Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 8. juli 2020

Sommersnakk med Lene Ask

Litteraturbloggen snakker denne sommeren med et knippe illustratører og tegneserieskapere om sommerlesing og om å lage bøker.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Julie Pike / Bokomslag: Gyldendal

En dag Lene Ask titta ut av vinduet på kontoret, så hun en gutt i regntøy som satte i gang undring og kreativitet. Men både en ny Mysteriet Mai-bok og en tegneseriebok for voksne står i kø før hun får skrevet ut fortellingen om ham.

Forrige bok du kom med var Usynlige sammen som er nr. 2 i Mysteriet Mai-serien. Mysteriet Mai-bøkene er vel de perfekte sommerferie-bøkene for barn og ungdom?

– Ja, jeg tror nok jeg hadde likt de bøkene selv som 12-åring. Jeg elska å flykte inn i bøker, spesielt på kjedelige ferier og endeløse bilturer. Når jeg skriver, tenker jeg alltid på at boka skal være spennende for den som leser, samtidig vil jeg at leserne skal kjenne seg igjen.

Sånne scener får det til å begynne å kverne oppe i hodet mitt og etter hvert bygger det seg en fortelling rundt den gutten. Håper jeg får tid til å lage bok om han snart.

Når du får idé til en ny bok, hvordan jobber du med de to uttrykkene? Hva kommer først, teksten eller bildene?

– Det er litt forskjellig fra gang til gang. Ofte kommer det et bilde, også følger fortellingen med. En dag jeg satt på kontoret mitt, så jeg ut av vinduet og fikk øye på en ung gutt stå alene i regnet i parken. Han stod helt stille ved dammen og stirret på noe jeg ikke kunne se. Han hadde gul regnjakke og resten av landskapet var grått og vått. Jeg ble så nysgjerrig, på hvem han var og hva han gjorde der. Hvorfor stod han helt stille i regnet? Sånne scener får det til å begynne å kverne oppe i hodet mitt og etter hvert bygger det seg en fortelling rundt den gutten. Håper jeg får tid til å lage bok om han snart.

Jeg liker at jeg også får lov til å være med å bestemme hvordan en historie skal bli, at ikke teksten har fortalt alt ferdig før jeg begynner å tegne.

Noen ganger illustrerer du tekster av andre forfattere. Hva er viktig å tenke på når du tegner til en allerede skrevet tekst?

– For det første må jeg lese teksten nøye og prøve å forstå hva forfatteren vil fortelle. Så må jeg finne et sted i teksten hvor tegningene mine kan få plass. Noen forfattere skriver veldig mye, for eksempel om hvordan ting ser ut. For en tegner er det alltid gøyest å tegne når forfatteren overlater litt av fortellingen til tegneren. Jeg liker at jeg også får lov til å være med å bestemme hvordan en historie skal bli, at ikke teksten har fortalt alt ferdig før jeg begynner å tegne.

Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg jobber med å få ferdig en tegneserie for voksne. Håper at den blir ferdig til høsten en gang. Og så skriver jeg på bok nummer tre om Mai og Juni. Det er sommer hos dem også. Og denne ganger er det Juni som har blitt borte.

Og så skriver jeg på bok nummer tre om Mai og Juni. Det er sommer hos dem også. Og denne ganger er det Juni som har blitt borte.

Hva skal du lese i sommer?

– Jeg leser alt som blir gitt ut av norske barne-og ungdomsbøker. Så i sommer blir det mye av det. Jeg gleder meg alltid ekstra til å lese debutantene. Det er fint å bli kjent med nye stemmer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.