Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anmeldelser 1. desember 2016

Plateanmeldelse: Pyke – «Detox»

Pyke Detox

 

Artist: Pyke

Plate: «Detox» (2016)

Plateselskap: Betty & Selma Sounds

4+

 

Pyke er en norsk duo som består av Kjersti Pyke-Lindtveit og Benjamin Pyke-Lindtveit, selv er han oppvokst i Oslo og hun på den sørlandske bygda. Punk, grunge og indierock sto sentralt for de begge i ungdomstiden. Kjersti og Benjamin kjente etter hvert på behovet for å komme seg ut av storbyen og til grønnere omgivelser, og flyttet fra Oslo til Arendal. Det er kanskje grunnen til at det er lite punk & grunge å oppdrive på Pykes debutalbum «Detox», heller ikke ren indierock, uten at det savnes.

Pyke henfaller ikke til tradisjonelle pop/rock-oppskrifter, derimot følger de drømmepop-oppskriften, nærmest til punkt og prikke. Plata «Detox» er derfor til dels sjangersmeltende, og beveger seg sømløst mellom pop og elektronish, samt en anelse shoegaze, postrock, og, vel, indie. Soundet er vellydende, at plata er spilt inn Malabar Studio, som ble bygget av Madrugada i 2008, med sin helt egen akustikk, har nok sitt og si. Arrangementene spenner fra det smektende, tidvis orkestrale, til det mer sparsommelige. Pyke kan beskrives som lyden Beach House (hør «Follow» Me») møter små avarter av Björk og Feist (Kjerstis favoritter), og Cocteau Twins.

Låtene er ganske så foresgjort oppbygd, og svinger fra drømmende melodiske stemninger til det monumentale, som i «Vacuum». Pyke lyder ikke ensartet der de balanserer mellom det konvensjonelle og utforskende, det skjer en god del spennende saker i komposisjonene. Jeg savner meloditeften til band som nevnte Beach House, og soundet som sådan blir en smule cleant over et helt album, men Pyke får et stort pluss i boka mi (gergo + etter karakteren 4) for utforskningstrangen. Pykes «Detox» er enda en sterk norsk debut fra 2016. Fint albumcover også, signert cover-designer Peder Bernhardt.

Victor Josefsen

 

 

 

PS Benjamin var i perioden 2005-2007 med som gitarist i bandet The Loch Ness Mouse, hvor han blant annet turnerte med albumet «11/22» og spilte på venues som Øya og Quart, konserter hvor Kjersti deltok som korist.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser i Deichmans katalog.

 
 

Sjekk også:

 

Pyke – 5 om bøker og musikk

Videopremiere: Benjamin Finger

 

Dyp drømmepop fra 4AD

Coverarten på Asobi Seksu sitt album «Fluorescence» (2011) sender tankene til Cocteau Twins‘ forsegjorte platecovre

Cocteau Twins skapte noe helt særegent på 80-tallet med sine finmaskede spindelvevsgitarer spunnet rundt en forførende og forunderlig drømmeverden. Ta for eksempel en lytt på albumet «Treasure», eller singelen ”Pearly Dewdrops Drops”

Massive Attack er kjent for å hyre inn ypperlige kvinnelige vokalister som Elizabeth Fraser fra Cocteau Twins

Det var fint å se at en fyr vi respekterer (Cocteau Twins-medlem/Bella Union-boss Simon Raymonde, red. anm.) faktisk likte låten vår

 

Øya 2013: Beach House – Stemningsfull drømmepop

Beach House – Sparks

 

Feist på Øya: Kraftfull og leken opptreden

My Bloody Valentine – Norwegian Wood 4-0

Beautiful Noise – fin shoegazedokumentar fra Eric Green

 

Plateanmeldelse: The Loch Ness Mouse «The Loch Ness Mouse»

The Loch Ness Mouse – 5 om bøker og musikk

Videoanbefaling: The Loch Ness Mouse – The Cherry Blossom In Japanv

Låtpremiere – The Loch Ness Mouse med årets (sommer)poplåt

Tronsmo Bokhandel blir kastet ut av lokalene av det statseide eiendomsselskapet Entra. Her er Ole Johannes Åleskjærs (The Loch Ness Mouse) spontane sympatilåt!

Albumanbefaling: The Loch Ness Mouse – New Grafitti

Jørn Åleskjær med ny singel

Jørn Åleskjær signet til amerikansk indielabel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter