Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Musikkavdelingen Anbefalinger 11. februar 2014

François de Fossas glemte musikk skal gjøres tilgjengelig igjen

deFossaRunar

 

Den klassiske gitaristen Runar Kjeldsberg skal gi ut de samlede solostykkene til  komponisten François de Fossa. Prosjektet gjennomfører han på Statens kunstnerstipend, og han planlegger å bruke frem til 2015 på å samle og spille inn alle stykkene. Målet med prosjektet er å gi en stor komponist som var helt glemt frem til 1981 den anerkjennelsen han fortjener.
 – Første gang jeg hørte de Fossas musikk kunne jeg ikke forstå hvorfor jeg ikke kjente til han fra før, men så viste det seg altså at han hadde vært glemt i nesten 150 år, sier gitaristen Runar Kjeldsberg begeistret.
 
Kjeldsberg får støtte av Statens kunstnerstipend for å spille inn tre cd-er som skal samle de Fossas solostykker. Det første albumet i serien bærer tittelen «Four Fantasias: François de Fossa (1775 – 1849) Solo Works for Guitar Vol. 1» .Mange av de Fossas stykker er ennå ikke spilt inn, og nye komposisjoner med hans signatur dukker stadig opp.
 
– Noen av verkene er så nyoppdagede at notene fremdeles ikke er tilgjengelige på det åpne markedet. Enkelte av stykkene på denne cd-en får verdenspremiere først nå, 200 år etter at de ble skrevet, forteller Kjeldsberg.
– Siden ingen har samlet alle de Fossas solostykker tidligere, er dette et utrolig spennende prosjekt for meg. Den glemte musikken skal gjøres tilgjengelig igjen, sier Runar Kjeldsberg.
 
«Gitarens Haydn» livnærte seg som soldat
Selv om de Fossa var en berømt komponist i sin samtid med tilnavnet «gitarens Haydn«, ble han med årene fullstendig glemt. Frem til 1981 var det ingen som kjente til han, men dette året kom det ut en bok om en annen komponist, nemlig Luigi Boccherini. I boka fikk de Fossa æren for å ha skrevet ned flere av Boccherinis komposisjoner, slik at de ble bevart for ettertiden. Dermed begynte noen få personer å interessere seg for de Fossa igjen.
 
– Grunnen til at de Fossa ble glemt kan skyldes at han aldri greide å leve av musikken, mener Kjeldsberg.
De Fossa livnærte seg nemlig som omreisende soldat nesten hele livet, og kjempet på både fransk og spansk side. Dette var ikke nødvendigvis en negativ ting.
 
– Det at gitaren og komponeringen var mer en hobby enn et yrke tror jeg gjorde kvaliteten på musikken til de Fossa bedre, fordi han slapp å måtte svare til adelige og forlagsutgiveres ønsker og forventinger, forklarer Kjeldsberg.
 
Nå håper gitaristen at dette prosjektet skal gi de Fossa den oppmerksomheten han fortjener også i vår tid.

Med gitar fra de Fossas tid
Når de Fossas musikk først skulle vekkes til live etter flere års dvale, måtte det gjøres så gjennomført som mulig – og for å spille autentisk 1800-tallsmusikk, kunne ikke Kjeldsbergs moderne Gernot Wagner-gitar brukes.
 
– Derfor lånte jeg en original Rene Lacôte fra 1820-tallet, forteller gitaristen.
 
Denne gitaren ble bygget i Paris på samme tid som de Fossa bodde der, og målet med å bruke den var at den skulle gi samme klang som da de Fossa selv spilte stykkene sine for 200 år siden
 
– Jeg vil vekke til live stemningen fra den gangen og ikke minst de Fossas musikk, avslutter Runar Kjeldsberg.

 

 Kilde: Kulturmeglerne

 

Én kommentar til “François de Fossas glemte musikk skal gjøres tilgjengelig igjen”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter