Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Frank Michaelsen Anbefalinger 30. desember 2014

Gamle juleplata med Beatles

 

Årlig julehilsen som surnet.

Tekst: Frank Michaelsen

Mellom 1963 og 1969 spilte Beatles inn en årlig julehilsen på vinyl. Denne ble sendt ut til alle medlemmer av fanklubben deres og var ment som plaster på såret for ubesvarte brev. «Skulle gjerne svart på alle brevene, men jeg har ikke nok penner», sier John Lennon på den første juleinnspillingen.

Det er gøy å følge utviklingen til disse årlige snuttene. De første preges av ablegøyer og sær, intern humor. De som ble laget midtveis i karrieren er småambisiøse hørespill. De siste juleplatene forteller derimot om et band som ikke har det like gøy lenger.

Vi snakker hele Beatles-historien komprimert i små fem-minutters snutter, innspilt  med et års mellomrom! Noen av dem er delvis tilgjengelige på YouTube og lenket til her. Lytt deg gjennom og kom i fab julestemning du også!

1963:
Det er en glad og sammensveiset gjeng som gir oss flere festlige versjoner av “Good King Wenceslas», blant annet på tulletysk. John Lennon viser at han er flink til å bruke moteordet «gear» og showcaser sin spesielle sans for ordvrenging når han ønsker alle Happy Crimble. Manuset er skrevet av presseansvarlig Tony Barrow. En behørlig takk er også rettet mot fanklubb-leder Freeda Kelly.

1964:
«Hope you enjoyed the records as much as we enjoyed melting them!» Her mimrer de om innspillingen av «Love Me Do» fra to år tidligere, noe de opplevde som lenge siden. «It’s somebodys bad handwroter», kommenterer John Lennon, som ikke lenger ser noen grunn til å følge Tony Barrows manuskript ordrett. Vi får også høre om bandets planlagte fargefilm: Help.

1965:
En gæren croonete versjon av årets store hit «Yesterday» ledes an av George Harrison. John gibberish-synger på et slags irsk mens Paul tar det mer med ro i sine bidrag. Synes han juleplata blir vel rørete? Vi hører en tøysete værmelding og en «Auld Langs Syne» sunget av pirater. «One of our biggest years and we can remember a lot of big years.»

1966:
Ambisjonsnivået på juleplatene øker. Pantomime heter dette småkaotiske julespillet med omslag tegnet av Paul. John og Paul drømte i ungdomsårene om å skrive skuespill sammen og dette var det nærmeste de kom. Og hvor foregår handlingen egentlig? På tog, i en båt, i alpene? Vanskelig å si. Morsomt er det hvert fall når Beatles blir sluppet skrikende ned et bunnløst hull.

1967:
Den siste juleplaten spilt inn med alle samlet. Gjennomgangslåta «Christmastime is Here Again» er den store julesangen Beatles aldri lagde. Julespillet denne gangen handler om en gruppe mennesker som gjør audition for et fiktivt BBC-program. Sangen «Plenty of Jam Jars Baby» sender tankene til kompisene i tøysebandet «Bonzo Doo Dah Band». Tidsriktig, psykelisk estetikk preger hele produksjonen.

1968:
Her går det tydelig frem at bandet har spilt inn sine hilsener hver for seg. Paul fremfører, noe fraværende, en vise der han ønsker god påske, god bursdag , så vel som god jul – så var det gjort. I Johns dikt om «Jock and Yono» kommer det tydelig frem hvordan han synes resten av bandet har tatt i mot Yoko Ono og refererer til dem som «beast friends». George Harrison høres ikke spesielt takknemlig ut der han forteller fansen at «you make our lives. worth. living.» Dessuten har han viet sin spilletid hovedsakelig til amerikanske Tiny Tim som får fremføre en falsettversjon av «Nowhere Man».

1969:
Den aller siste juleplaten preges av John og Yokos feltopptak, gjort i samme avantgarde-stil som plateutgivelsene deres fra samme tid. Atonal sang og lydeffekter. Ringo synger dur over mollakkorder før han benytter anledningen til å reklamere for filmen han er aktuell med sammen med Peter Sellers; The Magic Christian. Når John synger et vers av “Good King Wenceslas” blir det med en vemodig etterklang fra den første 1963-juleplaten.

15. desember kommer The Beatles / The BBC Archives: 1962-1970 hardcover book for 1. gang ut for folk utenfor fanklubben. Takk til JR Bruun for info om både boka og Paul McCartney videoen under.

Listen to Paul McCartney’s ‘lost’ experimental Christmas disc for his fellow Beatles from 1965

 

Saken er oppdatert 5. desember 2017.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, noter, tegneserier og bøker i Deichmans katalog

 

The Beatles – «Don’t Let Me Down»

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)

The Beatles – The Beatles

Er det vits å lese noe mer om Beatles?

 

Albumanbefaling: McCartneys «Ram»

Årets beste Youtube-klipp – Nirvana med McCartney som Kurt

Paul McCartney var fan av dette bandet

 

George Harrison og ukulelen

 

Ravi Shankar 1920-2012

 

Engelsk landsbypsykedelia&lt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 64 andre abonnenter