Søk Meny Lukk
Lukk
Av: musikk Anbefalinger 6. desember 2011

…og bøker har vi også…

Når man tenker musikkbibliotek, tenker man gjerne CDer.  Kanskje musikk-DVD, og de som synger eller spiller selv vet at vi har noter.

Men bøker er også en viktig del av vår samling.  Du finner bøker om hvordan navigere musikkbransjen, hvordan komme i gang med eget band eller hjemmestudio, hvordan spille Metallica-låter. Du finner litt mer obskure ting også – bøker som for eksempel beskriver hvordan man spilte triller på fløyte i barokken, eller musikklivet i Oslo under krigen.

Hver dag leser jeg høyt for en mann som ikke lenger ser godt nok til å lese selv. Han er interessert i biografier til de store klassiske musikerne, så jeg har dykket ned i  vår samling for å finne stoff. Det er på den måten jeg kom over Andrew Kazdins bok om den kanadiske pianisten Glenn Gould.

Gould er kjent for mange gjennom filmen Thirty Two Short Films About Glenn Gould: The Sound of Genius fra 1994 (vi har filmmusikken til utlån), eller Glenn Gould – The Alchemist, fra 2002. Han var kjent for hans virtuositet og han eksentrisitet. Han sluttet å spille konserter forholdsvis tidlig i karrieren, og konsentrerte om å lage innspillinger. Han insisterte på å bruke sin egen lille pianokrakk, som var løs i leddene og svaiet frem og tilbake og knirket mens han spilte, og til tider sang eller nynnet han med:

Kazdin var Goulds plateprodusent gjennom mange år på Columbia Masterworks, og opplevde både artisten og mannen Gould på nært hold. Hans levende fortelling beskriver hans beundring og oppgitthet i det tette profesjonelle og vennskapelige forhold han hadde til pianisten, og inkluderer forøvrig mye interessant informasjon om de tekniske aspekter involvert i å lage LP-plater i en analog tid.

Hyllene med biografier kan virke litt gamle og kjedelige ved første øyekast, men de siste månedene har jeg opplevd at de inneholder mange skatter. Temperamentsfulle artister skapte skandaler og levde sine liv i beste såpeoperastil. Jeg var godt kjent med Goulds innspillinger fra før, men tror nok jeg kommer til å lytte med nye ører fra nå av.

Vi er snart gjennom bok, min lesepartner og jeg; den kan bestilles hos oss her. Hvis du ikke klarer å vente, kan du kjøpe den fra amazon.com (der bildet forøvrig er tatt fra).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter