Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Bent Inge Hvitstein Anbefalinger 31. oktober 2017

Musikalske sidespor – uke 43/2017

Et av ukas musikalske sidespor: John Olav Hovde albumdebuterer med varme historier fra Telemark. Foto: Jørgen Nordby

Et av ukas musikalske sidespor: John Olav Hovde albumdebuterer med varme historier fra indre Telemark. Foto: Jørgen Nordby

 

Tekst: Bent Inge Hvitstein og Victor Josefsen

 

Vil du vite hva som finnes utenfor hitlistene? Her er ukas utvalgte tips:

 

Revirstredet – Låt: «That Day»
Et nytt band som gis ut på et bittelite plateselskap, Meteoritt. Dette er selskapet som også stod bak Emma Hegermanns fine debutalbum tidligere i år. Revirstredet spiller også behagelig pop, nesten som en mutasjon av Cold Mailman og Minor Majority. Et selvtitulert debutalbum forventes tidlig i 2018. Fra plateselskapet får vi følgende beskrivelse av denne første låten: «»That Day» er en sang om den helt store forelskelsen, om å høre på Al Green, eller begge deler. (B.I.H.)

 

 

Colonel Roger – Album: Colonel Roger

I strømmen av gode norske utgivelser er det fort gjort at små perler triller sin vei uten å få så mange lysglimt på seg, som Colonel Roger sin selvtitulerte debutplate. En personlig og utrykksfull plate er det blitt, produsert med lite fiksfakserier, noe som i dette tilfellet ikke er en svakhet, men derimot en styrke. Colonel Roger låner fra pop, singer-songwriter, americana, rock og indie, og lager sitt helt eget musikalske univers. En av toppene på plata er St. Thomas-hyllesten «Got a Shirt from Saint Thomas», en lavmælt, innbydende låt med lett nasal og sår vokal og deilig gitarpukking. På de mer rocka låtene som «Outsider» og «Burning feel» åpenbarer rustikke landskap seg med åpne sletter befolket av drivende gitarløp og gutsy vokal, og som sender assosiasjoner til Neil Young, sørstatsrock og Grateful Dead, sistnevnte namedropper Colonel Roger selv som inspirasjonkilde. En annen stor fordel med plata er at det er variasjon å finne i låtutvalget, sjekk f.eks. lett monumentale og sugende «Daydreaming», slik at det aldri blir forutsigbart. Platecoveret er også meget bra, laget av Susanne Tråsavik, og snart kommer plata på vinyl. Her er både innpakning og innhold en sann drøm for vinyl-junkies. Terningkast 5. (V.J.)

 

 

Yodude/Heybro – Dobbeltsingel: «Mer»/»Erik 1» & Singel: «Støy»
Yodude/Heybro har nylig gitt ut en singelen «Mer Erik 1». I juni kom singelen «Støy», en poppa shoegaze sak med norsk tekst, noe à la det Tvang syslet med i 2007/09. Et drømmende pop/shoegaze-riff «sparker» i gang låta. I tillegg til at Yodude/Heybro maner fram dette gitarriffet inneholder låta som seg hør og bør stopp/start-breaks,`a la band som Built To Spill utnytter til fulle. Og som f.eks. Built To Spill gjorde på plata Ancient Melodies for the Future i 2001, skjuler ikke Yodude/Heybro manglende ferdigheter bak en vegg av sure feedback-skurrende sjarm-gitarer med haltende trommer på slep. Dette er godt produsert, med god vokal og formidlingsevne. På den siste singelen «Mer Erik 1» lyder de mer neddempete på 2.låta «Mer», krydret med et bedagelig bredt orgelteppe. Fin låt, men den beste  av disse to, er den ferske fuzza blueslåten «Erik 1», som tar skikkelig av sånn ca. fra 1:20, da bluesfuzzen for alvor gjør sitt inntog i hele lydspekteret. Kul låt med kule vrier, også på slutten av låta, ja hør selv. Igjen god vokal og fortellingevne. (V.J.)

 

 

Chicago Truls & the Funky Five – Låt: «Fly høyt»
Den korte beskrivelsen er funk møter hiphop, med en energisk haugesunder i hovedrollen. Første singel fra et kommende album, og det er bare å se opp for flere singler utover høsten og vinteren. (B.I.H.)

