Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Tarjei Werner Anbefalinger 24. juni 2015

Å skrive «hus» oppå en tegning av et hus

Tim Ng Tvedt er en av de mest spennende norske serieskaperne for tiden. Forrige helg var han å se som gjest på Oslo Comics Expo, og vi tok vi en liten prat med ham i den forbindelse.

Tekst: Tarjei Werner/Bokomslag: Jippi forlag

CoverOmrokeringWebTim Ng Tvedts tegneserieunivers er preget av rette linjer og skjematiske oppsett, men det er samtidig vimsete og fullt av overraskelser. Tvedt har blant annet publisert serier i antologien Forresten og sammen med kollektivet Tur-nips, og i disse dager er han ute med sin solodebut Omrokering på Jippi forlag.

– Kan du fortelle litt om tegneseriekollektivet Tur-nips som du er en del av?

– Tur-nips, som skrives med en bindestrek, ble startet av Derek Ercolano, Tord Sebastian Torpe og meg selv. Navnet Tur-nips har en litt spesiell historie bak seg. Det var Tord Sebastian som hadde vært ute og spasert en kveld og plukket med seg forskjellige gode ting fra veikanten. Tingene han plukket med seg gav han betegnelsen tur-nips: krims og krams som man tar med seg etter en spasertur. Derek og jeg syntes dette var et så flott begrep som måtte brukes til noe. Dermed fikk den allerede etablerte tegneklubben vår et navn. Tord driver fremdeles med denne aktiviteten. Her om dagen fant han en rød caps!

Det er noe tabubelagt i det å skrive «hus» oppå en tegning av et hus.

– For øyeblikket holder vi på med en ny utgivelse som jeg stemmer for at skal hete «Uff da!». Men jeg har ikke hørt med de andre om hva de syns om den tittelen enda, så det er mulig at den blir hetende noe helt annet. Hvem vet.

– Omrokering er din første lengre utgivelse. Hvordan har det vært å jobbe i et større format?

– Omrokering er en liten utgivelse i form av et stiftet hefte som får plass i jakkelommen. Det er det minste formatet jeg har arbeidet i. Tegneserien er et resultat av at jeg har samlet og kategorisert de tegningene jeg har gjort de siste par årene i en digital bildebank/kit. Så har jeg brukt de ulike tegnede elementene til å komponere og improvisere fram et slags narrativ/en sammenheng. Etter å ha jobbet slik en stund, ble jeg mer og mer interessert i å arbeide med et slags én til én-forhold av ord og bilde. Det er noe tabubelagt i det å skrive «hus» oppå en tegning av et hus.

– Jeg vil gjerne nevne Chris Ware, Jason, Kim Hiorthøy, Yokoland, Dongery, Erlend Loe, bob hund, Martin Kann, Roy Andersson, Yoshihiro Tatsumi, Aki Kaurismäki, Akira Kurosawa, Gunnar Lundkvist, Ernie Bushmiller, Ruben Östlund, Olivier Shrauwen, Jackie Chan…

– Har du noen inspirasjonskilder du vil trekke frem?

– Jeg vil gjerne nevne Chris Ware, Jason, Kim Hiorthøy, Yokoland, Dongery, Erlend Loe, bob hund, Martin Kann, Roy Andersson, Yoshihiro Tatsumi, Aki Kaurismäki, Akira Kurosawa, Gunnar Lundkvist, Ernie Bushmiller, Ruben Östlund, Olivier Shrauwen, Jackie Chan… Jeg kunne sikkert listet opp mange fler. Har tenkt en del på musikk i den siste tiden. Det hender for eksempel at jeg får et kick av å høre på black metal eller hip-hop. Dette er sjangre som jeg i grunnen ikke er så komfortabel med å identifisere meg med, og jeg avfeier ofte disse som tåpelige sjangre. Men jeg syns det er interessant å se hvordan de ulike musikalske retningene har sine egen visuelle estetikk og konvensjoner. Hvordan ser en black metal-tegneserie ut, kan man for eksempel spørre seg. Jeg vet ikke om det har noe for seg å stille sånne spørsmål.

Sjekk ut Tur-nips Facebook-konto her.

Her kan du se en annen av Tur-nips utgivelser, som de fikk diplom for av Grafill i 2014:

 

Saka er tidligere publisert på Deichmans litteraturblogg

 

 

Sjekk også:

Kim-Hirthoy-Dogs Kim Hiorthøy – sjelden musikalsk kvalitet

 

bob_hund_ bob hund stritter fortsatt imot

 

Kunstner og designer Espen Friberg, som bl.a. var med på å grunnlegge designkollektivet Yokoland
Mer Yokoland

 

Kunstneren Nemolom, kjent fra Dongery-kollektivet, har laget Yoga Fire-videoen «Opp som en konge»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 66 andre abonnenter