Minikonsert med Samspill på Deichman: Marianna Sangita, Nawar Alnaddaf, Naïd Mubalegh, Reshail Mansoor, Solo Diarra
Ta deg en pause i sommervarmen og nyt vakker musikk fra ulike steder i verden.
Av: Victor Josefsen / Foto: Siv Dolmen, Marthe Vannebo, Bjørn Ante Røe, Éric Rouale, Maël Mubaleg, Nabeeh Samaan,Karstein Grønnesby, Carltom Classe, Victor Josefsen
Velkommen til Musikkscenen 3. etasje på Deichman Bjørvika. Her kan du oppleve spennende konserter helt gratis 13:00-13:20.
Tidligere i sommer kunne du oppleve konserter med disse utøvere. Gikk du glipp av dette så benytt sjansen til å få med deg konsertene deres ved neste anledning.
Onsdag 26. juli: Marianna Sangita
Marianna Sangita er en helt egen blomst. Som en eventyrlysten musikalsk hybrid har den gresk-norske komponisten, vokalisten, tekstforfatteren og perkusjonisten vært med på å skape noen av de friskeste prosjektene i norsk musikk det siste tiåret.
Marianna Sangita Røe ble kjent for mange gjennom bandet Broen (les om Broen i Deichman musikk), og har blåst en krydret middelhavsvind inn i jazzscenen de senere år bl.a. med det episke bestillingsverket «Spiti/Hjem» til Moldejazz 2022. Hun vant JazZstipendiatet 2021 og ble i 2022 tildelt Spellemannprisen i jazz for plata «Oui» sammen med Gurls & Trondheim Jazzorkester. Samtidig er det ingen tvil om at dama innerst inne er en folkemusiker, av det grenseløse slaget. Hun vokste opp omgitt av gresk folkemusikk, og har forsket seg videre inn i modale tradisjoner og rytmer fra Midtøsten, den iberiske halvøy og Hellas.
Onsdag 19. juli: Nawar Alnaddaf
Nawar Alnaddaf er en sanger og Oud-spiller fra Syria, som har bodd i Norge siden 2015. Hun har en bachelorgrad i arabisk musikk fra Syria, og har studert musikk og komposisjon ved Norges musikkhøgskole. Denne reisen gjenspeiles i musikken hennes, der de arabiske røttene strekker seg ut til nye områder. Emosjonell og sjelfull, hennes musikk består av flere musikkstiler og tradisjoner i sin egen unike blanding.
Komposisjonene er moderne uttrykk som har mye til felles med både norsk og arabisk populærmusikk, der lydbildet skal være rikt, varmt og levende. Det spiller hun med kombinasjon av erfarne norske og arabiske musikere. Musikerne har jazzmusikk-bakgrunn, i tillegg til norsk folkemusikk og arabisk musikkforståelse. Denne kombinasjonen skaper et samarbeid der man har et felles musikalsk språk og samtidig en spenning og mulighet for nyskapning.
Jeg var selv til stede på Nawar Alnaddafs fin-fine konsert på Deichman Bjørvika, Musikkscenen 3. etasje, onsdag 19. juli.
Onsdag 5. juli: Naïd Mubalegh
Naïd Mubalegh begynte å lære seg å spille bansurifløyte mens hun levde i Portugal (2016-2020), med fokus på nepalesiske folkesanger og indisk klassisk musikk. I Oslo er hun en elev av Patrick Vedlog, og hun har spilt med fribymusikeren i Harstad Hamid Sakhizada (Afghanistan, Norge). Hun er også ornitolog og har i de siste årene fokusert på trekkende arter som bygger sin sang ved å sette sammen bruddstykker tatt fra andre arters sang, særlig myrsanger. I den siste tiden har hun utviklet en musikalsk uttrykk inspirert av disse sangerne, som vever sammen sanguttrykk fra steder som fysisk ligger langt fra hverandre.
Onsdag 12.juli: Reshail Mansoor
Reshail Mansoor er en nord-indisk klassisk musiker født og oppvokst i Oslo. Reshail har gjennom de siste årene spilt på en rekke konserter og festivaler i Norge og ønsker å promotere brobygging og fred gjennom sin musikalske uttrykk. Melodiske raga-komposisjoner kombinert med fengslende rytmer og vokal-ornamentasjoner står i sentrum når Reshail opptrer på scenen.
Jeg var også selv til stede på Reshail Mansoors konsert på Musikkscenen 3. etasje på Deichman Bjørvika 12. juli. Reshail fremførte en varm og stemningsfull konsert for både store og små publikummere.
Onsdag 2. august: Solo Diarra
Solo Diarra ble født i Burkina Faso. Han er en talentfull musiker fra en svært kjent Griot-familie av tradisjonelle musikere og fortellere. Solo komponerer sin egen musikk der han spiller djembe, kora, n’goni, balafon og synger. Gjennom musikken viderefører han Griot-familiens gamle musikktradisjoner, samtidig som han blander musikken med nye uttrykk.
Hans musikk er en kraftfull blanding av gamle tradisjoner og nye musikalske uttrykk som afrobeat og afrikansk manding-musikk. Diarra synger om sine egne livserfaringer og ting han har gått gjennom. Han ønsker å gi håp og styrke til de som lytter til musikken hans.
Og jeg var til stede på Solo Diarras konsert på Musikkscenen 3. etasje på Deichman Bjørvika 2. august. Solo Diarra skapte en varm og god stemning. Han er en god formidler og etablerte nærheten til publikum, som besto av alle aldersgrupper, fra første stund. Publikum sang med og beveget seg til musikken.
Om Samspill
Samspill er en interesseorganisasjon for utøvere av internasjonale musikkutrykk bosatt i Norge. Organisasjonen jobber for kompetanseheving hos utøvere, kunnskap om utøvere og for like muligheter.
Her kan du bli bedre kjent med dem.
Saken er oppdatert onsdag 2. august 2023, red.anm.
Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog