Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Marte Storbråten Ytterbøe Tema 16. januar 2014

Emily og jeg

Det har vært Emily og jeg i noen år. Vi har hatt våre opp- og nedturer sammen. Det som er fint er at hun alltid er der uansett. Trofast og stødig står hun der i bokhyllen, klar til å blas og leses i når jeg har behov for det. Jeg tyr ofte til Emily, enten det er for å høre noen trøstende ord eller bare når jeg vil nyte det gode språket.

Foto: Wikipedia

Det kanskje mange ikke kjenner til, er at hun hadde både humoristiske og erotiske sider. De sidene er nemlig så absolutt til stede i diktningen hennes.

Skitne lille hjerte

Tidlig i tenårene kom jeg tilfeldigvis over en tynn, nærmest uanselig, diktsamling, og tittelen på samlingen talte til et dramatisk ungpikesinn. Skitne lille hjerte het den, og inneholdt et lite utvalg av Emily Dickinsons mange dikt. På vaskeseddelen fant jeg et fotografi av Emily, og hun så mot meg med dype mørke øyne.Emily_Dickinson_daguerreotype_(Restored) Hun var så fjernt fra meg i tid, men likevel så moderne i uttryksmåte. Tone Hødnebø sto for gjendiktningen, og jeg synes fortsatt det er synd at hun ikke har tatt på seg å oversette flere dikt av den amerikanske mesteren. Ingen andre norske gjendiktninger har hverken før eller siden vært så gode.

På vaskeseddelen fant jeg et fotografi av Emily, og hun så mot meg med dype mørke øyne.

Mange har latt seg fascinere av poeten som de siste syv årene av sitt liv isolerte seg og kun gikk kledt i hvitt, og det har blitt iherdig spekulert i hvorvidt hun var jomfru eller ikke. Mange har ønsket å gjøre henne til en slags «madwoman in the attic», og rent glemt hvilken glimrende lyriker hun var. Av de som har skrevet om henne er det nok Inger Hagerup som har gjort det best. Spesielt de siste linjene i diktet om Dickinson fanger mye av hennes vesen. Innbiller jeg meg, i hvert fall. De lyder som følger:

Lå en kald kirurg og lyttet

til sin egen nakne smerte.

Og mens pusten kvalte skriket

obduserte hun sitt hjerte.

Mye av diktningen foregikk i det skjulte. Det var ikke mange av Dickinsons dikt som ble publisert i hennes levetid. De ble nok oppfattet som svært uvanlige, og ikke helt i tråd med tiden.

Humor og erotikk

Emily Dickinson var opptatt av religion, døden og naturen. Mange av diktene er svært mørke, men du finner også underfundige små kjærlighetsdikt. Flere av diktene er også svært humoristiske, som for eksempel de første linjene i dikt nr. 1311:

Skitne lille hjerte,

som bare er mitt.

Jeg vant det med et bollekinn –

en fregnet invitt-

Her er det også tydelig hvor elegant og uanstrengt Hødnebøs gjendiktning er. Det er langt mellom dette diktet, som også har gitt navn til samlingen, og til dikt nr. 599, som er ett av hennes mer dystre dikt:

En smerte – så total –

at den sluker all substans –

Dickinson takler dette spranget uhyre godt. Dette er også noe av grunnen til at Hagerups dikt om Dickinson er så treffende. Jeg opplever det virkelig som at dikteren obduserer sitt eget hjerte når jeg leser henne. Det er nakent, vondt og smertefullt.

…dikteren obduserer sitt eget hjerte når jeg leser henne. Det er nakent, vondt og smertefullt.

Den erotiske delen av Emily Dickinsons diktning er nok ikke så kjent. I flere av diktene sine leker hun med kjønn, og hun skriver definitivt hetere enn E.L. James. Dikt nr. 315 er en av mine favoritter:

Han bedøver deg gradvis –

gjør den skrøpelige naturen klar

for et overjordisk støt

Få har vel beskrevet et erotisk møte mellom to mennesker så vakkert og så frydefullt. Møtet i diktet er særdeles stormfullt og kanskje ikke helt uproblematisk heller:

Deler ut et mektig lynnedslag

som flår din nakne sjel-

Dickinson antyder den seksuelle relasjonen som potensielt farlig, og denne tosidigheten liker jeg godt.

Verdt å låne

Emily Dickinson er neppe den enkleste lyrikeren, men Hødnebø har gjort en fabelaktig jobb i både utvalg og gjendikting. Å lese Dickinson er en kraftfull opplevelse, og diktene hennes blir sittende. Lenge. Tone Hødnebø har i tillegg skrevet et informativt etterord som er vel verdt å kaste et blikk på. Skitne lille hjerte er ikke lenger i trykk, men du får den på biblioteket. For å bestille Deichmans eksemplar, trykk her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.