Søk Meny Lukk
Lukk
Bokomslag
Av: sirilarsen Anbefalinger 24. september 2019

Boktips til høstferien

Vil du gjerne gi barnet ditt en god leseopplevelse? Biblioteket hjelper deg!

Tekst: Siri Larsen / Omslag: Forlagene

Høstferien nærmer seg, og det er en perfekt mulighet for en kopp kakao og en spennende bok. Er du usikker på hva du skal velge? Her har vi samlet noen lesetips for barn og unge. Det er bøker for de som nettopp har lært å lese, de som har lest en stund, og for de som vil bli lest for.

Svaret er sjiraff, Cappelen Damm

Svaret er sjiraff av Mari Kjetun

Visste du at sjiraffer ofte blir truffet av lynet, og derfor er redd for tordenvær? Eller at de kan fylle en hel bærepose med bæsj hver dag, og drepe en løve med ett kraftig spark? I denne lille faktaboken om sjiraffer får du vite masse morsomme og spennende ting du sannsynligvis ikke visste fra før. Boken har lite tekst, en setning på hver side, og mange morsomme fotografier av sjiraffer i forskjellige situasjoner. Dette er en faktabok som er midt i blinken for ferske lesere som endelig kan lese en hel bok selv.

Et monster på tivoli av Mats Wänblad

Ebba og Boris er på tivoli, og Ebba gleder seg til å gjøre alle de skumle og spennende tingene. Boris har aldri vært på tivoli før, og vet ikke helt hva han vil. Og hva er egentlig spennende for et monster? I hvert fall ikke spøkelsestoget, der alle ligner gamle slektninger. Og kjærlighetstunnelen er bare ekkel, med romantisk musikk og par som kysser. Kanskje den store berg- og dalbanen kan være noe, eller blir det rett og slett for skummelt? Dette er åttende boken om bestevennene Ebba og Boris. Humoristiske bøker med lite tekst og fine illustrasjoner som er med på å utvide historien. Har du ikke lest de andre bøkene i serien, anbefaler vi at du låner med deg noe flere når du først er i gang.

Det fine med Kjersti av Helena Hedlund

Kjersti er sju år og elsker gull. Hun har 105 gullting i en eske under senga, og et hår som skinner om gull. Fatima sier håret hennes er oransje og bestemmer at hun og Kjersti skal leke sammen, selv om Kjersti egentlig ikke vil. Hun vil heller leke alene ved det tomme nabohuset. Men det er vanskelig å si ifra, så det blir alltid som Fatima bestemmer. Ting forandrer seg når Gunnar flytter inn i det tomme huset. Han har samme hår som Kjersti, samler på gullting, og kan trylle! Og når Kjersti forteller ham om skatten hun har funnet til samlingen sin, en ekte gullring, lover han å holde på hemmeligheten. Det viser seg nemlig å være lærerens giftering, men Kjersti vil ikke gi den tilbake. En fin høytlesningsbok om vennskap, løgn og sannhet, om å tørre å si det man mener, og om fine og vanskelige hemmeligheter.

Turbo-Tim: i en klasse for seg av Lincoln Peirce

Dette er første bok i serien om Tim, en ganske kreativ og innbilsk elleveåring som elsker å lage tegneserier og å henge med vennene sine. På skolen er han derimot ikke like ivrig, og han har ett og annet å utsette på både lærere og andre medelever. Men selv om Tim er en skikkelig skrythals, har han en tendens til å havne i trøbbel, og det meste går ofte ganske galt. Optimismen er derfor stor når han spiser en lykkekake med spådommen «I dag vil du overgå alle andre». Egentlig et livsmotto Tim lever under uansett, men når er han i hvert fall sikker på at lykken snur. Bøkene er humoristiske, og tekst, illustrasjoner og tegneseriestriper utfyller hverandre godt. Dette er en bok jeg tror vil appellere til målgruppa, og serien er perfekt for dem som liker En pingles dagbok, Tom Gates og Tommy og Tigeren.

Velkommen til Pandoria av Carbone

Velkommen til Pandoria er den første av fem bind i den franske fantasy-tegneserien Spilledåsen. Vi blir kjent med Nola som fyller åtte år, og det eneste hun ønsker seg til bursdagen sin er mamma, som døde nettopp. Som en liten trøst får hun en spilledåse som moren eide. Den spiller vakkert, og musikken og lysene lindrer den verste sorgen. Som fortryllet stirrer hun inn i glasskulen, og til sin store forskrekkelse dukker det plutselig opp en liten jente som roper om hjelp. Nola krymper og kryper inn i spilledåsen gjennom nøkkelhullet for å hjelpe den mystiske jenta, og befinner seg snart i en annen verden, Pandoria. Et eventyrlig og farlig sted som rommer mange overraskelser, men også skapninger som kan fortelle om morens fortid. Det viser seg nemlig at moren levde et hemmelig liv i den magiske verdenen på innsiden av spilledåsens glasskule. En fargesterk og varm tegneserie som kan minne litt om Nordlys-serien. Neste bok i serien kommer i oktober.

Gyldendal forlag, Dette var pakten vår

Dette var pakten vår av Ryan Andrews

Ved høstjevndøgn samles innbyggerne i en liten by for å sende papirlykter nedover elva. Et gammelt sagn forteller at når lanternene flyter ut av syne, stiger de opp mot himmelen og blir til stjerner. En kameratgjeng vil finne ut om dette er sant, og bestemmer seg for å følge med lyktene nedover elva. De inngår en pakt med to regler: ingen skal snu å dra hjem, og ingen skal se seg tilbake. En etter en bryter de pakten, og til slutt er det bare Ben igjen. Og Nathaniel, som egentlig ikke fikk være med i utgangspunktet. De to guttene fortsetter reisen inn i et fantastisk og absurd univers der de møter på utfordringer men også nye vennskap. Bruken av blå fargepalett er gjennomgående og forsterker følelsen av natt og gir også en melankoli til historien. Tegneserien gir assosiasjoner til japansk animasjonsfilm, ikke en helt usannsynlig inspirasjon, for det viser seg at historien er basert på en gammel japansk roman, og at forfatteren er bosatt i Japan.

Rot og Bjørne leker gjemsel av Hege Østmo-Sæter Olsnes

Dette er andre bok om de to ganske ulike bestevennene Rot og Bjørne. Rot er vill og kreativ med mange morsomme påfunn. Bjørne er mer stille og forsiktig og opptatt av å følge reglene. Dette kan by på utfordringer når de skal leke gjemsel. Bjørne kan nemlig telle kjempelangt, så langt at Rote mister tålmodigheten lenge før han er ferdig. For Rot vil gjerne bli funnet med en gang, men Bjørne vil gjerne finne alle sporene først.  Bøkene er enkle og gjenkjennelige for målgruppa, og beskriver realistiske situasjoner på en humoristisk måte. De uttrykksfulle illustrasjonene får fram personligheten til de to karakterene og tilfører også noe ekstra til historien. Morsomme og alvorlige bøker for de minste barna. Vi anbefaler også å låne med seg Rot og Bjørne tegner.

Pølsetjuven av Marianne Gretteberg Engedal

Kjell er sønn i en tyvefamilie. De er tyver alle sammen, fra minsten med smokk og bleie, til bestemor med gåstol. De er skruppelløse og stjeler fra alt og alle. Niåringen Kjell liker ikke å stjele, og tar bare ting som ingen eier lenger. Det synes ikke familien er bra nok og sier han er verdens dårligste tyv. Men når familien bestemmer seg for å røve huset til bestevennen Pølse-Per som er på ferie, får Kjell nok. Han vil ikke være tyv, og sniker seg ut om natten for å levere tilbake det han stjal fra bestevennen sin. På vei gjennom skogen møter han på mange andre som har rømt for å slippe og gjøre det som er forventet av dem. En veldig søt historie om å føle seg annerledes og ta egne valg som går imot foreldrenes forventninger. Vakre illustrasjoner med morsomme detaljer, som at hele familien bruker stripete fangedrakt.

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Tamar og Clea er begge tenåringsjenter som fantaserer om en skuespillerkarriere, og drømmen blir nærmere virkelighet når de begge kommer inn på dramalinjen på den ærverdige og prestisjefylte skolen Norra Latin. Men de to jentene har veldig ulike forutsetninger for å nå drømmen sin. Clea er født inn i teatermiljøet, og har allerede hatt ulike roller både på film og scene. Tamar fra Östersund er både sjenert og usikker, og finner seg verken til rette blant de andre dramaelevene eller i sitt nye liv i Stockholm. Dessuten blir hun håpløst forelsket i Clea, en relasjon som virker helt umulig. Men noe er ikke helt som det skal på skolen. En vandrehistorie om et dødsfall og en mystisk forsvinning henger igjen i gangene. Tamar og Clea blir på ulikt vis viklet inn i en dramatisk historie som veksler mellom fortid og nåtid, magi og realisme, noe som etter hvert fører de to jentene nærmere hverandre. En spennende og stemningsfull ungdomsbok med gode miljø- og karakterbeskrivelser.

God leseferie!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.