Søk Meny Lukk
Lukk
Av: heidiw Anbefalinger 16. september 2016

Varme følelser i frossen bygd

Er det greit å være forelska når noen nettopp har dødd?

Tekst: Heidi Westgaard Sætre / Foto: Aschehoug

I Kathrine Nedrejords første ungdomsbok blir vi med til Kjøllefjord, et lite og tett bygdemiljø i Finnmark. Her jobber de fleste som fiskere, mange er samiske. Ungdomsskolen, som deler skolegård med barneskolen, har én liten klasse per trinn. Det er ikke nødvendigvis så enkelt å skille seg ut.

Hvem er Jenny?
Jenny er annerledes enn de andre jentene i niende. Hun er bestevenn med Henning, som er et år eldre. Hun liker de samme bandene og filmene som han, men mest fordi han liker dem. Aller helst vil Jenny være ute på sjøen og fiske med onkelen sin, hun er ikke spesielt opptatt av gutter eller mHvem er jeg_storusikk.

Men en dag krasjer hun bokstavelig talt inn i Julian, den nye gutten i tiende. Julian har gyllen hud, mørke krøller og spiller trommer. Jenny er betatt. Hun rekker så vidt å kjenne på den nye følelsen av kribling i magen før alt forandrer seg. Det har skjedd noe forferdelig, en gutt i klassen er død. Jenny husker først ikke hvem den tomme pulten tilhører. Det er Michael, den stilleste gutten i klassen, som har tatt livet sitt.

Hva nå?
Henning oppfører seg merkelig når han hører om dødsfallet. Han tror det har skjedd en feil. Han er irritert, og vil ikke snakke om det. Det er greit for Jenny, hun er usikker på hva hun skal føle selv. Hun er trist på grunn av Michael, men hun kjente han jo egentlig ikke. Og så er hun glad på grunn av Julian. Hun orker ikke å være trist hele tiden, og det gjør det vanskelig å være rundt Henning.

Hvorfor oppfører Henning seg så merkelig?

«Jeg har en sånn glede som vil sprenge seg ut av meg, men alle rundt meg er så lei seg at de smelter bort i tårer. Det blir et rart regnestykke der ingenting går opp» (s. 43)

Tydelige personer
Gjennom konsise beskrivelser og nøye utvalgte replikker, har forfatteren skrevet frem klare og troverdige personer. De forskjellige karakterene er tydelige, uten at de blir klisjeaktige. Jeg kan se for meg både Henning med det lange ravnsvarte håret, det harde ytre og de syrlige kommentarene, og den varme, rolige og kloke faren til Jenny.

En trist bok med mye håp
Gjennom flere forskjellige personer får man i denne boka et innblikk i hvordan det er å være annerledes i en liten bygd. Flere tabuer blir tatt opp, selvmord, homofili, etnisitet og følelsen av hjelpeløshet når noen glir fra deg. Jennys tanker virker utprøvende og ærlige. Motstridende følelser beskrives på en fin måte. Det er enkelt å kjenne seg igjen i Jennys hjelpeløshet, behovet for å holde vonde følelser på avstand. Og ikke minst skammen som følger med.

Dette er en liten bok om alvorlige temaer. Likevel er den ikke bare tung og vond, den er faktisk et lite lysglimt i haugen av triste ungdomsbøker om tungsinn og hjelpeløshet. «Hvem er jeg når du blir borte?» er både lavmælt og spennende. Den er kald og varm, den er vond, men mest fin.

Forfatter Kathrine Nedrejord har ikke bare bodd i Kjøllefjord i Finnmark, men også i storbyer som Paris og Buenos Aires. Her kan du lese intervjuet vi gjorde med henne for to år siden. Der forteller hun om betydningen omgivelser, teater og litteratur har for henne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.