Søk Meny Lukk
Lukk
Av: SiriJT Anbefalinger 20. mai 2017

I sorgens klør

History is all you left me gir en realistisk skildring av hvordan det er å miste en av sine nærmeste.

Tekst: Siri Johnsrød Traneid/Foto: Simon & Schuster

You’re still alive in alternate universes, Theo, but I live in the real world, where this morning you’re having an open-casket funeral.


History is All You Left Me av Adam Silvera er en intens bok om sorg. Hovedpersonen Griffin mister sin første kjærlighet, Theo, i en drukningsulykke, og leseren følger ham gjennom en vanskelig sorgprosess. Theos død får Griffin til å reflektere over deres historie, og i retrospekt får leseren vite hva slags forhold de to guttene hadde til hverandre. Fortellingen hopper mellom fortid og nåtid, og man får et innblikk i deres vennskap og kjærlighet, får lese om små øyeblikk som deres første kyss, når de fortalte hverandre at de var homofile, hvordan de begge taklet tvangslidelsene til Griffin og hvorfor de slo opp.

Glidd fra hverandre
Theo drar nemlig til California for å gå på universitetet, og da bestemmer guttene seg for å slå opp. Theo får fort en ny kjæreste, Jackson, og Griffin synes det er vanskelig. Griffin er sikker på at han og Theo ville bli kjærester igjen i framtiden, men sammen med Theos bortgang dør hans framtidsplaner. Griffin er sikker på at ingen vet hvordan han har det, men knytter etterhvert bånd med Jackson. Til tross for at han mislikte Theos nye kjæreste, kan han leve seg inn i det Jackson går igjennom.

History-Is-All-You-Left-Me-Adam-Silvera

Tvangslidelse og sorg
Griffin har en tvangslidelse som heter OCD. Dette er en angstlidelse som består av tvangstanker og tvangshandlinger, og sykdommen skaper store problemer i hverdagen til den som er rammet. Sorgen gjør tvangslidelsene hans mer intense og ukontrollerbare, og han har problemer med å komme seg igjennom hverdagen. Han orker ikke gå på skolen eller forlate huset, og matlysten og evnen til å sove er borte.

Fanger sorgen
Adam Silvera har skrevet kraftfulle scener som viser hvor vanskelig Griffin har det med å akseptere at hans første kjærlighet og beste venn er død. Det er lett å identifisere meg med hovedkarakterene, som flere ganger sier at de har det bra – mens de i virkeligheten skjuler at de har det vondt. Ungdommene gjør flere dumme valg, noe som er vanlig når man er i en sorgprosess. Selv om boken er veldig trist, finnes det også små lyspunkt i historien. For eksempel lo jeg godt da Griffins far overrasker de to ungdommene når de skal kjøpe kondomer på apoteket. Det er også forfriskende å lese en bok med homofil hovedperson hvor legning ikke er bokens hovedtema. History is All You Left Me handler om sorg, vennskap og døden, og gir også et innblikk i hvordan det er å ha kjærlighetssorg, et langtdistansevennskap og en psykisk lidelse.

NB: Boken er så langt bare utgitt på engelsk.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *