Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Kommentarer 1. februar 2019

Podcast-tips til bokelskere

Er du glad i å lese bøker og å høre på podcast? Da har du kommet rett plass. Vi har samlet noen bokpodcaster vel verdt å høre på, fra inn- og utland.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Foto: ThoroughlyReviewed

Fra de etablerte mediene er NRKbok en selvfølge å ha i podcastappen. Her får du forfatterintervjuer, reportasjer og anmeldelser. Vil du følge med internasjonalt tar The Book Review Podcast med oss på innsiden av det litterære USA. Her møter du kompetente lesere i en nokså uformell tone.

Ønsker du godt fortalte historier om alt fra bokhandelkjedenes oppstart til verdens mest glamorøse bibliotekar er Annotated et godt valg. Den byr på nokså korte episoder med godt innhold du neppe kjente til fra før. Ønsker du heller en mer uformell og litt skravlete podcast kan den svenske Mellan raderna anbefales. Her diskuteres mest ny, aktuell litteratur.

Er du glad i streker, ruter og tegninger har den amerikanske tegneseriebutikken Big Planet Comics podcast noe for deg. Eller, hvis du elsker science fiction, fantasy eller skrekk kan podcasten fra den svenske Science Fiction bokhandeln anbefales. Selvhjelpsbøker leses av mange, selv om det kanskje ikke er alle som liker å snakke om det. I By the Book, med Jolenta Greenberg og Kristen Meinzer, lever de to seg gjennom en utvalgt selvhjelpsbok for hver episode.

Har du lyst til å vite mer om bøker for barn og unge? Barnebokforfatter Arne Svingen snakker med kollegaer om alle slags ulike sjangre og temaer i Svingens barnebokverden. I YAS, podcasten om Young Adult-litteratur, har Københavns biblioteker invitert ungdom selv til å snakke om bøkene skrevet for dem. En stor favoritt om barne- og ungdomslitteratur for voksne, Bladen brinner, er dessverre lagt ned, men har du ikke hørt den tidligere anbefaler jeg å gå tilbake i arkivet og høre på det som finnes.

Fra bibliotek og forfattere

Flere norske bibliotek lager også egne podcast, de aller fleste med opptak av arrangement som har foregått hos dem. Sølvberget, biblioteket i Stavanger, har et stort og variert tilbud med over 130 episoder tilgjengelig. Du kan høre om alt fra Fjodor Dostojevskij, via Mette Marit og Carl Frode Tiller til aktuelle debatter. Bergen offentlige bibliotek sin BOBcast har også mye innhold å friste med. Litteraturhus i både Bergen og Oslo slipper også mange av arrangementene sine som podcast.

Om det er forfatterne du er mest interessert i finnes det flere muligheter. The Writer’s Voice lar deg høre kjente og ukjente forfattere lese opp egne noveller. Her kan du høre store navn som Zadie Smith, Ian McEwan og Linn Ullmann. Ønsker du å komme på baksiden og forstå hvordan forfattere jobber er den svenske Skrivarpodden et godt sted å begynne. Den er også full av tips om du har lyst til å prøve og skrive selv.

Har du en favorittpodcast om litteratur? Del den gjerne med oss i kommentarfeltet!

Én kommentar til “Podcast-tips til bokelskere”

  1. Pål Sundby sier:

    Veldig fin og spennende liste dette, men skulle likt å se podcasten til Litteratur på Blå innlemmet. Omtrent hver tirsdag inviterer LpB til debatter, samtaler og intervjuer på Blå ved Akerselva i Oslo, der kvalitetslitteraturen står i sentrum. Podcastene fra arrangementet legges ut søndag etter arrangementet, og kan finnes bl.a. på LpBs hjemmesider, soundcloud og iTunes:

    http://litteraturpabla.no/podcast/

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.