Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 20. januar 2020

Barnas flyttebyrå

Nysgjerrige øyne, trippende føtter og en haug med bøker. Det var en stor dag for Deichman Bjørvika da nærmere 1000 forventningsfulle barn bar 6000 bøker fra Hammersborg og fikk det første glimtet av det nye biblioteket.

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe / Foto: Tinna Ludviksdottir, VisitOSLO/Didrick Stenersen

Det var en magisk stemning da elevene fra Møllergata, Ila, Bolteløkka og St. Sunniva skole inntok det vakre bibliotekbygget ved fjorden. For dette er deres bibliotek, og hva passet vel egentlig bedre enn at det var barna som fikk biblioteket til å puste for første gang.

Foto: Tinna Ludviksdottir

Toggeneral Tomas har kontroll. Foto: Tinna Ludviksdottir

Reinert Mithassel ved Deichman har hatt stor suksess med blant annet Biblo på Tøyen, biblioteket for de mellom 10 og 15 år. En mann som åpenbart finner på de aller kuleste tingene for Oslos yngste borgere. Denne gangen har Reinert jobbet fram idéen om barnas flyttebyrå, nemlig at barna selv skal få lov til å egenhendig flytte en stor del av bibliotekets samling. Hvorfor var det egentlig så viktig å la barna få ta del i den aktive flytteprosessen?

Hvorfor ønsket dere å la barna selv flytte bibliotekets bøker?

– Vi syntes det var viktig at barna som har sognet til Hammersborg fra de nærliggende skolene kan få en helt fysisk forståelse av hvor de heretter skal gå for sine bibliotekopplevelser og boklån. Det er stas og riktig på et vis at det er barna som skal være de første som besøker oss, det er de som huset vil være til for lengst.

– Også gjorde vi det jo litt bare for moro skyld også, det er skøy å fargelegge byen, blokkere trafikken, med politiets rytterkorps og det hele. Ikke minst var det kjekt å avlaste det voksne flyttebyrået litt. Barna flytte faktisk så mye som en syttitredel av samlingen vår, rundt 6000 bøker.

Foto: Tinna Ludviksdottir

Fra Hammersborg til Bjørvika. Foto: Tinna Ludviksdottir

Vel framme i Bjørvika fikk barna møte selveste Kronprinsesse Mette-Marit, en uttalt litteraturelsker som blant annet snakket om da hun selv ble tatt med til biblioteket av pappaen sin for å oppdage den store verdenen som ligger mellom permene. Og når barna etterpå fylte nye Deichman med glede og energi med BlimE-dansen, ja, da var det vanskelig å la seg forbli uberørt.

– At et visst pressefrieri lå bak skal vi ikke stikke under en stol, forteller Reinert. – Og jammen stilte de mannsterke også, men så var det overraskende rørende selv for oss praktikere som jobber her, med et slikt energisk overgangsrituale som ga frampek om hvordan huset skal syde og koke. Og når barna i simultan koreografi danset BlimE-dansen så var det noen og enhver – selv oss på produksjonssiden – som måtte opp med hånda for å tørke litt i øyekroken.

Det  klassiske spørsmålet, hva følte du da 1000 dansende barn strømmet inn i biblioteket?

– Bygget endret i dag sin identitet, tenkte jeg. Det våknet endelig til sin egentlige hensikt. Det fikk meg til å tenke på den gang jeg hadde bygget peis i stua og tente opp for første gang – hvordan alt forandret seg, og huset ble fylt med sjel.

Foto: Tinna Ludviksdottir

Kronprinsesse Mette-Marit snakker varmt om fine barndomsminner fra biblioteket. Foto: Tinna Ludviksdottir

Hva betyr det å få denne enorme oppslutningen av både barn og Kronprinsesse?

– Det gjør oss jo også litt stolte, vi som jobber med bibliotek, å få slik oppmuntrende velvillig deltagelse fra Slottet og politiet og rådhuset. Og at skolene i tillegg uten å nøle melder på alle elevene for å være med på et Deichman-prosjekt bare for moro skyld midt i skoletida, det er jo ekstra stas. Vi skjønner at vi har noe stort på gang, og gleder oss med stadig større tro på Bjørvika-fremtiden og åpningen 28. mars.

Foto: Tinna Ludviksdottir

Ordfører Marianne Borgen leder an. Foto: Tinna Ludviksdottir

Vi gleder oss med andre ord til å dele enda mer av denne magien vi fikk oppleve en liten smakebit av denne torsdagen. Velkommen til flunkende nytt bibliotek lørdag 28. mars!

Foto: Tinna Ludviksdottir

Bokfjellet i Bjørvika. Foto: Tinna Ludviksdottir

Foto: Didrick Stenersen

Barnas flyttebyrå. Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen

Foto: Tinna Ludviksdottir

På vei! Foto: Tinna Ludviksdottir

2 kommentarer til “Barnas flyttebyrå”

  1. Bente sier:

    Fantastisk og rørende ??

    1. Marte Storbråten Ytterbøe sier:

      Enig, Bente! 🙂

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.