Søk Meny Lukk
Lukk
Foto: Aschehoug forlag og Cappelen Damm
Av: Elen Fossheim Betanzo Anbefalinger 6. februar 2018

Vårens norske barnebøker

Tiden er kommet for å se på vårens norske barnebøker. Her finner vi dyreduoer, mistilpassete jenter og vakre billedbøker.

Tekst: Elen Betanzo / Foto: Aschehoug, Cappelen Damm, Robin Savage / Omslag: Gyldendal, Cappelen Damm

Som Katrine så optimistisk påpekte for et par uker siden: Det er snart vår! Og vår betyr vårlister fra forlagene. Og vårliste betyr nye bøker. Og nye bøker er noe som fyller oss som jobber på bibliotek med omtrent like mye glede som aprilsol inn vinduet. Her er de barnebøkene jeg gleder meg aller mest til å ta fatt på i år. Splitter nye, alle sammen. Kanskje får jeg lest noen av dem i dagslys til og med?

Espen Dekko: Tårer forandrer ingenting

T-rer-forandrer-ingenting_Fotokreditering-Gyldendal

I fjor debuterte Espen Dekko med den skikkelig fine bildeboka P+E, som handler om hunden Poff som ikke orker noe særlig mer sånn helt på slutten av livet. Han vil helst bare ligge inntil mennesket sitt, gutten Edvard. Og til slutt dør han. En varsom barnebok om å miste et kjæledyr. I år kommer Dekko med bok for mellomtrinnet, og jeg er spent på hva som skjer i teksten når han i denne historien henvender seg til litt eldre barn og bruker litt flere ord enn i debuten.

Synne Lea og Stian Hole (ill.): Du og jeg

Det er en bok jeg ofte tyr til hvis jeg må si noen ord i et eller annet lag, det være seg dåp, treårsdag, trettiårsdag, konfirmasjon, tacokveld (neida, joda), en bok hvor jeg alltid finner en passende tekst å lese opp, og det er diktsamlingen Nattevakt av Synne Lea, også den illustrert av Stian Hole. Klart jeg er spent når jeg nå har fått nyss i at de to har laget enda en bok sammen! Hva kan det være denne gangen? Og ikke minst, finnes det noe her som jeg kan lese høyt når nevøen min skal ha navnefest?

Mina Lystad: Nørd

Jeg likte veldig godt debutboka til Mina Lystad, Alfred må lese høyt. Den handler om lille Alfred som gruer seg så veldig til å fremføre en presentasjon om blåhvalen foran klassen. Vi følger ham gjennom alle forberedelsene han gjør, og boka avslutter helt nydelig med at sjenerte Alfred står og synger blåhvalens sang med hele klassen som publikum. Har Lystad tatt med seg noe av den samme sensibiliteten fra debutboka inn i denne nye boka, blir dette veldig bra!

Fredrik Høyer: De voksne

Fredrik Høyer gjorde stor suksess med diktsamlingen og den påfølgende teaterforestillingen Grønlandsutraen i 2016. Høyer jobber innenfor flere ulike kulturfelt, både litteratur, musikk, kunst og teater, og nå debuterer han altså som barnebokforfatter med mellomtrinnsboka De voksne. Jeg synes alltid det er spennende når forfattere som skriver for voksne, gir seg i kast med litteratur til barn. Hva skjer da? Hvilke grep gjør de, hvordan endrer teksten seg?

Bjørn F. Rørvik: Reveljen-Griseposten

Cappelen Damm

Endelig! Ny bok om Reven og Grisungen, den ultimate dyreduoen og mitt favorittvennskap i ny norsk barnelitteratur. Den listige Reven har alltid en god idè på lur, og sammen med den godtroende Grisungen setter han dem ut i live med brask og bram. Grisungen hjelper til som best han kan, enten det gjelder å lage skogens beste og mest sjenerøse panteautomat eller verdens mest effektive myggspray. Hva finner de på denne gangen? Og blir det like mye leselatter som tidligere? La oss håpe det!

Mathias Nyhagen Asplund: Der ingen finn oss

En debutant må vi ha med på vårlista! Så vidt jeg kan forstå ut fra omtalen, er denne debutboka en slags hyllest til fantasien, skrevet frem som en historie hvor en alvorlig syk gutt og en mistilpasset jente møtes, danner et vennskap og flytter inn i fantasiens verden, der hvor ingen kan finne dem. Spent på denne, synes den høres så fin ut. Pluss også for et nydelig omslag, denne kan fort komme til å stå med forsiden ut i bokhylla.

*

Les også: Vårens engelskspråklige bøker

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.