Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Anne Thoresen Anbefalinger 3. februar 2017

Grubleren Suzy

Hvis Suzy klarer å finne svaret på hvordan venninna kunne drukne – kan hun tillate seg å være lykkelig igjen da?

       Tekst: Anne Thoresen/Foto: Gyldendal

Jeg er lett å påvirke. På en presentasjon av høstens utgivelser skrøt dama fra forlaget så uhemmet av denne boka om vennskap og sorg, at jeg ikke hadde noen andre muligheter enn bare å sjekke den ut så fort som mulig. Konklusjon: Greia med maneter, debutromanen til Ali Benjamin, er en skikkelig bra historie for sjuendeklassingen som ikke trenger humor som drivkraft for å komme seg gjennom en roman.

Da kommer jeg på noe du sa en gang. Du sa: «Skyt meg hvis jeg noen gang blir sånn.» Du sa: «Gi meg et tegn… en hemmelig beskjed.» Du sa: «Ta skikkelig i.» Men jeg vet ikke hva det rette tegnet er, beskjeden jeg burde gi deg: Jeg vil at du skal bry deg om sånt som jeg bryr meg om. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få sagt: Før likte jeg meg selv når jeg var sammen med deg, men nå vet jeg ikke lenger. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få sagt: Vær så snill, du må ikke være enda en ting som forandrer seg. Så jeg sier ingenting.

Grubleren Suzy

Suzys bestevenninne dør brått i løpet av sommerferien, i en drukningsulykke. Etter dette bestemmer Suzy seg for å slutte å snakke, som en motvekt til å alltid snakke, slik hun gjorde før, og som en slags protest mot småprating. «Enten si noe viktig, eller bare holde munn», tenker hun. Suzy har nemlig opplevd at kommunikasjon med ord kan gå helt galt.

Det gir aldri mening når unge mennesker dør. Og Franny som var så god til å svømme – det er helt uforståelig for Suzy at hun kunne drukne. Da Suzy tilfeldigvis hører om den mystiske og ekstremt giftige irukandji-maneten, er hun sikker på at hun har funnet årsaken til drukningen. Hun er den eneste som har skjønt det, tenker hun, og oppdraget blir å bevise det for alle andre.

Vokse fra hverandre

Historien veksler mellom høsten rett etter at Franny har dødd, og høsten ett år tidligere: da jentene starter på ungdomsskolen. Begge deler gjør ganske vondt å lese om. Særlig jentenes møte med ny skole, nye elever og ikke minst en ny fase i livet: Franny blir mer og mer opptatt av gutter, utseende (glatt hår og trange klær er plutselig det som gjelder) og alt som følger med. Men Suzy har ikke kommet dit enda, Suzy er ikke interessert i å endre verken seg selv eller det krusete flokehåret sitt.Forside Greia med maneter

Det er åpenbart at venninnene holder på å vokse fra hverandre, uten at Suzy skjønner eller vil skjønne at det er det som skjer. Suzy ser bare at når Franny er sammen med de nye venninnene sine, er hun en sånn jente hun ikke vil bli. Franny har bedt Suzy om å gi henne et tegn hvis det noen gang skulle skje. Et skikkelig et.

Nysgjerrig

Suzys største drivkraft i månedene som går etter ulykken er nysgjerrigheten hennes. Hun elsker naturfag, og som forteller byr hun på mange interessante fun facts fra naturens verden. En viktig voksenperson for Suzy i denne ensomme perioden er favorittlæreren hennes, naturfaglærer Mrs. Turton. Og forfatteren har faktisk dedikert boken «til alle nysgjerrige barn over hele verden.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *