Søk Meny Lukk
Lukk
Av: larsjunge Intervjuer 6. juni 2017

Min platesamling: Ida Collett Belle

Denne gang er det vokalist og låtskriver i singel-aktuelle Sassy Kraimspri og leder for AKKS Stavanger Ida Collett Belle som forteller om sin egen platesamling.
 Av: Lars Junge

1. Hva er den pinligste platen i samlingen din – som du har kjøpt selv, og ikke fått i gave?

– Hmmmm tror endelig jeg ikke har noen guilty pleasures lengre?! Jobber med å akseptere my inner freak.

2. Hva var ditt første kognitive platekjøp?

– Deee-Lite: «World Clique»-albumet på kassett med «Groove Is in the Heart» på! Og C+C Music Factory: «Everybody Dance Now», kassettsingel. Jeg likte å danse med musikken skrudd opp HØYT.

3. Hvilken plate var den første som du fikk et seriøst forhold til, som åpnet opp din musikkinteresse for alvor, og som gjorde at du ble så interessert i musikk at det ble en levevei, en livsstil?

– Dette spørsmålet har jeg brukt VELDIG mye tenketid på fordi jeg har alltid hatt et intenst forhold til musikk. Da jeg var baby gråt jeg til Lionel Richies «I Just Called to Say I love You» før jeg helt viste hva han egentlig sa, plukket på gitaren til faren min, jeg har et klart bilde av musikkepokene jeg har hatt gjennom årene. Det gikk fra Lionel til en kjærlighet for Michael Jackson, som resulterte i en fobi for varulver («Thriller»-videoen er TRAUMATISK når man er fem år). Da hadde vi flyttet til USA og MTV var på topp, Madonna «Like a «Prayer-epoken», så videre til Roxette, Mr. Big og deretter de(n) som gjorde at jeg plukket opp gitar for reals og begynte å skrive egne sanger: Nirvana: «Nevermind». Jeg ville plutselig lære meg gitar og skrive egne sanger istedenfor å spille klassiske sanger på tverfløyte. Jeg tok en dypdykk i alle anbefallingene Kurt Cobain ga, og dermed fant jeg Riot grrrl-bevegelsen, Sonic Youth, Beastie Boys – så startet jeg band selv. Vi het I Scream of Jeannie. Deretter var det no turning back.

4. Hvilken plate vil du si er din nøkkelplate – din hjørnestein – samlingen din? Umulig spørsmål, men prøv å svare likevel.

– Å herregud. Hvilke kriterier skal man liksom gi til en hjørnesteinsplate!? Det må kanskje være «Nevermind» fordi det var en så stor musikalsk revolusjon. Jeg fant punk og alle mulighetene det ga meg.

5. Har du noen komplette discografier? Altså alle (offisielle) utgivelsene til en enkelt artist.

– Nirvana. Litt forutsigbart her hehe. Men altså. Jeg gikk all inn. I New York kunne vi gå på St. Marks Place og kjøpe bootleg-kassetter som da inkluderte «Peel Sessions» og masse rare demoer osv. Dermed hadde jeg til og med offisielle utgivelser før de ble gitt ut offisielt. Og så var jeg stormforelsket i Daniel Johns fra Silverchair i maaaange år (rykter sier at jeg flyttet til Australia pga. denne forelskelsen) –  så jeg har det meste av Silverchair utenom det som kom rundt det siste albumet. Jeg datt litt av der.

6. Hvordan er platesamlingen din oppstilt? Alfabetisk/sjanger/kaos. Har du alt i stua, eller er noe forvist til dødens forkammer AKA loftet/kjelleren?

– Alfabetisk. Vi har alt midt i huset- og klarer ikke å kvitte oss med en ALT for diger CD-samling som vi nesten aldri bruker fordi det er jo musikk wtf. Stablet oppå seg selv helt ubrukelig og stappet ned i halvødelagte skuffer. Kan jo ikke gi det bort.

7. Russerne kommer, og du må rive med deg tre plater i farten. Hvilke? Eller, hvilke tre plater har du liggende klar i armageddon-bagen din?

– Nirvana: In Utero, Billie Holiday: Lady in Satin, Queens of the Stone Age: Like Clockwork

8. Hvilket lydformat er ditt foretrukne i dag?

– Jeg er lat og liker å sette telefonen på shuffle – 3000 sanger. Må hoppe over Slipknot hver gang det kommer på, men gidder heller ikke ta det bort fra iTunes. Hjemme har vi platespiller, men her og mangler jeg så utrolig mye.

9. Er det en plate du blir spesielt melankolsk av, som minner deg om en spesifikk periode i livet ditt?

– Alt av Billie Holiday minner meg om en veldig fin tid i livet mitt når jeg var kommet gjennom det verste av pubertetssmerter og blitt venner med moren min igjen. Jeg spurte henne hva hun hadde lyttet på når hun var på min alder, og da var det Billie som var greia. Jeg shoppet på vintage-butikker i New York, kledde meg opp i speilet og hørte på deilig 30/40-talls jazz. Moren min døde i 2009, og jeg blir rørt hver gang jeg hører den nydelige, triste, glidende stemmen.

– For så vidt er vel platen som alltid får meg til å gråte «Raising Sand». Albumet Alison Krauss og Robert Plant ga ut i 2007. Mamma ga den til meg og en gang snakket vi om hvor mye vi elsket «Killing the Blues»- sangen, og hun sa at hun ville at vi skulle spille den i begravelsen hennes. HUFF Å HUFF. Den er fin da. Og det er fint å tenke på at hun gjør det de synger om: «Somebody said they saw me swinging the world by the tail, jumping over a white cloud, killing the blues».

10. Hvilke låter hater du? (Prøv å begrense til topp tre, dersom mulig).

– Har egentlig ingen – prøver å ikke hate noenting utenom rasister og fascister og idioter hehe.

11. Hvilke plater er du ferdig med, og kan aldri sette på igjen? (Ihjelspilt).

– «Nevermind» og «Frogstomp». For det meste tar jeg bare en goooood lang pause, også kan jeg høre på dem igjen, men de to fikk virkelig kjørt seg.

12. Hvem er verdens mest oppskrytte/ og undervurderte band – og hvorfor?

– Jeg har ikke så mange tanker rundt dette for tiden, jeg har jobbet innen musikk så lenge at jeg skjønner at alt tar mye jobb og slit og stress uansett hvor drit jeg synes det er 😀 Gjerne de forferdelige Russesangene som var så UTROLIG kjedelig mannssjåvenistiske. Er det ikke kjedelig å holde på sånne idiotisk gammeldagse tenkemåter? Det overrasker meg stadig.

13. Er det noen band du har hatt anledning til å se live, men droppet, for så å angre etter at de ble oppløst? Altså hvilke konserter har du gått glipp av som du hadde anledning til å se.

– De ble ikke oppløst, men jeg angrer ofte på at jeg ikke ble med for å se  Queens of the Stone Age da de spilte på John Dee i 2000. Jeg hadde Kyuss’ «…And the Circus Leaves Town» på repeat, men av en eller annen grunn var det ikke interessant å se gitaristen sitt nye band. Det var nok ganske magisk.

14. Setter du på en viss type musikk for å komme i humør, eller setter du på musikk etter det humøret du er i?

– Setter nok mest på musikk etter humøret, utenom om jeg virkelig trenger energi. Til å bli hypet, våken, trene. Da er det Pop Punk ‘a la NOFX eller Frenzal Rhomb som gjør trikset. Eller The Bronx. «Heart Attack American» er helt insane. Når det kicker inn etter introen. Får frysninger bare av å skrive om det!

15. Er det en anerkjent plate, et “mesterverk”, som ikke imponerer deg, eller som du aldri helt har sett det geniale ved?

– Jeg digger ikke Iron Maiden. Digger ikke power metal i det hele tatt, så er lite imponert over mange mesterverk der. Det er gjerne litt ironisk, for mange synes jeg synger i power metal-stil. Det er i alle fall ikke pga. lytting på sjangeren.

16. Er det en plate du har hatt på blokka i mange år, men som du ikke har fått tak i ennå?

– Nei jeg er nok litt for lat i disse dager. Streaming og MP3-kjøp har liksom gjort alt tilgjengelig, og jeg er så mye mindre «fangirl» enn jeg pleide å være. Er ikke noe jeg virkelig savner.

17. Hva er den mest verdifulle platen du eier/hva er det meste du har betalt for en plate?

– Jeg kjøpte Nirvana: Insesticide på 90-tallet på lyseblå vinyl. Er nok den mest verdifulle, men betalte nok helt vanlig pris den gang. Rick er platesamleren i huset, og jeg tror både den mest verdifulle OG dyreste platen vi har her pga. han er GISM.

18. Hva setter du på søndag formiddag?

– For tiden går det i gamle swing og big band-plater

19. Hvilken plate kjøpte du sist, og hvilken er den neste du har på blokka?

– PJ Harvey: The Hope Six Demolition Project var siste kjøp. Usikker på neste, var gira på PWR BTTM, men så skjedde alt dette forferdelige med seksuelle overfallsanklager, så nå vet jeg ikke hva jeg skal tenke.

Bonusspørsmål: hvor ofte oppgraderer du HIFI-komponenter eller hodetelefoner?
– Nesten aldri, alle pengene går til å holde live i denne dritdyre hobbyen som heter «spille i band»

21. Leser du musikkblader/magasin? Hvilke? Leser du dem slavisk, eller etter feature? Hvilke musikknettsider er inne i den faste rutinen din?

– Pleide å kjøpe Kerrang! hver uke men nå er alt på nett, og jeg finner hele tiden nye blader gjennom Instagram! Leser mye NPR, NME, TeamRock, Pitchfork, She Shreds, DIY Magazine, Blurred Culture, Plastik. Mye av det siste her er vel også «kultur»blader. Både kunst, musikk, fotografi, fashion.

 

Sassy Kraimspri har nylig sluppet ny singel. «You’d Better Listen» er en deilig, pop-punkete kommentar på patriarkiet, urettferdige kjønnsroller og privilegier – og den har blitt sensurert av Facebook på grunn av for mye naken kvinnehud. Ellen Lund, gaffa.no.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk. bøker og noter i Deichmans katalog

 

Les også:

Min platesamling: Maria Carmona

Min platesamling: Jonas Prangerød

Min platesamling: Egon Holstad

Min platesamling: Kristian Stockhaus

Min platesamling: Ando Woltmann

Min platesamling: Sondre Lerche

Min platesamling: Kristian Kallevik

Min platesamling: Tor Tessem

Min platesamling: Finn Bjelke

Min platesamling: Kristopher Schau

Min platesamling: Sverre Knudsen

Min platesamling: Julie Forchhammer

Min platesamling: Pedro Carmona-Alvarez

Min platesamling: Tord Krogtoft

Min platesamling: Jacob Krogvold

Min platesamling: Kari Slaatsveen

Min platesamling: Frode Grytten

Min platesamling: Bård Torgersen

Min platesamling: Asbjørn Slettemark

Min platesamling: Tore Renberg

 

Sjekk også:

Michael Jackson covret av Tame Impala
Michael Jackson skrev «Do the Bartman»
Her kunne man se moonwalking lenge før Michael Jackson populariserte den
Blood Orange bringer tankene til The Weeknd og Michael Jackson
En herlig Michael Jackson tribute
Et showmanship med en organisk, hjertenær fingerspitz-perfeksjonisme man knapt har sett siden Jacksons dager

 

Øya 2015 – Chic feat. Nile Rodgers plukker velvillig fra sin rikholdige back-katalog av hits, bl.a. «Like a Virgin» (Madonna)
Den tyske rapperen Bushido er blitt anklaget for plagiat av blant annet Madonna
Just Loomis tok mange foto til plateomslag, for eksempel Madonnas «Like a Virgin» fra 1984
Torgny – med referanser til bl.a. tidlig Madonna

 

Nirvana – Scentless Apprentice gjenforteller «Parfymen»
Kurt Cobain

 

Kvinnedagen er her, og det feirer vi med riot grrrl
The Julie Ruin på Pitchfork music festival – briljant
ØYA 2015 – The Julie Ruin
Vivian Girls: tilbakeblikk og albumanbefaling
I only fucked you as a joke

 

Lee Ranaldo Trio på Blå!
Anbefaling: Lee Ranaldo – Between the Times and the Tides
Sonic Youths «Daydream Nation» (1988). Krysset Crosby Street/Howard Street, New York.
Noen slapp fanden og Thurston Moore ut av skapet
Kim Gordons memoar «Girl in a Band» er en sjeldent vellykket kunstnerbiografi

 

Ed Piskor – Hip Hop Family Tree: Vi møter også mange kjente ansikter før de slår gjennom, blant andre Beastie Boys mens de fremdeles er et pønkband
Påskens budskap playliste inkludert Beastie Boys’ «Egg Man»
Noen personlige favoritter Telephones aldri ville spilt ute (inkludert Beastie Boys – Get It Together)
Beastie Boys har har latt seg inspirere av ESG
Øya 2014: Queens of the Stone Age – Kongene på haugen
Queens of the Stone – Roskilde 2013
Queens of The Stone Age i Oslo Spektrum – Bilder

 

Ukas tips! – Billie Holiday
Sivert Sivertsen inspirert av bl.a.Billie Holiday
Rokia Traoré – «Né So»: Et av høydepunktene er en versjon av Billie Holidays «Strange Fruit»
Mirel Wagner – det er lett å trekke parallell til Billie Holiday mfl.
Lucky Novak – Jeg kunne ha valgt Billie Holiday
Laura Mvula – medier har sammenlignet henne med ikoner som Billie Holiday

 

Blow My Whistle Baby – de beste russelåtene gjennom tidene
TMSD – «russelåter er effektiv og undervurdert markedsføring, som skaper tidløse låter

 

Kyuss inspirerte Fu Manchu

 

Iron Maiden og tidlig 80-tall er en fin introduksjon til Heavy Metal
Når vokalisten blir byttet ut: Iron Maiden – Paul Di’Anno vs. Bruce Dickisons. 1-0 til Dickinson
Omslagskunst på album: Iron Maiden – Powerslave
I Shot At Dawn sin låt «White Trash Metal» skimtes ekko av Iron Maiden mfl.
The Carburetors’ favorittalbum – de fire første Iron Maiden-skivene

 

Øya 2016 – PJ Harvey
Et betimelig spørsmål
Pyke – 5 om bøker og musikk: Da starter jeg band med PJ Harvey
Den største inspirasjonskilden Eera er PJ Harvey
By:Larm 2016 – Emma Acs: I tillegg til 60-tallsvokalister tenker jeg på Cocteau Twins, PJ Harvey og grunge
Kari Harneshaug har tidligere blitt kalt Trondheims svar på PJ Harvey

Steve Albini (har har produsert album av PJ Harvey + mange andre):
Ukas tips!: Shellac -Dude Incredible
Steve Albini var med Big Black

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter