Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 21. juni 2016

Einar Stenseng – 5 om bøker og musikk

15. juni kjørte vi premiere på en Marte Wulff-video filmet live i Foredragssalen på Deichmanske hovedbibliotek. Musikalsk drives denne liveversjonen av låten fram av Einar Stensengs lekne, stemningsfulle gitarspill. I dag kjører vi vår intervjuserie: 5 om bøker og musikk. Gjest? Ja, du gjettet riktig, Einar Stenseng.

Av: Victor Josefsen / Foto: Julia Marie Naglestad

 

1) Hva er det siste du leste?

Amos Oz’ siste roman, Judas. Den var ærlig talt litt skuffende. Hans selvbiografiske roman En fortelling om kjærlighet og mørke (på norsk i 2004) er noe av det beste jeg har lest, og gjennombruddsromanen hans fra sekstitallet, Min Michael, er også fantastisk. Jeg fikk anbefalt Oz av en småfull journalist fra Jerusalem Post på en brun pub i Vest-Jerusalem. Vi fant tonen pga. vår felles begeistring for den skotske folkesangeren Dick Gaughan, apropos bøker og musikk.

2) Hvilken bok ville du laget soundtrack til, og hvorfor? Hvordan skulle det vært?

Jeg leste nylig inn Predikerens bok som lydbok, og eksperimenterte med å kombinere tekstopplesingen med Stian Westerhus’ Pitch Black Star Spangled spillende i bakgrunnen. Så kanskje jeg ville laget nettopp et støyete frijazzsoundtrack, bare med en litt folky vri og en dæsj Eno-ambient, til en gammeltestamentlig bok.

3) Hva er din favorittbok?

Jeg pleier å svare Tilværelsens uutholdelige letthet av Milan Kundera. Den boken introduserte meg for øvrig for Beethovens sene strykekvartetter, med måten Kundera drar inn «Muß es sein? Es muß sein!»-historien/-temaet i boken. Og jeg ble også nysgjerrig på Leoš Janáček og annen tsjekkisk musikk.

4) Hva er ditt favorittalbum?

Her er standardsvaret mitt The Velvet Underground & Nico; bananplaten. Den hørte jeg første gang tidlig i tenårene, og den revolusjonerte både hvordan jeg så på rockemusikk og rocketekster, men inspirerer også fortsatt. Senest for et par måneder siden kjøpte jeg en novellesamling av poeten Delmore Schwartz, som var mentor for Lou Reed, og som fikk sistesporet på bananplaten dedikert til seg.

5) Hvis du skulle startet et band med en forfatter, hvilken ville det vært?

Forfattere som forsøker seg på musikk er sjeldent vellykket. Men det sies at Garborg var god på fele? Kanskje han, Hulda, Oda og Jæger kunne latt seg overtale til å starte et band, hvis jeg hadde tilstrekkelig med god absint og var 130 år yngre?

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Sjekk også:

 

Youth Pictures of Florence Henderson – 5 om bøker og musikk

Unnveig Aas – 5 om bøker og musikk

Jon Arild Eriksen – 5 om bøker og musikk

Kari Harneshaug – 5 om bøker og musikk

Bård Torgersen – 5 om bøker og musikk / Universet musikkvideo

Vev – 5 om bøker og musikk

Løchstøer – 5 om bøker og musikk

Parker Lewis – 5 om bøker og musikk

The Loch Ness Mouse – 5 om bøker og musikk

 

Bestillingsverk av Stian Westerhus

 

Historien bak oppstartslyden til Windows 95

Brian Eno leder Punkt 2012

Brian Enos plater erdeilig å ha på i bakgrunnen når man leser

Art imitating art – Brian Eno – Another Green World

 

Lou Reed er død

Morrissey med Lou Reed-hyllest

Litteratur i musikken – The Velvet Undergrounds Venus in Furs

The Velvet Underground : Peel Slowly and See

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter