Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Maren Ødegaard Røste Anbefalinger 18. desember 2015

Kjærlighet, umulighet

Dette er ikke den første ungdomsboken om umulig kjærlighet. Og den er nok heller ikke den siste. Men den er absolutt en av de riktig gode!

Tekst: Maren Ødegaard Røste/Foto: Gyldendal

Bare i Brooklyn, skrevet av Una LaMarche, er historien om Jaxon og Devorah. Historien omhandler en rekke omfattende og vanskelige spørsmål knyttet til miljø, skjebne og identitet. Også handler den om kjærligheten, så klart.

En mørk og stormfull natt

Boken innleder med et typisk element: Et strømbrudd på grunn av en voldsom storm i New York, der romanens hovedpersoner møtes for første gang i en heis som stopper. Selvfølgelig forelsker de seg i hverandre. Det må til og med sies at dette er kjærlighet ved første sjenerte blikk. Men allikevel og heldigvis: Dette er en bok som er så herlig fri for klisjeer.

Men i virkeligheten slutter tiden nesten å eksistere. Jeg har jo hørt uttrykket før, «tiden sto stille», og det høres ufattelig sentimentalt ut, men det er faktisk slik det føles. Så. Vi kunne vært på t-banen i 30 sekunder eller 30 dager, jeg hadde ikke merket forskjell.

Jaxon og Devorah er like gamle, og begge bor i New York. De bor faktisk i hver sin ende av samme gate. Og nå er de begge håpløst forelska i hverandre. Men der stopper også det de har til felles.

Bare-i-BrooklynJaxon er andregenerasjons innvandrer. Han bor sammen med foreldrene og de yngre søstrene, og har i lang tid vært hodestups forelska i klassevenninnen Polly. Men Polly har plutselig blitt en del av den kule gjengen, og Jaxon og bestekompisen Ryan er ikke lenger kule nok. Han er litt lei, og trenger noen nye impulser i livet. Og med Devorah får han så absolutt det.

Devorah er ortodoks jøde, og kommer fra et strengt og lukket hjem. Hun er pliktoppfyllende og har aldri utfordret reglene hun er vant til å leve under. Hun har for eksempel ikke lov til å være alene i samme rom som en mann hun ikke er i slekt med. Møtet med Jaxon representerer noe helt nytt, og noe litt farlig.

Jaxon og Devorah forteller annethvert kapittel, og slik får vi som leser historien fra to sider. Vi blir godt kjent med dem begge. Dette er en historie full av både varme, humor, håpløshet og tro. Alt skrevet med et godt og friskt språk.

Å tolke tegn fra universet har ikke vært min sterkeste side i det siste, men jeg håper det stemmer denne gangen. For hvert sekund som går, suser jeg nærmere det som føles som skjebnen. Og det er for sent å snu nå.

Å krysse sitt spor

Boken har blitt omtalt som en moderne West Side Story, og det er en beskrivelse som passer godt. Historien om Devorah og Jaxon viser storbyens grenser. Disse grensene er kanskje usynlige, men de eksisterer i aller største grad, og er med på å styre livene til sine innbyggere. I Bare i Brooklyn gjør to av dem et forsøk på å krysse disse grensene, et forsøk som skal by på en rekke problemer og frustrasjoner. Men først og fremst er dette en roman om to ungdommer som endelig innser at det er lov å drømme større.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.