 

 

John Olav Hovde – Album: Fantomfeber
I årets første utgave av denne spalten, ble han omtalt fordi han skulle spille på Krøsset. Fredag 3. november er han tilbake på den samme scenen, og denne gangen har han med seg et solid debutalbum i gitarkofferten. Beskrivelsen fra januar holder seg også på disse låtene: sjarmerende, lavmælt og mollstemt visepop/rock/folk på rotekte telemarksk. Hele spekteret fra småsøte ballader til rockere som knirker i sømmene er dekket, og han viser tydelig at han mener noe med tekstene, som er nære og fulle av varme, men også med mye sårhet og mørke stjernehimler i miksen. (B.I.H.)

 

 

Helgeland 8-bit Squad – EP: Lavaresistent
Jeg er langt ifra noen reggae-kjenner, og ihvertfall ikke noen kjenner av den smale sjangeren laptop-reggae, som er sjangeren nordnorske Helgeland 8-bit Squad dyrker. Så er det sagt. Men alle utøvere ønsker vel å nå ut til publikum, både til lærde og ulærde publikummere, skulle jeg tro. Hodet mitt duver iallfall i takt med kutt som «Oppi Nordland» og «Gå seg te», og gir meg gode vibber. Helgeland 8-bit Squad består av Tiny Tias og Slåbrock (Mathias Østrem og Didrik Marø), og har siden 2011 produsert digital reggae/dancehall, der lyden av billige Casio-keyboards og spillmusikk fra arkademaskiner på 80-tallet møter basstung dancehall og dub, står det i presseskrivet. Denne EP’en var såpass givende at vi snart vil kjøre et intervju med Helgeland 8-bit Squad, så følg med framover. (V.J.)

 

 

It Might Get Loud – Låt: «NA NA NA NA»
Kjernen i rockebandet It Might Get Loud er fra Kirkenes, nå med base i Trondheim. Tidligere i år kom deres første singel etterfulgt av deres første EP. Nå er de gang med albuminnspilling og singelen «NA NA NA NA» er første smakebit fra debutplata. Låta, som de låtene de har gitt ut før også, er spilt inn sammen med produsent og tekniker Christer Krogh. Samme mann står bak miks av sangen, mens mastering ble gjort av Brian Lucey i LA (Arctic Monkeys, The Black Keys, Lana Del Rey osv.) Den nye singelen er velkomponert, relativ tung, litt blues-infiserte rock med pop-elementer. Det hele er velspilt og velprodusert, men låter ikke for «snilt», blottet for følelse og innlevelse – og med det allsangvennlige «NA NA NA NA»-refrenget vil den sikkert slå an på konsertlokalene. Enda bedre enn «NA NA NA NA» er den fengende kraftpop-låta «Shine Your Diamond» fra EPén «Warning». Må også nevne at It Might Get Loud har fin-fine singel/EP -covere. (V.J.)

 

 

Hjerteslag – Låt: «Skyggesiden»
Hjerteslag har unektelig funnet en oppskrift som de vet å bruke til fingerspissene. De beste låtene fra «Møhlenpris Motell» kan fylle hele rommet med den smittsomme rytmen og stemningen som siver ut fra plata som snurrer på spilleren. Vi finner det igjen på denne singelen, f.eks. gitarklangen som glir av sted og gir deg følelsen av å sveve. En bass som graver seg inn i melodien og hele tiden ligger og dunker deg i hjertet. Et tynt lag med flyktig synth på toppene. Hjerteslag kan gjøre lytteren oppstemt og nedstemt på samme tid. Hjerteslag har gjort det igjen. «Skyggesiden» er en herlig låt. De fleste setningene ovenfor er rappa fra kollega Bent sin anmeldelse av Hjerteslag sin singel «Sang til Sonja», og passer perfekt til den nye singelen «Skyggesiden» også. (V.J.)

 

 

Car Seat Headrest – Låt: «War is Coming (If You Want It)»
Fjorårets store rockenavn Car Seat Headrest har kommet med en ny låt, der teksten som vanlig er i fokus, mellom en dominerende basslinje og en noe mindre gitartung baktropp enn vanlig. (B.I.H.)

 

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av «Musikalske sidespor»

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter