Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 3. februar 2015

Den norske duoen Signal har kule ting på gang

Med jevne mellomrom dukker det opp nye norske utøvere, og utgivelser, som virkelig fortjener oppmerksomhet.
Tekst: Victor Josefsen

EP’en til Closing Eyes, som kom på tampen av fjoråret, er en slik utgivelse. Både Closing Eyes-EP’en og singelen “Sesamee” havnet på årets beste 2014-lista mi.

Ved årets begynnelse, nærmere bestemt 26. januar, dukket den norske Kjelsås-duoen Signal og singelen ”An Eternal Recurrence” opp. Det er andre singel fra deres kommende EP «Echoes», som slippes på vinyl i mars på Handmade Records, labelen med utgivelser fra f.eks. Izakaya Heartbeat og Burning Motherfuckers på samvittigheten.

Signals singel ”An Eternal Recurrence” er instumental, og i likhet med Godspeed You! Black Emperors uttrykk (ofte instrumental) kommer låta til sin fulle rett i det store lydrommet Signal puster i, med andre ord, yppelig produksjon av Ådne Meisfjord (Serena-Maneesh // 120 Days // CVK) – og mikset av Juhani Silvola (Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola // Sacred Harp // Highasakite).

Signals komposisjon har flere likhetstrekk med band som Godspeed… eller Sigur  Rós,  Nirvana, Sonic Youth og Swans for den saks skyld (de tre sistnevnte er inspirasjonskildene til Signal, sjekk intervju under) – jeg kunne forresten nevnt maaange andre utøvere.

”An Eternal Recurrence”s intro-støy huker tak med en gang, overlappet av en, hva skal jeg si, neddempet midtsekvens, samtidig suggerende og kontant, med heftige brudd/vendinger, før intensiteten økes og skaper fortettede atmosfærer. Videoen er cool den også.

Signal forteller følgende om videoen til Spirit:
– Musikkvideoen er laget av fotograf Klaudia Lech, som har stått fritt til å tolke låta. Hun har gitt den et støyende uttrykk, hvor det er musikken som leder bildene.

Nok, snikksnakk, so far (men, sjekk intervjuet under, så klart), her videoen:

 

 

THE SIGNAL INTERVIEW

image

Hva er bakgrunnen til Signal?

– Vi startet å spille sammen ved en tilfeldighet egentlig. Vi hadde gått sammen på musikklinja tre år, men egentlig aldri spilt sammen. Så på en fest i et kråkeslott på Kjelsås sommeren 2011 bonda vi over Niklas sin nyinnkjøpte båndekko-maskin.

– Tidligere har vi spilt i litt forskjellige band hver for oss. Andrea spiller gitar i Ullsokk (havnet på årsbestelista mi i 2013), som er litt på pause om dagen, og Niklas har tidligere spilt med post-rock-bandet Spurv.

– Vi er først og fremst en duo, men vi har startet å eksperimentere litt med å ta med andre folk inn i besetningen. Så langt har vi utvidet med bass, sax og trompet. I tillegg må vi nevne vår medsammensvorne – også kjent som “den tredje signalist” – Henrik HWS Sørlid, som står for alle våre albumcovere!

Hva er favorittskiva/ene deres og hvor nært opptil synes dere låta «An Eternal Recurrence» er?

– Vi er jo inspirert av mye mer enn våre favorittskiver, og det er umulig for oss å sammenligne musikk vi har laget selv og musikk andre har laget som vi liker, det blir to helt forskjellige ting!

Umulig eller ei, her er iallfall «endel ting som har inspirert oss»-lista Signal har laget til Deichmans musikkblogg:

Nirvana – In Utero, Mayhem – Deathcrush, George Bataille, My Bloody Valentine, Beatles – Magical Mystery Tour, toget! (fordi toget er det beste stedet å høre på musikk), Stig Sæterbakken, Jorge Luis Borges – Labyrinths, Bowie, Iannis Xénakis, W. G. Sebald, Pierre Klossowski, Sonic Youth – Evol, Swans og skogen.

Over til promotion

Da jeg intervjuet Æ spurte jeg: Er dette et ledd i promo-planen din, at folk virkelig må bruke tid og lete for å finne fram til dere på nettet? Stiller samme spørsmål til dere.

– Haha, nei. Vi har etter hvert skjønt at det er ganske vanskelig å finne oss på nettet, og at det er en god del andre band som kaller seg signal-et-eller-annet. Men det er ikke noe poeng for oss å være et mystisk band som er vanskelig å finne. Vi er jo først og fremst gira på å spille mest mulig og lage mye musikk.

Hvilke andre litt ukjente norske artister kan dere tipse oss om som dere mener fortjener litt oppmerksomhet?

– Vi vil gjerne trekke frem to musikere. Christian Næss fra Izakaya Heartbeat, Beglomeg+++ som var med og hjalp til da vi spilte inn EP’en. Samt Juhani Silvola som har mikset to av låtene på EPen vår. Bra folk, bra musikere!

 

 

ps «Ellers ønsker jeg også å nevne støyrockduoen Signal, som har utrolig kule ting på gang», sa Michael Jones til oss allerede i 2012.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker og noter i Deichmans katalog

 

Handmade Records har gitt ut mye fint, her er noen eksempler:
Book the fuck out of us us motherfuckers!
EP-anbefaling: Burning Motherfuckers – Burning Motherfuckers
Burning Motherfuckers live på Radio Nova

Albumanbefaling: Izakaya Heartbeat / Video 5 av 8

Videopremiere: Izakaya Heartbeat – Crystal Eyes

Sjekk de tre første videoene:

FireShot Screen Capture #077 - 'Izakaya Heartbeat _Minutes and Days_ music video' - vimeo_com_80558886# Videoanbefaling: Tegnefilm noir fra Izakaya Heartbeat

Ny video fra Izakaya Heartbeat

Ny video fra Oslos støyrockere Izakaya Heartbeat / Deathcrush video

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter