når det passer oss. Derfor vil jeg gjerne anbefale The Overstory av Richard Powers, fordi Powers nettopp klarer å skrive sammen menneskenes og trærnes liv. Nydelig skrevet er det også, særlig de åtte første kapitlene som nærmest kan leses som små noveller i seg selv. Romanen er forøvrig fri for klissete naturromantikk og miljøvernere som er ”glad i å være ute”. Det er fint, synes jeg. Man trenger ikke å være et friluftsmenneske eller drive småbruk for å tenke grønt.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.