Søk Meny Lukk
Lukk
Jenny Jordahl
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Intervjuer 1. juli 2020

Sommersnakk med Jenny Jordahl

Litteraturbloggen snakker denne sommeren med et knippe illustratører og tegneserieskapere om sommerlesing og om å lage bøker. Og av og til litt om katter.

Tekst: Marte Storbråten Ytterbøe / Foto: Caroline Andersson / Illustrasjoner: Jenny Jordahl / Omslag: Cappelen Damm, Jenny Jordahl

Du kjenner kanskje igjen streken hennes og humoren i tegningene? Jenny Jordahl har illustrert barnebøker, står bak flere samarbeid med journalist Marta Breen, laget sin egen tegneserie om Ski storsenter og har den populære Instagram-kontoen «Bismas eventyr» om katten Bisma. Blant annet. Til høsten er hun aktuell med en ny tegneserie, ny bok i serien og Grønne greier og ny barnebok. Og jeg tipper det ikke blir det eneste vi får fra Jennys kant som for tiden bor i Stockholm.

Du er en utrolig produktiv og allsidig illustratør, tegneserieskaper og forfatter. I tillegg til å ha en veldig morsom og fin Instagram-konto, samt den fantastiske nettserien Livet blant dyrene, med mye rompeharselering. Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? Hvordan klarer du å få til alt sammen?

– Takk! Det var en veldig hyggelig beskrivelse. Jeg føler meg stort sett bare litt utålmodig, men “produktiv” hørtes mye flottere ut! Jeg klør ofte etter å bli ferdig med ting, og klarer ikke sitte med samme prosjekt for lenge. Jeg er også veldig glad i rutiner, og har etterhvert utviklet et ganske bra system for å få ting gjort her på hjemmekontoret. En vanlig arbeidsdag starter rundt 09.00. Da sjekker jeg hva som står på planen for dagen. Jeg fører alltid lister over alt som skal gjøres og når ting bør være ferdig. I dag står det for eksempel “Tegne ut Grønne Greier-serie om flaggermus” og “Levere skisse til Ski-Fi-bærenett”. Midt på dagen går jeg en tur. Tidligere ble jeg så oppslukt av jobben at jeg glemte å ta pauser. Det var ikke så bra for hodet. Så nå står det “Husk å gå tur!” på lista hver dag. Det er viktig å lufte tankene litt, og så er det fint å kikke på naturen som forandrer seg. Nå er det helt grønt her i Stockholm, og sothønene i dammen har fått kyllinger.
Illustrasjon: Jenny Jordahl

I 2018 var du aktuell med tegneserien Ski-Fi, en dystopi om Ski storsenter, blant annet. Hvordan jobber du  med de to uttrykkene, tekst og bilde? Hva kommer først, selve fortellingen eller bildene?

Ski-Fi er jo et litt spesielt tilfelle. Sagaen om Ski-Fi startet med at jeg ble intervjuet av lokalavisa, Østlandets blad, og slumpet til å love en tegneserie om Ski. Det gikk lokal-viralt blant Ski-folk på Facebook, og fortellingen ble nesten til i kommentarfeltet. Så der fikk jeg god hjelp. Men vanligvis oppstår fortellingen og bildene litt parallelt i hodet. Det er nesten som om jeg tenker i tegneserier. Men helt praktisk sett, så liker jeg å få handlingen ned på papiret før jeg begynner med illustrasjonene. Det blir ofte litt mer ryddig.

Illustrasjon: Jenny Jordahl

Du har hatt flere samarbeid med Marta Breen, for eksempel 60 damer du skulle ha møtt. Hva er viktig å tenke på når du skal illustrere en allerede skrevet tekst? Hvor tetter jobber du med forfatteren av teksten?

– Det spørs litt på hvem jeg jobber med. Marta og jeg har jobbet tett lenge, så vi har jo blitt veldig koordinerte. Sånn er det også med Ole Mathismoen, som jeg lager Grønne Greier med.

– De er stort sett alltid enig i mine avgjørelser, og jeg er enig i deres. Vi trenger nesten ikke snakke sammen lenger, annet enn noen mailer og en telefon av og til. Veldig effektivt! På andre prosjekter kan jeg gå flere runder med skisser og ideer før illustrasjonene blir godkjent. Det er spennende det også, siden man blir utfordret til å tenke litt utenfor det man er vant med. Så lenge det ikke blir alt for mye frem-og-tilbake, såklart.

Hva jobber du med akkurat nå?

Hva skjedde egentlig med deg? Omslag: Jenny Jordahl

– Nå er jeg snart ferdig med en massiv innspurt før sommeren! Puh! Jeg ble akkurat ferdig med min nye tegneserie som heter Hva skjedde egentlig med deg?. Den handler om Janne, som går i 6. klasse. Hun blir mobbet for vekten sin og utvikler etter hvert spiseforstyrrelser. Selv om spiseforstyrrelser oftest forekommer blant ungdom, starter det for mange enda tidligere enn det. Det er det viktig å snakke om. Jannes historie handler også om utenforskap, vennskap, familie og litt om tidlig 2000-tall. Jeg kunne ikke dy meg for å bringe inn deler av min egen barndom. Jeg husker blant annet tydelig da stringtruser for barn med Hello Kitty-motiv dukket opp i butikkene! Helt forferdelig! Serien kommer ut på Cappelen Damm til høsten.

– Ole og jeg er også snart ferdige med ny bok i Grønne Greier-serien. Tittelen er “Ville Greier” og denne gangen handler det bare om dyr og natur! Veldig moro! Og så har jeg illustrert Linn T. Sunnes nye bok om Enkekeiserinne Cixi, som styrte Kina på slutten av 1800-tallet. Begge bøkene kommer til høsten.

– Og jo, så jobber jeg på Ski-Fi The musical! For Ski-Fi skal nemlig bli musikal! Alt har blitt litt utsatt på grunn av korona, men vi jobber på, så forhåpentligvis blir det premiere neste år.

Hva skal du lese i sommer?

– Jeg vet faktisk ikke helt! Jeg bor i Stockholm, og hadde planer om å reise tilbake til Norge for å kjøpe inn en del norske titler før sommeren, men den reisen ble jo avlyst. Så sommeren er foreløpig et bok-vakuum, annet enn at jeg skal lese ferdig Skyskrapertrilogien til Tove Nilsen. Etter det får jeg begi meg ut på det svenske bokmarkedet. Jeg skal i hvert fall lese Åleevangeliet av Patrik Svensson og Den rödaste rosen slår ut av Liv Strömquist.

Helt til slutt, hvordan går det med Bisma?

– Jeg savner Bisma hver dag! Vi får ikke ha katt i leiligheten i Stockholm, så hun bor midlertidig hos foreldrene mine. De sender meg daglige rapporter fra Bismas liv. De forsøker å få henne med ut i sola, men hun går bare inn igjen og setter seg under kjøkkenbordet. Ellers bruker hun tiden på å skremme vekk nabokatten (på trygg avstand igjennom stuevinduet). Hun har også blitt venn med en ispinne og en joggesko.

Katten Bisma

Katten Bisma

 

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.