Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Nora Nordskar Hoel Intervjuer 19. november 2018

Vis meg bokhylla di, Sverre Knudsen

Sverre Knudsen har en stor produksjon av både bøker, oversettelser og musikk i bagasjen. Så, hva har han da gitt plass i bokhylla si?

Tekst: Nora Nordskar Hoel / Foto: Sverre Knudsen og Frode Fjerdingstad, Aschehoug forlag

For noen er Sverre Knudsen synonymt med The Aller Værste!, for andre er det ungdomsbøkene hans som har satt spor. Mange har nok lest en oversettelse av David Walliams hysteriske barnebøker, også de ved Sverre Knudsens penn. En så bred og langvarig interesse for kultur og språk må jo også manifistere seg i boksamlingen. Vi er derfor veldig nysgjerrige på hva som gjemmer seg i Sverre Knudsens bokhyller!


Dette ser ut til å være en bokhylle i aktiv bruk! Kan du aller først fortelle litt om selve hylla: Hvilket rom står den i og hvor har du kjøpt den?

Disse hyllene, og en god del til, er i min skrivestue/hjemmestudio i Spania. Jeg har bygget dem selv, men fikk hjelp til å male dem.

Hvis jeg tyder det rett ser det ut til at den store veggen er skjønnlitteratur, nokså alfabetisk sortert. Hvordan sorterer du boksamlingen din?

Skjønnlitteratur prøver jeg å ha alfabetisk. Men dikt og skuespill er for seg, og de står litt mer tilfeldig. I tillegg har jeg mange seksjoner som jeg stadig mister oversikt over hva som egentlig var det samlende elementet; Ordbøker går greit. Men siden de havna i en bokhylle på gjesterommet bestemte jeg at de burde stå sammen med biografier, slik at gjestene fikk mer enn ordbøker å lese. Og når først biografier kom dit syntes jeg essays om litteratur også hørte til der, men det er litt rotete. Andre essays står under filosofi eller den aller mest rotete avdelingen som er fagbøker. De står på tre forskjellige steder, og jeg skjønner ikke lenger systemet jeg en gang begynte med.

Kunstbøker er også et problem fordi jeg plasserte bøker om musikk sammen med dem. Da måtte jeg jo også plassere tekstsamlinger fra folk som lager tekst og musikk sammen med dem, selv om de egentlig burde være på poesi. Resultatet er at store bøker med sangtekster er sammen med billedkunstbøker, mens små bøker med sangtekster er under poesi. Bortsett fra de som er plassert ved toalettet sammen med enkelte diktsamlinger, og korte fagbøker med gode illustrasjoner.

Her kan du låne Sverre Knudsens bøker

Jeg har en egen avdeling for bøker fra eller om 1979 eller andre interessante årstall fra ca 1955 (da jeg ble født) til 1994 (da jeg slutta å drikke). 4 av disse bøkene er gamle Hvem Hva Hvor, mens resten av Hvem, Hva Hvor-ene befinner seg sammen med ordbøker og biografier. Sammen med 1979 etc-bøkene står også en samling på ca 30 gamle notatbøker, mest fra 70-tallet, og jeg vurderer å flytte til øverste hylle slik at ingen skal komme til å lese dem. De er temmelig pinlige, men veldig fine å se på, utenpå, så jeg klarer ikke bestemme meg.

Og den lave hylla i front, hvilke bøker har du der?

Der er – på forsiden – først dikt og skuespill, så en del fagbøker fra ca 1997, så noen LP-er og cd-er som burde stått i første etasje, men hvor det ikke er plass for øyeblikket. Og ytterst, flere av mine egne bøker og noen oversettelser. På baksiden er det masse cd-er og LP- som ikke er veldig viktige, dårlige bøker jeg ikke får meg til å kaste og joggesko og lette fjellstøvler med tilhørende sokker.

I hylla ser jeg at det er både cder og plater også. Hva slags forhold har du til slike gjenstander? Er det noe du bruker aktivt, eller har de mest en sentimental verdi?

Det blir stadig mer LP-spilling i Oslo, hvor jeg har et godt anlegg, men mer cd i Spania hvor jeg bruker det fine stereoanlegget i hjemmestudioet. Men fremdeles er det nok mest strømming av musikk.

Her kan du kikke på platesamlinga til Sverre Knudsen

Jeg ser at hylla også er utsmykket med et par små figurer, en flodhest og en elefant. Hvorfor har disse to fortjent en slik hedersplass?

Jeg samla på pyntegjenstander – mest fra 50- og 60-tallet, men egentlig alt jeg synes var fint – fram til midten av 80-tallet. Da kvittet jeg meg med det meste, men har ennå noe igjen. Nå har jeg klart å få en fin liten samling av samtidskunst som har førsteprioritet på veggene mine, og disse små gjenstandene plasseres gjerne om i kjølvannet av et nytt bilde.

Hvis du skal anbefale én bok fra din samling til våre lesere, hvilken og hvorfor?

Det må nok bli en av Naomi Klein; Sjokkdoktrinen eller Dette forandrer alt. Den første om politikken som har formet oss, og fremdeles gjør det, og den andre om klimakrisen. Virkeligheten kan være kjip, men det er greit å vite om den også.

Du kan møte Sverre Knudsen på Hovedbiblioteket 22. november klokken 19.00. Der deltar han på Classical Album Sundays serie Lyrikken i musikken. Arrangementet er gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.