Søk Meny Lukk
Lukk
Liv Marit Weberg
Av: Ingela Nøding Kommentarer 9. mars 2015

Kritisk vendepunkt?

Litteraturkritikken er i krise. Bokanmeldelser kuttes i omfang i de fleste mediehus og kvalitetslitteratur blir forbigått i stillhet. Står bloggere og bibliotek klare til å ta over for avisene?

Tekst: Ingela Nøding/Foto over: litteraturprisvinner Liv Marit Weberg av Frank Michaelsen

NRK meldte idag at vinnerne av Kulturdepartementets litteraturpris og debutantpris er oversett av de tradisjonelle medienes kritikere. Det er ikke mange dagene siden Kristine Næss, nominert til Nordisk råds litteraturpris sammen med Jon Fosse, ble omtalt på samme vis. Begynner vi å se konturene av en ny litteraturkritisk medievirkelighet?

Blir lagt merke til

På NRK P2 ble prisvinner Liv Marit Weberg intervjuet. Hun modererte journalistenes påstander om at hun var en forbigått debutant. Blogger hadde gitt henne god omtale, fortalte hun. Weberg trakk fram nettstedet bokelskere.no som et eksempel. Her på Deichmans litteraturblogg intervjuet vi henne i mars i fjor. Et kjapt googlesøk viser videre at blant annet barnebokkritikk.no, uprisen, bibliotekarer i Hordaland og bloggeren Beathes bokhylle har brukt hele den kritiske karakterskalaen til å omtale boka, grundig og dedikert.

Er det nå vi bibliofile i landets 428 kommuner skal kjenne vår besøkelsestid? 

Kristine Næss er på sin side en erfaren poet, journalist og forfatter, men bortsett fra en anmeldelse i Morgenbladet, var det blogger som Lines bibliotek, Siljes skriblerier  og Groskro’s verden som omtalte Næss’ roman et par måneder eller tre før nominasjonen var annonsert. Jeg kunne beskrevet samme historie for debutantvinner Kaoshjerte av Lise Grimnes, men du begynner vel å skjønne tegninga.

Vinden snur

Under debatten om bibliotekenes framtid som raste i bibliotekverdenen et par år tilbake ble det nevnt at bokanbefalinger kunne folk få i avisene, det trengte man ikke bibliotek for lenger. Nå derimot ser vinden ut til å ha snudd. Riksaviser og lokalpresse sliter økonomisk og flere koster bare på seg omtaler av de veletablerte forfattenes siste utgivelser. Er det nå vi bibliofile i landets 428 kommuner skal kjenne vår besøkelsestid? Er det nå vi skal si: Les oss! Hør på våre anbefalinger! Få med deg vår kritikk og våre forfatterintervjuer!

Ny litteraturkritisk æra?

Eller er det kanskje nå vi bibliotekansatte og bloggere skal gjøre det jeg gjorde tidlig i vinter: kontakte aviser og tidsskrifter og foreslå et publiseringssamarbeid? Gripe sjansen til å utvikle oss som arena for offentlig samtale, og invitere litteraturkritikerne til biblioteket for å diskutere de ukjente forfatterstemmene? Allerede anbefaler norske biblikotekarer bøker i alt fra lokalaviser, via dameblader til Obosbladet. Hvorfor ikke øke samarbeidsfrekvensen? Kanskje står vi overfor en ny blomstringstid for litteraturkritikken, men i en mer demokratisk ånd?

Riksavisen jeg kontaktet skulle «ta med seg» tilbudet inn i prosessen de var midt oppe i. Siden har jeg ikke hørt noe. Mens vi venter, fortsetter vi å skrive om de ukjente litterære stemmene. Og vi gir oss ikke med det første.

 

 

 

 

2 kommentarer til “Kritisk vendepunkt?”

Det er stengt for kommentarer.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.