Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bent Inge Hvitstein Anbefalinger 19. august 2016

Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33

Et av ukas musikalske sidespor: Lucky Lips har sluppet et friskt pust i klassen for alternativ country. Vil du vite hva ellers som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips, for anledningen i en deluxe versjon med åtte artister, for å gjøre opp for den lange sommerpausen. I denne ukas sidespor har jeg vært så heldig å få med et gjestetips fra Ingrid Ovedie Volden, musikkanmelder i Morgenbladet og forfatter av ungdomsboka «Alt som teller».
Av: Redaksjonen

Ingrids tips: Ludvig Moon
Aktuell fordi: De nylig spilte på KlubbØya, og fordi de i høst slipper sitt debutalbum! Singelen «Cult Baby» ble sluppet allerede i vår, og jeg falt pladask for kombinasjonen tender indiepop-vokal (tenk Sufjan Stevens) og utålmodig, insisterende perkusjonspuls. Nittitallet og tidlig totusentall siver gjennom alle låtene til Ludvig Moon, men det rike og rocka lydbildet peker samtidig framover. Organisk og elektronisk danser tett, og igjen er Sufjan Stevens en naturlig referanse («The Age of Adz» og «All Delighted People»). Låtskriver Anders Magnor Killerud har i tillegg oppgitt Neutral Milk Hotel, Prince, The Smashing Pumpkins og The Magnetic Fields som inspirasjonskilder. Det høres. Og likes.

 

Hamilton Leithauser
Aktuell fordi: vokalisten fra det altfor oversette, og dessverre oppløste bandet The Walkmen, har slått seg sammen med tidligere Vampire Weekend-medlem Rostam Batmanglij. Nylig slapp de singelen «A 1000 Times», en låt som fører ånden og takten fra The Walkmen videre. Leithausers karakteristiske raspete stemme bærer låten, der han kjemper ut ordene med enorm energi, med noen hvileskjær mellom følelsesutbruddene. Albumet til duoen kommer i september, med tittelen «I Had A Dream That You Were Mine», en strofe som også er sentral i «A 1000 Times». Det er lov å glede seg stort til begivenheten. Fedrene til både Rostam og Leithauser er for øvrig med i musikkvideoen.

 

Warpaint
Aktuell fordi: årets hittil kanskje mest banale låttittel er et faktum: «New Song». Ikke la deg lure; bak den tilsynelatende enkle tittelen skjuler det seg en spenstig godbit i disco-sjangeren. Gitarene er fraværende og tilbake ligger et tungt synthsound på en fengende og dansbar poplåt, noe som må sies å være en sjeldenhet i Warpaints katalog. Det vanligvis så kjølige lydbildet er fortsatt kjølig, men denne gangen mer tilgjengelig. En assosiasjon som dukker opp er Ladytron. Ettersom det ennå ikke foreligger en musikkvideo av denne låten, har jeg en god unnskyldning for å vise frem en dobbeltvideo fra deres forrige album, med låtene «Disco//very» og «Keep it Healthy». «New Song» er tilgjengelig på de fleste strømmetjenester.

 

Kildaphew
Aktuell fordi: de har turnert i sommer, blant annet med opptredener på Slottsfjellfestivalen og Klubbdagen på Øya. Kildaphew er Danielle Brogden og Andreas Lanesjord. Like før sommeren kom den nye singelen «Empty Bottles», som best kan beskrives som en dempet låt der rap og pop blandes godt, og organisk og elektronisk smis sammen til en detaljrik opplevelse. Instrumentalpartiet midtveis overrasker og vitner om at de våger å eksperimentere. På kort tid har denne duoen rukket å skru forventningene høyt for fremtiden.

 

Russian Circles
Aktuell fordi: «Guidance» er et ferskt album fra dette instrumentalbandet, som på mange måter må sies å høre til i tungvektsklassen. Post-metal er en sjangerbeskrivelse som blir brukt om bandets musikk. Det nye albumet er likevel variert i uttrykket. Åpningslåten «Asa» kunne med litt godvilje vært kompet til en låt av Bon Iver. «Overboard» er også et behagelig avbrekk fra det voldsomme, men melodiøse trykket de fyller flesteparten av låtene med. Tungt og stemningsrikt.

 

 

 

Belly
Aktuell fordi: 90-tallsbandet til Tanya Donelly har gjort comeback. Denne sommeren har de vært på turné, og nye låter skal visst nok være på vei. For nye lyttere kan jeg nevne at Donelly er en av grunnleggerne av smått legendariske Throwing Muses (sammen med blant andre stesøsteren Kristin Hersh). Hun var også med i The Breeders tidlig på 1990-tallet, før Belly fikk hennes fulle oppmerksomhet. I påvente av ny musikk gir jeg dere herlige «Feed the Tree», fra det solide debutalbumet «Star». Dette er klassisk indierock, i uttrykkets opprinnelige betydning.

 

The Lemon Twigs
Aktuell fordi: to unge brødre, med det velklingende etternavnet D’Addario, har gitt ut det beste forsøket hittil i 2016 på å bli kåret til årets Beatles- eller Sparks-kopi. Og det funker overraskende godt. Med de to første singlene «These Words» og «As Long As We’re Together» har de lagt lista høyt. Begge låtene tar utgangspunkt i balladen, men sklir etter hvert ut i diverse rocka sidespor. Dette er barokk, sirkus, retro og fornøyelsespark i en herlig blanding, men satt sammen på et smart vis av talentfulle musikere. 14. oktober kommer debutalbumet «Do Hollywood».

 

Lucky Lips
Aktuell fordi: deres nye singel «Coming Home» ble sluppet denne uka. Dette er tittellåten fra det kommende tredjealbumet. En behagelig låt i landskapet pop-country, eller alternativ country som er en moderne beskrivelse av sjangeren, drevet frem av et sjarmerende banjokomp. Etter den rolige starten, får jeg Neil Young-vibber med en gang trommene slår inn. Vokalen til Malin Pettersen er myk mot de forsiktige gitarene, og refrenget sitter umiddelbart. Hvis du ikke er en moderne country-entusiast fra før, er det stor sjanse for at du blir det etter å ha hørt «Coming Home», en låt som ifølge bandet selv handler om å finne et sted man hører til, uten å være låst til et A4-liv av den grunn.

]

 

Sjekk også:

Musikalske sidespor – uke 26

Musikalske sidespor – uke 25

Musikalske sidespor – uke 24

Musikalske sidespor – uke 23

Musikalske sidespor – uke 21

Musikalske sidespor – uke 20

Musikalske sidespor – uke 19

Musikalske sidespor – uke 18

Musikalske sidespor – uke 17

Musikalske sidespor – uke 16

Musikalske sidespor – uke 15

Sommersnakk med Ingrid Ovedie Volden

Kvinnedagen: Kildaphew på Parkteatret i regi av Ladyfest

Ludvig Moon: sjelfull og ambisiøs pop

KlubbØya 2016 for vårt vedkommende

Vampire Weekend: et av de mest interessante og artige indie-pop-bandene i verden

Året var 1986

Julemusikk anbefaling: Sufjan Stevens – Songs for Christmas

Øya 2014: Neutral Milk Hotel – Skranglete gjensynsglede

Art imitating art – Neutral Milk Hotel – In the Aeroplane Over the Sea (1998)

Prince lever!

Én kommentar til “Musikalske sidespor. Deluxe edition med gjestetips – uke 33”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter