Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Katrine Judit Urke Kommentarer 2. november 2015

Vi gjetter Brage-nominasjoner! Skjønnlitteratur

De nominerte for årets Bragepriser blir offentliggjort på Deichmanske hovedbibliotek 3. november klokka 12.00. Her er en kvalifisert gjetning på hvilke fire titler som blir nominerte innen klassen skjønnlitteratur.

Tekst: Katrine Judit Urke/Foto: Brageprisen, Gyldendal, Aschehoug, Oktober og Flamme

Jeg har prøvd å gjette disse nominasjonene de siste åra, stort sett bare i smug eller med en kollega, men i fjor gjorde jeg det her på bloggen nesten helt uten skam. Jeg prøver meg i år også, selv om jeg bare gjetta én tittel riktig i fjor.

Vi får ikke fire romaner fra fire menn som skriver bokmål. Bortsett fra det kan alt skje.

Politikk og estetikk
http://www.gyldendal.no/var/ezwebin_site/storage/images/gyldendal/skjoennlitteratur/romaner-og-noveller/max-mischa-tetoffensiven/2731295-29-nor-NO/Max-Mischa-Tetoffensiven.jpgI fjor var sjangerfordelingen blant nominasjonene tre romaner og én novellesamling (den så jeg ikke komme siden åpen klasse i fjor var for noveller og essays, men Ingvild Rishøis Vinternoveller ble altså nominert innen både skjønnlitteratur og åpen klasse). I 2013 hadde vi hele tre diktsamlinger og én roman, i 2012 halvparten av hver. I 2011 var det som i fjor tre romaner og én novellesamling mens vi i 2010 fikk tre romaner og ett skuespill. Begge kjønn har vært representert de fem siste årene, men kvinnene har aldri vært i flertall. Begge målformer har vært representert med unntak av i 2010 da alle fire titler var skrevet påbokmål. I fjor funderte jeg over i hvor stor grad Brage-juryen skiller mellom estetikk og politikk. Jeg har vel egentlig ikke kommet fram til noen fasit, men vi kan iallfall ut ifra de fem siste åras nominasjoner trekke følgende konklusjon: Vi får ikke fire romaner fra fire menn som skriver bokmål. Bortsett fra det kan alt skje.

De kjente og kjære
Først en liten navnedrypping av de største av våre skjønnlitterære forfattere som har gitt ut og skal gi ut bøker i år: Karsten Alnæs, Kjell Askildsen, Ketil Bjørnstad, Lars Saabye Christensen, Beate Grimsrud, Edvard Hoem, Roy Jacobsen, Karl Ove Knausgård, Liv Køltzow, Merethe Lindstrøm, Erlend Loe, Jon Michelet, Thorvald Steen og Lajla Stien. Og så har vi de yngre, men etter hvert også nokså kjente forfatterne Johan Harstad, Helga Flatland og Heidi Linde. Blant disse er det kun Alnæs (1992), Christensen (2001), Knausgård (2009) og Køltzow (1997) som har fått prisen tidligere (Harstad fikk riktignok barne- og ungdomslitteraturprisen i 2008 for Darlah). Tidligere har det ikke skjedd at samme forfatter har fått prisen to ganger, men kanskje Liv Køltzows roman havner blant nominasjonene i år?

Jeg tipper for øvrig at romandebutant Maja Lunde får Bokhandlerprisen

http://magento.aschehoug.no/media/catalog/product/9/7/9788203359347.png

Bjørnstad, Christensen, Flatland, Jacobsen og Lindes bøker ble nominert til Bokhandlerprisen. Med unntak av Helga Flatland tenker jeg de «hører hjemme» der og ikke blir nominert til Brageprisen (og jeg tipper for øvrig at romandebutant Maja Lunde får Bokhandlerprisen). Men noen av dem blir kanskje nominert til P2-lytternes romanpris i tillegg, muligens sammen med Marit Eikemo, Anne Helene Guddal, Johan Harstad, Line Nyborg, Sigrun Slapgard, Linn Ullmann og Tiril Broch Aakre.

Blant de mest kjente navna, tipper jeg at de kritikerroste romanene til Helga Flatland og Beate Grimsrud blir å se blant Brage-nominasjonene. Og kanskje også Liv Køltzow. Og kanskje Merethe Lindstrøm? Og Lajla Stiens nyeste novellesamling har jo fått mye ros. Og min store favoritt, Johan Harstad, kan jo for så vidt også havne der, det hadde jo vært fint, men jeg må velge, og da holder jeg meg til Flatland og Grimsrud.

