Søk Meny Lukk
Lukk
Av: admin Anbefalinger 7. april 2017

Min platesamling: Jonas Prangerød

Jonas Prangerød1
Denne gang er det PR-sjef for Øya, koordinator for Klubbdagen og programmeringa på Last Train som forteller om sin egen platesamling. Enjoy!

 Av: Victor Josefsen / Foto: Privat

1. Hva er den pinligste platen i samlingen din – som du har kjøpt selv, og ikke fått i gave?

– Har en del musikk det tidvis er pinlig å høre på, men jeg føler ikke det er pinlig å ha dem i hylla. Har enkelte utgivelser fra den tida på 80-tallet hvor norskspråklig rock og pop kunne være virkelig merkelig. Ser mer på det som artige dokumenter fra en annen tid, og en annen musikk. Mikkel Magnus, Sverri Dahl eller Dag Erik Pedersen, prøv gjerne sjøl.

2. Hva var ditt første kognitive platekjøp?

– Hadde først en del kassetter, men er usikker på hvilke av disse jeg fikk i gave og hvilke jeg kjøpte sjøl. Husker i det minste at jeg kjøpte to brukte LPer av en eldre fyr som bodde rett bortafor. Han skulle finansiere kjøp av ei ny Judas Priest-skive, så jeg kjøpte hans godt brukte eksemplarer av «Unmasked» og «Rock’n’Roll Over» av Kiss. Etter det starta jeg å kjøpe en del vinyl. Om jeg husker rett var det et par måneder før jeg fylte 10 år.

3. Hvilken plate var den første som du fikk et seriøst forhold til, som åpnet opp din musikkinteresse for alvor, og som gjorde at du ble så interessert i musikk at det ble en levevei, en livsstil?

– Klarer ikke å sette det ansvaret på ei skive. Interessen våkna vel av at man stadig oppdaga mer musikk, både ny og gammel. Det er forståelsen av at musikk kan være så mye forskjellig som har pirra interessen for å lete videre. Bør vel sies at jeg aldri har hatt noen plan om å jobbe med musikk, det var en hobby som ble jobb gjennom tilfeldigheter og at jeg var heldig.

4. Hvilken plate vil du si er din nøkkelplate – din hjørnestein – samlingen din? Umulig spørsmål, men prøv å svare likevel.

– På 15-årsdagen min fikk jeg «Ziggy Stardust…» Den holder seg mye bedre i mitt hode enn flere av de andre som hadde hjørnesteinspotensiale.

5. Har du noen komplette discografier? Altså alle (offisielle) utgivelsene til en enkelt artist.

– Ja, sikkert av en del artister med mellomstore eller ganske små kataloger. Sjølve samlingsprosessen har aldri vært det viktigste for meg. Har derfor i mange tilfeller styrt unna en del enkeltutgivelser det er generell enighet om at ikke holder mål.

6. Hvordan er platesamlingen din oppstilt? Alfabetisk/sjanger/kaos. Har du alt i stua, eller er noe forvist til dødens forkammer AKA loftet/kjelleren?

– LPer alfabetisk på kjøkkenet. Vinylsingler noe mer rotete i en stor skuff på soverommet. CDer spredt flere steder. Masse i boden, en del ting som ikke er tilgjengelig på streaming flyter rundt på kjøkkenet. Skulle ønske jeg hadde bedre oversikt i musikkbøker, men der sliter jeg med en midlertidig mellomløsning fordi det er uenighet hjemme om hvor mye plass det får ta.

7. Russerne kommer, og du må rive med deg tre plater i farten. Hvilke? Eller, hvilke tre plater har du liggende klar i armageddon-bagen din?

– Løper så sakte at russerne tar meg igjen fort. Ser for meg at de sitter på mye 70-og 80-talls hardrock allerede, så det trenger ikke jeg ta med til selskapet. Satser på noe de ikke har så mye av.
– «Tales From The Australian Underground» – Singles 1976-1989: Herlig samler med punk, new wave og annen rar rock fra Australia.
– Cult Of Luna + Julie Christmas – Mariner: Ei av skivene som har imponert meg mest de siste åra. Tror jeg kan leve med denne lenge før jeg går lei.
– Quiet Please… The New Best of Nick Lowe: Så mange gode låter på en dobbel samler.

8. Hvilket lydformat er ditt foretrukne i dag?

– Over halvparten av lyttinga er streaming. På telefon i butikken, på toget, mens jeg går… eller på PC på jobb. Ellers er det litt vinyl og iblant de CD-utgivelsene jeg ikke kan finne i andre formater.

9. Er det en plate du blir spesielt melankolsk av, som minner deg om en spesifikk periode i livet ditt?

– Vanskelig å smile til «Benji» av Sun Kil Moon, enda verre med låta «Elephant» av Jason Isbell. Aller verst er det med «Somebody To Love» med Queen og George Michael fra EPen «Five Live», men det handler mer om egne assosiasjoner til når jeg hørte på den først enn innholdet i låta.

10. Hvilke låter hater du? (Prøv å begrense til topp tre, dersom mulig).

– Hater vel egentlig ikke så mye musikk, men det er absolutt låter hvor andre finner storhet og jeg er helt uforstående. Blant annet disse:
– Yes – Owner Of A Lonely Heart
– Ola Bremnes – Mi pia. Din gutt.
– Soundgarden – Black Hole Sun

11. Hvilke plater er du ferdig med, og kan aldri sette på igjen? (Ihjelspilt).

– Setter ofte på noe fra oppveksten, og stort sett er det mild begeistring eller nostalgi i en eller annen form. Bare avstanden i tid er god nok, ser jeg ikke helt for meg at det skal være umulig å glede seg over gamle godbiter på nytt.

12. Hvem er verdens mest oppskrytte/ og undervurderte band – og hvorfor?

– Beatles er jo kanskje verdens viktigste band, men noen ganger får man inntrykk av at de blir tillagt all ære for alt som er bra med pop og rock. Veldig bra band, men samtidig oppskrytt.

– Det mest undervurderte kan være Brinsley Schwarz. Det er vel nesten så de ikke ble vurdert i det hele tatt i sin samtid. Deilig sommermusikk enten de prøvde seg på countryrock, powerpop eller en slags hvit RnB. Nick Lowe tok med seg flere av låtene inn i seinere prosjekter.

13. Er det noen band du har hatt anledning til å se live, men droppet, for så å angre etter at de ble oppløst? Altså hvilke konserter har du gått glipp av som du hadde anledning til å se.

– Hadde vel billett til den Zombies-konserten for noen år sida, og noe annet kom i veien. Eh… dårlig eksempel, for jeg har på ingen måte brukt mye tid på å furte over det.

14. Setter du på en viss type musikk for å komme i humør, eller setter du på musikk etter det humøret du er i?

– Begge deler.

15. Er det en anerkjent plate, et “mesterverk”, som ikke imponerer deg, eller som du aldri helt har sett det geniale ved?

– Usikker på om «Trout Mask Replica» egentlig er ansett som mesterverk av andre enn fanatiske Captain Beefheart-entusiaster. Uansett har jeg aldri klart å spille igjennom hele, sjøl om jeg har hatt den i ca 20 år.

16. Er det en plate du har hatt på blokka i mange år, men som du ikke har fått tak i ennå?

– Jeg er ingen samler, så jeg mister ikke nattesøvnen av sånt. Det er noen musikkbøker jeg har brukt litt tid på å finne på nett, men det ordner seg stort sett til slutt. Har lyst på den boka som kom om Alice Cooper på midten av 70-tallet.

17. Hva er den mest verdifulle platen du eier/hva er det meste du har betalt for en plate?

– Ettersom jeg ikke er noen aktiv samler og heller ikke har planer om å kvitte meg med annet enn det kjedeligste rasket i boden, har jeg ingen oversikt. Betaler ikke enorme mengder penger for sjeldne skiver eller spesielle utgaver. Innholdet har alltid vært viktigst.
Har en del rock på farga vinyl og sånt, men det er neppe noe å bli rik av.

18. Hva setter du på søndag formiddag?

– P13 for å høre Espen Omdahls Transmission, landets fineste musikkprogram. Han pakker det hele så godt inn, med relevante historier, at jeg helt glømmer at jeg kun liker 60% av musikken.

19. Hvilken plate kjøpte du sist, og hvilken er den neste du har på blokka?

– Var i Michael Denner (Mercyful Fate/King Diamond) sin butikk i København og gikk ut med helt andre ting en metal. To stykk Nick Lowe, en Al Kooper og en Temptations. Kjemepefin bruktbutikk!

Bonusspørsmål: hvor ofte oppgraderer du HIFI-komponenter eller hodetelefoner?

– Så sjelden som mulig.

21. Leser du musikkblader/magasin? Hvilke? Leser du dem slavisk, eller etter feature? Hvilke musikknettsider er inne i den faste rutinen din?

– Har en del i en magasinapp, så jeg blar igjennom Uncut, Mojo og andre der. Ofte mens jeg kjører tog. Får tilsendt litt på jobb og, men har vel ikke noe avhengighetsforhold til noen lenger. Når det er sagt leser jeg en god del musikkbøker, og kjøper gammelt og nytt.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser i Deichmans katalog

 

Les også:

Min platesamling: Egon Holstad

Min platesamling: Kristian Stockhaus

Min platesamling: Ando Woltmann

Min platesamling: Sondre Lerche

Min platesamling: Kristian Kallevik

Min platesamling: Tor Tessem

Min platesamling: Finn Bjelke

Min platesamling: Kristopher Schau

Min platesamling: Sverre Knudsen

Min platesamling: Julie Forchhammer

Min platesamling: Pedro Carmona-Alvarez

Min platesamling: Tord Krogtoft

Min platesamling: Jacob Krogvold

Min platesamling: Kari Slaatsveen

Min platesamling: Frode Grytten

Min platesamling: Bård Torgersen

Min platesamling: Asbjørn Slettemark

Min platesamling: Tore Renberg

 

Sjekk også:

Ikke kødd med gamle helter: «The hottest band in the world, KIZZ!»
Live-album : Kiss – Alive! (1975)
Glimrende musikkbøker – Paul Stanley – Face the music

Da burde alt være Hunky Dory!
«Ziggy played guitar…»

30 glimrende musikkbøker

Cult of Luna inspirert av Fritz Langs «Metropolis» på deres album «Vertikal»

Brinsley Schwarz – Please Don`t Ever Change
«Det bandet Yes går det faen meg ikke an å høre på»

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)
The Beatles – The Beatles
Gamle juleplata med Beatles
Er det vits å lese noe mer om Beatles?
Albumanbefaling: McCartneys «Ram»
George Harrison og ukulelen
The Beatles – «Don’t Let Me Down»

Albumanbefaling: The Zombies «Odessey and Oracle» (1968)

Captain Beefheart – Trout Mask Replica (1969) har insoirert Lucky Novak

Mitt foreløpige favorittprogram er «Transmission – lyden av åttitallet»

2 kommentarer til “Min platesamling: Jonas Prangerød”

 1. Arnt Maasø sier:

  Gøyal spalte. Men klarer dere virkelig ikke finne fler enn to kvinner (av 19) med noe interessant å melde? Hvis dere ikke kjenner noen har jeg mange tips!

  1. admin sier:

   Hei, supert, tips mottas med takk!

   Det er ikke som om vi ikke har tenkt på det. Men saken er at vi har kontaktet flere som ikke er hvite menn i aldersgruppen 35-60, men de fleste har enten takket nei eller valgt å ikke svare på forespørsel. Det er ikke godt å si hvorfor. Så med tanke på å ha kontinuitet i spalten må vi nesten trykke de som faktisk svarer på hendvendelse. Men vi jobber selvsagt med saken. Snart kommer det flere kvinner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 62 andre abonnenter