Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 27. januar 2020

Høytlesing med Lars Mæhle

Nå elsker forfatter Lars Mæhle å lese høyt, men det har han ikke alltid gjort. Da han begynte å skrive, og å drømme om å bli forfatter, var det noe av det aller verste han visste.

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Illustrasjon: Lars Rudebjer, detalj fra Dinosaurgjengen, Kagge forlag / Foto: Samlaget, Erik Thallaug, Fotofolk

Allerede som tenåring skrev Lars Mæhle mye. Etter 25 refusjoner fikk han antatt sin første bok, ungdomsboka Keeperen til Tunisia. Nå lever han av sitt forfatterskap, som består av bøker for både store og små lesere. Å være forfatter i dag er ikke bare å sitte alene og skrive bøker, men også å besøke mange bibliotek og skoler over hele landet. Blant hans siste suksesser er Dinosaurgjengen, en bokserie for barn som liker både eventyr og dinosaurer.

Du kan møte Lars Mæhle på Deichman Torshov óg Deichman Bjerke lørdag 8. februar. Da leser han høyt som en del av Lesefrøfestivalen – én uke med høytlesing for barn 0-6 år på hele Deichman, samtidig!

Vil du dele et leseminne fra barndommen med oss?

Bilderesultat for lars mæhle

Lars Mæhle

– Her skulle jeg sikkert svart en viktig og kunstnerisk riktig barnebok. Men for å være helt ærlig, var jeg som liten mest interessert i å lese Atlas (!) og Guinness Rekordbok. Jeg husker mange av rekordene den dag i dag. Blant annet syntes jeg veldig synd på den arme inderen som hadde stått 17 år i strekk (pga. en sykdom som gjorde kunne han ikke sitte). Men han fikk nå i det minste en verdensrekord i boka. Ellers leste jeg veldig mye tegneserier: Donald, Supermann, Tempo. Det var først som ungdom at jeg virkelig oppdaget bøkenes verden.

Hvorfor er det viktig å lese høyt for barn?

– Det er det mange grunner til. Blant annet for å nappe i fantasien deres og gi dem følelsen av godt språk og gode fortellinger. Det er utviklende på mange måter. Hjemme hos oss er det fast før leggetid å lese en 10-15 minutter fra ei bok. Det er en fin måte å avrunde dagen på og roe barnet ned før det skal legge seg.

Hvordan synes du det er å lese høyt?

– Egentlig er det litt ironisk at jobben min, i dag, er å reise rundt og lese opp for barn og holde foredrag. Da jeg var ungdom, var det å lese høyt for klassen det ABSOLUTT verste jeg visste. Jeg stammet og sa minst mulig i timene. (Kanskje det var en av grunnene til at jeg begynte å skrive?) Men som med så mye annet, er også dette noe du kan trene deg opp i. I dag elsker jeg å lese høyt. Særlig å lese for de minste barna, sånn ca. fra 3 år til 10 år. Da er barna fortsatt proppfulle av lek og fantasi. Og humor. Før de begynner å legge bånd på seg, bli redd for å gjøre noe flaut osv. Det å tøyse og tulle og lese for barnehagebarn er bare helt knall!

Å bli lest høyt for er et magisk øyeblikk som gir minner for livet. Festivalen springer ut av LESEFRØ-samarbeidet mellom Deichman og ca. 100 barnehager i Oslo, der målet er å skape godt språkmiljø, spre leselyst og leseglede. Velkommen til en eventyrlig høytlesingsuke!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.