De litt mer ukjente
Birger Emanuelsen og Markus Midré har begge gitt ut bøker som ble omtalt som «plagiat-romaner» fordi de utkom midt i plagiatdebatten i sommer. Hans Petter Blad har skrevet den romanen jeg kanskje synes høres mest interessant ut blant høstens bøker: Hovedpersonen finner ut at det skal bli utgitt en biografi om ham etter hans død, og begynner derfor å leve deretter. Eirik Ingebrigtsen har for sin nyeste roman som omhandler romfolk fått ros for å se «ut over egen navle», men har, i likhet med de tre andre mennene i dette avsnittet, ikke fått vill jubel fra kritikerne.

Men så må jeg jo velge, da. Og siden dette er min gjetning, har jeg jo lov til å velge en av mine favorittforfattere

Jeg gleder meg til å lese bok nummer to av Gine Cornelia Pedersen og Kjersti Rorgemoen. Sivert Nesbøs bok nummer to er jeg også nysgjerrig på. Men det er kanskje «for tidlig» for disse forfatterne å bli nominert til Brageprisen? Eller kanskje ikke?

http://www.oktober.no/var/ezwebin_site/storage/images/boeker/skjoennlitteratur/romaner-noveller/liljekonvallpiken/innbundet/55167-1-nor-NO/Innbundet.jpgKollegaen min, Thor Arne, skreiv på starten av høsten et innlegg her på bloggen om de ti bøkene han gleder seg mest til i høst. Blant disse nevner han de nyeste bøkene til Tormod Haugland, Anne Oterholm (som etter det jeg forstår ikke har skrevet en løkkeskriftroman selv om boka heter Liljekonvallpiken) og Kristian Klausen. Thor Arne skreiv i tillegg en begeistra anmeldelse av Kristian Hæggernes’ nyeste roman. Når Thor Arne går god for noe, så er det garantert bra.

I tillegg har jeg notert meg Kristin Ribe som et interessant navn blant årets utgivelser. Og så har vi jo superproduktive Ida Hegazi Høyer som på fire år har gitt ut fire knallgode romaner og Inger Bråtveit som feirer Alice i Eventyrlands 150 års jubileum med romanen Alice A4 som er skrevet etter den oppskrifta som kun Bråtveit kan. Og Erland Kiøsteruds nyeste skal være god.

Blant disse navnene ser jeg for meg at vi kan få Hæggernes, Høyer, Kiøsterud og Oterholm på nominasjonslista. Men så må jeg jo velge, da. Og siden dette er min gjetning, har jeg jo lov til å velge en av mine favorittforfattere, Ida Hegazi Høyer.

Men jeg har lyst til å benytte anledningen til å slå et slag for den litt hippere lyrikken!

Lyrikk
Blant årets lyrikktitler har vi nye utgivelser fra Pedro Carmona-Alvarez, Terje Dragseth, Odveig Klyve, Steinar Opstad, Torgeir Rebolledo Pedersen, Øyvind Rimbereid, Gunnar Wærness og Einar Økland, for å nevne noen av de mest kjente (her var det visst mange menn!). Og så har Inger Elisabeth Hansen og Torgeir Schjerven gitt ut første diktsamling på henholdsvis tolv og ni år (idet jeg skulle sjekke opp dette, fant jeg ut at disse to er gift!). Inger Elisabeth Hansen har fått Brageprisen tidligere, for hennes forrige diktsamling, Trask (2003) – kanskje http://www.flammeforlag.no/wp-content/uploads/F258_Panikk_Cover_300dpi.jpghun blir nominert igjen i år? Kritikerne er nemlig svært begeistra for Å resirkulere lengselen, avrenning foregår.

Men jeg har lyst til å benytte anledningen til å slå et slag for den litt hippere lyrikken! Jeg var på et forlagsmøte med blant annet Flamme forlag, representert ved forfatter og forlagsmedarbeider Linn Strømsborg som omtalte Flamme forlags diktsamlinger som dikt for folk som ikke leser dikt, dikt man «ikke må ha gått på Blindern for å forstå». Linda Klakken og Kjersti Wøien Håland, som har kommet med nye diktbøker på Flamme forlag denne høsten, er gode eksempler på dette. Det hadde vært så gøy å se en av dem på nominasjonslista! Selv om jeg ikke ville satsa så veldig mye penger på det, holder jeg faktisk en knapp på Linda Klakken.

Jeg lurer litt på hvordan lista til en mann i femtiåra ville sett ut

Så da har jeg endt opp med fire kvinner, tre av dem under førti. Jeg lurer litt på hvordan lista til en mann i femtiåra ville sett ut, men dette er iallfall mine nominasjoner:

Helga Flatland. Vingebelastning

Beate Grimsrud. Evighetsbarna

Ida Hegazi Høyer. Fortellingen om øde

Linda Klakken. Åtte minutter

 

Les også vår gjetning innen årets åpne klasse, krim!

Få med deg samtalen med de Bragepris-nominerte innen kategori Skjønnlitteratur: Deichmanske hovedbibliotek onsdag 18. november kl.17.30!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *