Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Anbefalinger 20. februar 2015

Litteratur med soundtrack

Romanen til Tore Renberg, Vi ses i morgen, har et medfølgende booktrack. Renberg mener at bøker bør ha soundtrack akkurat som filmer har det, og har (som sikkert de fleste har fått med seg) laget en låt i samarbeid med Janove Ottesen som Ottesen synger sammen med Christel Alsos. Den kan for eksempel høres i Spotify:

Jeg leste i Rogalands Avis at det er første gang en norsk forfatter utgir et booktrack til en ny roman. Og så slo det meg at nei, det stemmer jo ikke, jeg fikk jo med en CD til boken Rask av Sverre Knudsen i 1992. CD-en inneholdt en låt av bokens band, Rask. Det er nok ikke sagt noe sted, men det er å anta at Knudsen selv, som blant annet er kjent fra bandet The Aller Værste!, står bak. Knudsens bok fikk nok ganske mye mindre distribusjon og omtale (det er jo “bare” en ungdomsbok), og det er lenge siden, så det er kanskje ikke så overraskende at jeg ikke finner noe om låten når jeg søker, og jeg finner den heller ikke i  Spotify eller Youtube…

Ved en tilfeldighet oppdaget jeg at forfatteren av boken Sommar i Thereses gate (en lavmælt, sommervarm historie om den aldrende pianostemmeren Henry Moan), Ronnie M.A.G. Larsen, har laget spilleliste til nevnte bok, med musikk fra boken, i Spotify.

 

Sommar bruk

 

Da ble jeg nysgjerrig, finnes det flere? -Det gjør det. Et kjapt søk ga meg følgende:

 

omslag_drabant bruk

 

Forfatterne av tegneserieromanen Drabant (om graffiti og dop i Oslo på midten av 90-tallet), Øyvind Holen & Mikael Noguchi, har laget 2 spillelister i Tidal til boken, en for hver av hovedpersonene Victor og Fredrik:

 

 

Oppfølgeren fikk sitt eget soundtrack, da enda mer omfattende:

 

 

Drabant-volum-2_omslag b

 

Ernest Cline, forfatter av romanen Ready player one (framtidsroman med kjærlighet for 1980-tallet) har også laget spilleliste til boken i blant annet Spotify.

 

Ernes bruk

 

Og så har de i Spotify selv har laget en spilleliste basert på musikk fra den første Fifty shades-boken.

Til slutt tilbake til Renbergs soundtrack: Musikkblogger Berekvam synes et soundtrack skal bestå av mer enn en låt (og synes ikke låten passer helt til bokens bånn gass-stil), og har laget en (lang) spilleliste med musikken nevnt i boken (mye bånn gass-musikk), her Tidal.

På tampen får jeg input fra en kollega om at det fulgte med en CD til Johan Harstads bok Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? Albumet heter Bring Out Your Life Vest, har musikk fra The Kulta Beats, Bjørn Erik Haugen og Kelly Davis, og fulgte med de 1000 første eksemplarene av boken. Nei, Renberg var nok ikke først med booktrack…

Saken er tidligere publisert på  Sandnes bibliotek sin blogg Bokgauken
Av Silje Helgevold

 

mor to st

 

 

 

 

Og enda mer på tampen får undertegnede følgende mail fra et stykk Drabant-forfatter Øyvind Holen:Også verdt å nevne Morten Harry Olsens ”Størst av alt”, en pioner innen litterære soundtracks. Attpåtil utgitt som CD.

Victor Josefens
Deichmans musikk

 

 

 

 

 

Les også:

«Supermale presenterer klassikere». Den franske klassikeren «Le Surmále» ble sluppet sammen med singelen «A Livingroom Dance»
Pilemil med singel i form av et bokmerke!
Pilemil gir ut album i form av en bok / Albumanbefaling
Musikk i litteraturen
Tore Renberg har ikke bare skrevet bøker, han har også en fortid som musiker
Stavanger Energi har laget den beste julesangen…
Vi tok en prat med Johan Harstad
Jeg er forelsket i Motorpsycho, igjen
Motorpsycho på Rockefeller – De har alltid vært bra!

Lyden av lyrikk / Opplesninger med musikk / Tonsatte dikt
Litteratur og rock på Ryen T-baneverksted
Skriver om sin kjærlighet til faren gjennom deres tilnærming til musikk
Anja Elena Viken inspirert av Johan Borgen
Likte du Historien om Pi? Da kommer du til å elske historien om Bee!
Eksentrikerens tale i egen begravelse
Beady Belle med album basert på Zadie Smiths «White Teeth»
Er det vits å lese noe mer om Beatles?
Englestøv: Musikkvideo / Album og Roman / Intervju
«I’m gonna take that fear and wear it like a crown»
Det nye albumet til Æ er blitt gitt ut som bok med downloads

Én kommentar til “Litteratur med soundtrack”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter