Søk Meny Lukk
Lukk
Av: litteratur Anbefalinger 7. april 2015

Slutten på livet som vi kjenner det

Det begynner med urovekkende nyheter fra Japan. Så sprer galskapen seg utover kloden.

«Kort sagt – vi var så normale som vi kunne bli. Alt var normalt. Helt greit. Ikke noe å skryte av. Trodde vi. Men det var noe å skryte av. Vi hadde det beste livet som fantes. Men sånn er det. Du tenker ikke over det før det er for sent.»

I boka I morgen er alt mørkt møter du Brage, en helt vanlig gutt som bor med mor, far og lillesøster i en norsk småby. Dagene hans går med til skole, trening og å henge med kamerater. Det største problemet hans er at han er forelsket i Ida, som imidlertid ikke later til å vite at han eksisterer.

Men det stort sett bekymringsløse livet som vi kjenner det er i ferd med å ta slutt. Det begynner med urovekkende nyheter fra Japan, der flere mennesker har gått fullstendig fra vettet og angriper alt og alle uten mål og mening. Det viser seg at en ellers imorgenganske harmløs parasitt har mutert og forårsaker total personlighetsforandring hos stadig flere og flere.

Skjørt samfunn

Internett, TV og alle samfunnsinstitusjoner som vi tar for gitt i vårt samfunn, forsvinner fordi menneskene som driver dem enten blir forrykte eller flykter fra dem som er det. Det er skremmende å se hvor sårbart et samfunn er – det skal ikke så mye til før alt velter. Galskapen sprer seg utover kloden, og når til sist Norge og Brages familie.

Brutal virkelighet

Etter hvert som situasjonen eskalerer, må Brage ta noen veldig vanskelige valg, og han tvinges til å foreta seg ting som egentlig er alt for brutale å forholde seg til for en ungdom. Det er ikke lett når mennesker man kjenner som naboer, venner og til og med foreldre, forvandles til uhyrer som må drepes før de dreper deg.

Medrivende handling

Som vanlig hos forfatter Sigbjørn Mostue er det action nesten fra første side, og boka er vanskelig å legge fra seg. Men den er også realistisk. Forfatteren viser hvordan vanlige menneskelige reaksjoner og følelser som forelskelse og misunnelse ikke blir borte, selv i en så ekstrem livssituasjon som den bokas personer befinner seg i.

Handlingen er sett fra Brages perspektiv, og fortellingen er i jeg- form. Dette gjør at vi ikke får vite så mye om hva de andre personene føler og tenker. Jeg synes likevel at de fleste er ganske flerdimensjonalt skildret. Stilen er rett fram og glir lett – en ser for seg handlingen nesten som en film i hodet mens en leser.

Fortsettelse følger

I morgen er alt mørkt er den første boka i en planlagt serie. Den andre boka skal komme ut i løpet av året, og godt er det – her slutter det med en skikkelig «cliffhanger» – en kan nesten ikke vente med å få vite hvordan dette går!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *