Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 5. desember 2022

Musikalske julespor 2022

Her årets Musikalske julespor spilleliste! Her er mange fin-fine julelåter med både gamle og nye favoritter.

 Av: Victor Josefsen, Just Høy, Siri Gundersen, Jørgen Salvesen, Zeljko Cirikovacki, Selma Benmalek, Stian Bjørnsson Hope, Stian Mandal, Katrine Judit Urke, Pål Sundby, Halyna Melnykova, Bodil Aga Aandstad, Tor Åge Naper, Alexander Lunder Føyn

 

Musikalske julespor 2022 på Spotify

 

Victor Josefsen

Kajsa Balto & KORK – Mun…sakka illudan

Låten er en samisk oversettelse av juleklassikeren «Jeg synger julekvad», og tolkningen er hentet fra hennes historiske julealbum «Sámi Juovllat – Sámi Christmas» (2021). Her får dere den innbydene kombinasjonen av Kajsa Baltos varme og uttrykksfulle vokal og KORK’s raffinerte samspill. Virkelig fin låt.

Sondre Lerche – Guarantee That I’d Be Loved (Live)

Liveversjonen Sondre Lerche gjorde sammen med nettopp KORK av mesterverket «Avatars of Love»-åpneren «Guarantee That I’d Be Loved». Han donerer inntekter fra strømming og salg av denne innspillingen til Fattighuset på Grønland i Oslo. «Strømmeinntekter fra en sang gir ikke nødvendigvis de store summene, så jeg donerer herved et forskudd på 10 000 kroner til Fattighuset, og oppfordrer andre til også å bidra etter evne», sier Sondre.

Håvard & Dorothea – Ein Liten Julesang

Fra deres kommende album «Kvit jul i Imsland». Smekker, med inspirasjon fra pop, impro og jazz. De to spiller sammen Klossmajor. Dorothea Økland er med i Nothing Personal, Hey Love m.m. Håvard er med i Soft City, Håvard Ersland Trio m.m.

Hilma Nikolaisens – Baby Baby (The One And Only Jesus)

Hilma Nikolaisens lager nye gode julelåter år etter år.

Marte Eberson – Have Yourself a Merry Little Christmas

Ny og nedpå versjon av juleklassikeren. Det er hennes julefavoritt, og det merkes på den ektefølte fremførelsen og den nedstrippet atmosfæren. Marte selv står for alt av det instrumentale i tillegg til lead vokalen.

De Ubrukelige – Begredelig jul

Det nordnorske visebandet De Ubrukelige kjører ut et riktig sjøslag av en julelåt. Dette er en julesang i tradisjonen til «Fairytale of New York» (The Pogues).

Jonas Sjøvaag – Nineteen

Ikke en julelåt, men passer bra til mørke desemberkvelder. Teksten fyrer oppunder behovet for rødvin og en knitrende peis, kombinert med bidrag fra Mats Eilertsen, Jørgen Munkeby og Andreas Ulvo, er det et fint stykke musikk i god crooner-tradisjon.  Visualizer-video på Bandcamp.

André Borgen – Dream, Dream, Dream

Mer desember-stemning  med en god dose med både håp og glede. Rytmeseksjon valser av gårde på indie-vis med lys og mørk vokal på toppen – den mørke vokalen er egenartet, for å slik. Utgitt i år.

Løchstøer – Bad Days

Løchstøer er prosjektet til Tore Løchstøer Hauge, kjent bl.a. fra grombandet Hiawata! og Heyerdahl. I Løchstøer er han sammen med sine blodsbrødre Mattias Krohn Nielsen (Beezewax & Pelicat), Magnus Tveten (The Harvey Steel Show) og Jørgen Apeness (Kappekoff). Teksten og låttittelen er vel ikke akkurat munter, men som kontrast til den catchy/indie powerpop-låta funker det fin-fint. Utgitt i 2020.

William Hut – Snowfall

«Snowfall» (2019) er en gjenskapning av William Huts  melodi «Nightfall» fra 2007. Her i ny drakt, ny tekst og ny atmosfære. William tar oss, i likhet med Løchstøer, med inn i melankoliens univers, men Hut finner alltid  et lys i mørket. Styrken til William Hut er stemmen, melodiføringen og låtskrivingen. Og akkurat det har han nærmest gjort til en vane i årenes løp, både på egen hånd og i Poor Rich Ones, Sail By Summer m.m.

