Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Intervjuer 5. august 2020

Sommersnakk med Øyvind Torseter

Litteraturbloggen snakker denne sommeren med et knippe illustratører og tegneserieskapere om sommerlesing og om å lage bøker.

Tekst: Katrine Judit Urke / Foto: Lars Aurtande / Bokomslag: Cappelen Damm

Øyvind TorseterMulysses anbefales til den ordentlig sommerlige sommerlesingen! Selv leser illustratøren og forfatteren både sakprosa og tegneserier i sommer i tillegg til å tegne i skisseboka si.

Den forrige boka du ga ut, var Altmuligmannen som er en av flere bøker om karakteren din Mulegutten. Mulegutten må vel være den perfekte fyren å lese om i sommerferien?

– Helt enig. Spesielt boka Mulysses, hvor Mulegutten reiser til sjøs med en uforutsigbar kaptein. Den inneholder sommerlige ting som saltvann, sitroner og enøyde monstre. Jeg har laget tre bøker om Mulegutten til nå. Alle er ganske ganske forskjellige, og kan leses uavhengig av hverandre. Bøkene er en blanding av bildebok og tegneserie.

Når du får idé til en ny bok, hvordan jobber du med de to uttrykkene? Hva kommer først, teksten eller bildene?

– Bildene kommer alltid først. Jeg lager noen enkle regler å jobbe innenfor. Så setter jeg av tid til å lage masse tegninger. Når jeg har en god bunke tegninger begynner jeg å koble dem sammen i sekvenser. Klipper og limer og forsøker å finne en form. I denne fasen kommer gjerne teksten inn: Jeg må på en måte forklare for meg selv hva jeg holder på med. Herfra og ut veksler jeg mellom å tegne, skrive, setter sammen og redigere.

I denne fasen kommer gjerne teksten inn: Jeg må på en måte forklare for meg selv hva jeg holder på med.

Noen ganger illustrerer du tekster av andre forfattere. Hva er viktig å tenke på når du tegner til en allerede skrevet tekst?

– Når jeg illustrerer for andre er jo historien på plass når jeg begynner. Illustrasjonene må tilføre teksten noe, eller ta historien til overraskende steder. Men egentlig jobber jeg ganske likt som med mine egne bøker. Jeg leser teksten flere ganger og legger den bort når jeg begynner å tegne, så setter jeg tekst og bilde sammen igjen etterhvert.

Jeg jobber også med en ny bok om Mulegutten som kommer på nyåret.

Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg har nettopp levert fra meg illustrasjoner til en ny bildebok sammen med Constance Ørbeck-Nilssen som kommer ut på Ena forlag i september. Den handler om en gutt som står fast i heisen. Hele den ytre handlingen foregår i det lille heisrommet. Men gutten får tid til å tenke på ganske mye når han sitter der. Alt som kan gå galt. Det var en fin historie å tegne ut. Jeg jobber også med en ny bok om Mulegutten som kommer på nyåret.

Hva skal du lese i sommer?

Jeg holder på med boka Kreativitet av Hilde Østby. Den kan anbefales. Er også i gang med Rusty Brown av Chris Ware, den må leses sakte. Også har jeg tenkt å lese en biografi om bandet Can, som heter All Gates Open. Også kommer jeg til å tegne i skisseboka mi.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.