Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Intervjuer 17. november 2017

Norsk Råkk (Torstein Eriksen) om The Aller Værste!s klassiker «Materialtretthet»

Norsk Råkk. Foto: Tarjei Krogh

Norsk Råkk. Foto: Tarjei Krogh

Tekst: Victor Josefsen

Norsk Råkk speller norsk råkk slik de gjorde i gamleda’r, da gamle helter ved navn The Aller Værste!, Kjøtt og Raga Rockers holdt på (sistnevnte holder på ennå, journ.anm.). Norsk Råkk kommer med nytt album i januar 2018 på Big Day Records. På den plata er det en kul versjon av The Aller Værste!-klassikeren «Du sklei meg så nært innpå livet».

Tirsdag 21. november er det intet mindre enn plata «Materialtretthet», inkludert låten «du sklei meg så nært innpå livet», en av tidenes viktigste norske langspillere, utgitt av The Aller Værste! i 1980, som lyser opp vår ellers så mørke novemberkveld. I den anledning spurte vi Norsk Råkk, nærmere bestemt Axel Hjelm som som synger på Norsk Råkk versjon av «Sklei Meg Så Nært Innpå Livet», om hans forhold til The Aller Værste! «Materialtretthet».

 

Norsk Råkk (Torstein Eriksen) om The Aller Værste!s klassiker «Materialtretthet»

Det var en gang på 90-tallet at jeg kom over The Aller Værste!, på det formatet som for alvor introduserte meg for rock på norsk, nemlig kassett. Lange svarte bånd med et magisk innhold – som en portal til en annen verden. Man måtte være forsiktig med å spille dem på dårlige kassettspillere. Disse kunne sluke kassetten og så satt du der med båndsalat. På den tiden måtte man virkelig gjøre en innsats for å få tak på kvalitetsmusikken. Det kunne gå uker, måneder og år før man faktisk fikk muligheten til å høre et album man var interessert i. Og hvis en favoritt gikk tapt på denne måten, var det selvsagt katastrofe.

Jeg hadde allerede tidlig fått et nært forhold til Kjøtt, Raga Rockers og Jokke & Valentinerne, etter at jeg overtok kassettutgivelser av disse etter mine eldre brødre. Jeg kan ikke ha vært mer enn 7-8 år første gang disse bandene – som sang på norsk – gjorde et enormt inntrykk på meg. Plutselig ble denne musikken det aller viktigste i livet mitt.

The Aller Værste! hørte jeg nok om et par år før jeg fikk hørt selve musikken. Da jeg begynte på ungdomsskolen hørte jeg for eksempel rykter om at en av lærerne på skolen likte The Aller Værste!, og hadde noen plater. Det gikk en liten stund før jeg tok motet til meg og spurte om han kunne lage en kassett med opptak av The Aller Værste! til meg. Det viste seg at det var en kompis av ham igjen som satt på The Aller Værste!-platene, men til mitt store hell sa han at dét kunne han fikse. Etter det som i hvert fall virka som nærmere et år med venting på kompisen til en lærer på ungdomsskolen, som jeg ikke engang hadde i noen fag – og mye mas – fikk jeg endelig en kopi av «Materialtretthet» på kassett. Og den var definitivt verdt ventetiden.

Da vi startet Norsk Råkk mange år senere var The Aller Værste og låta «Materialtretthet» den største inspirasjonskilden lydmessig. Og nå, med fast blåserekke, var det et enkelt valg for Norsk Råkk å covre «Du sklei meg så nær innpå livet», som vi hver gang vi spiller den live introduserer som verdens beste låt.

 

The Aller Værste! Materialtretthet

 

I serien Classic Album Sunday tar lytteklubbvert Kent Erlend Horne tar en prat med Sverre Knudsen og Chris Erichsen fra selveste bandet og journalist Geir Rakvaag fra Dagsavisen om musikken, tiden, låtene, innspillingene og produksjonen før vi demper lyset, skrur opp volumet og hører hele skiva. Les mer her.

 

Her kan du søke etter og låne utgivelser av disse og andre artister i Deichmans katalog

 

 

Mer kassett:

Den årlige sommerkassetten som gis ut på labelet til Magnus Moriarty™

Kassettlabelen Groobie Tapes

Her finner du interessante og kuriøse utgivelser med medlemmer fra The Loch Ness Mouse, The Vacuum Dreamers, The Chairs, The Jessica Fletchers, The Superman Can Flys, Nutrition Facts og Truls & The Trees, The Blind Bats. Gå inn på Groobie Tapes for å ta en lytt på, og lese om, The Bus Shelters, Monobird, The Boatsters og Frequency TV F.S.C. Klangverkstedet, Stiv Heks.

 

 

Deichhmanbladet går vår tids nostalgi og retromani etter i sømmene

Deic

DEICHMANBLADET #2

Det mimres om mixtapes og Berlin

Kassettens posisjon i undergrunnen var udiskutabel på 80-tallet og visstnok suser det fortsatt i bånd i de rette miljøene
– Intervju med Jens-Petter Wiig (Angor Wat, Israelvis), en av foregangsfigurene i den norske kassettbevegelsen på 80-tallet

– Intervju med kassettutgiver Kristian Kallevik som driver platebutikken Tiger og labelen Fysisk Format

Kul mixtape laget av David Gurrikk, primus motor i de legendariske deathpunkerne Anal Babes og den like legendariske DIY-labelen Big Balls

Why do birds suddenly appear?

Sus Over Stavanger 1980 – 1983 – Historien om Stavanger Rockeklubb

Plateanmeldelse: Electric Eye – Live at Blå

Ny norsk label – første slipp er to kassetter og en plakat

cassette-tapes bruk Foto: wowcool

Alle burde ha en venn som lager mixtapes

Debut-video fra debut-kassett

Slippfest for The Sweetest Thrills kassettutgivelse

The Posies første album Failure fra 1988, som opprinnelig ble utgitt på kassett

En videreutvikling av en demo som finnes på iampsyencefictions første kassettutgivelse

Nernes kassett

 

 

 

 

 

Svartmalt noise / darkwave fra dette norske bandet, deres andre album. Den slippes kun på vinyl og kassett

 

 

 

 

 

 

Til Alle Barna er en personlig (og heller ukjent) Bodø-favoritt. Til Alle Barna sine post-punk/new wave låter «Oppstilling (I’s Not That Hard To Be») og «Vitsen Med Det Hele»

 

Susanna kaster seg på kassett-bølgen

Cold Mailman: Nytt album inspirert av kassett // Ny «roadtrip»-video

Mayflower Madame: Ny video / 2-spors kassettsingel

Beatart mixtape_002

Albumanbefaling – Maskindans : Norsk Synth 1980–1988

Du får kjøpt den kassetten på Neseblod til 600 spenn eller noe – Angstkrieg

Fika Recordings, en DIY vinyl- og kassettlabel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.