Eva Bjerga Haugen – O Come, O Come, Emmanuel

Eva Bjerga Haugen fra Stavanger er en Spellemannsnominert vokalist samt musiker og låtskriver. Denne komposisjonen er fra hennes julealbum «Stille Grender» hun har laget sammen med Morten Askildsen, Simen Kill Halvorsen og Thomas Bang der de tolker julelåter. «O Come, O Come, Emmanuel» gir  en god dose jazz og julestemning.

Glomma Pop – Here comes the snø’n

Glomma Pop er et band fra Fredrikstad, og består av Magnus Abelsen (Frode Fivel Band, Navigators), Nicolai Gregersen (El Cartel, Bloodlights, Doopy), Fredrik Gretland (Sweden, Ricochets, The Cumshots og Wilhelm Sørensen). Barnekoret består av samtlige barn som bandet har produsert.  En låt skrevet av Fredrik Gretland  som garantert vil få deg i julestemning.

Marte Solbakken – Light up the Dark

Hun har flyttet tilbake til Oslo etter ti år i California. I 2018 slapp hun en fin drømmepop-EP under scenenavnet Lilyer, og har ganske nylig gitt ut en liten EP under sitt eget navn. «Light up the Dark» er vel en slags trist julelåt som handler om å bli stilt overfor sitt eget mørke midt i den mørkeste tiden på året. Trist eller ei, en yndig låt er det. Spilt inn med Øyvind Røsrud Gundersen og Live Miranda Solberg (Louien og Silver Lining).

Yngvil – Gate 109

Apropos California, «Gate 109» ble til på en flyplass i California. En låt om å gå seg vill, og føle at du ikke hører til der du befinner deg – en slags trøst til alle de som føler seg ensomme i jula. I arrangementet kan låta minne om en julevise. En låt som vandrer, men fanger lytteren på samme tid. Melodien er, som jula også kan være, en fasade, og det er i teksten alvoret gjemmer seg. Stemningsladet visepop.

Rikke Normann – Spare Key

Og apropos å være ensom i jula. På sin nye singel gir Rikke Normann alle som er alene i julen en ekstranøkkel til sin egen feiring. Stemningsladet julelåt dette også.

Sunturns – New Snow

Det blir ingen jul uten juleåt fra det norske juleindiepopbandet Sunturns.  Sunturns skaper hvert år julestemning uansett om det er snø eller ikke. «Now there’s puke in the new snow», synger bandmedlem, produsent og låtskriver Sjur Lyseid på årets julehit. Lyseid er kjent for prosjektet The Little Hands of Asphalt og de andre bandmedlemmene har bakgrunn fra band som Making Marks/My Little Pony, Einar Stray Orchestra, Flight Mode og Elva. Få med deg Sunturns jubileumskonsert | Parkteatret 17. desember.

Phoebe Bridgers – So Much Wine (The Handsome Family-cover)

Fra ny syvspors jule-EP/Album.

The Specials – Holiday Fortnight

Juleska!

Mr. Pimp-Lotion –  Jul i Baris (Julebordsremix)

I fjor var Høytidsremixen – der Didrik Solli-Tangen bidrar på vokal  – med i Musikalske julespor, så i år følger vi opp med Julebordsremixen fra samme år. Har du ikke sett videoen til originalen, ja, se den.

The Raveonettes – Christmas Ghost

Nordpolen musikklubb sin årlige sin utvalgte julesingel i år er «Wishing You a Rave Christmas» – en EP med fire låter av den danske duoen The Raveonettes, et av mine favorittband, som består av gitaristen Sune Rose Wagner og bassisten Sharin Foo. EP’en ble først gitt ut digitalt for 14 år siden. Dette er første gang den er tilgjengelig på vinyl. Fra den velger jeg «Christmas Ghost», en type drømmepop som kunne blitt spilt på The Roadhouse i Twin Peaks. Den starter med noe som låter som en spilledåse gjenglemt i snøen, før den tiltar i styrke og intensitet. Twin Peaks-nüdelig.

TwoMinutesHate – fuXmas

«fuXmas» er første singel ut i etterkant av mini-EP’en de Oslobaserte poppunkerne slapp i oktober. Hvis du trenger en pause fra juletrefester og barnekor er TwoMinutesHate klare for å redde dagen med sin «fuXmas».

Plan 9 – Merry Christmas

Det finnes ingen regel uten unntak, det er absolutt ikke første gang denne låta (fra 1985) gjester Musikalske julespor, tvert imot, den har vært med på alle de andre utgavene av Musikalske julespor, men siden det er tidenes beste julelåt (som noen av oss her på huset mener, iallfall jeg) må den med! Er ikke på Spotify, men du kan lese og lytte på den her.

The Three Wise Men – Thanks for Christmas

The Three Wise Men er alias for XTC. Enda en raffinert pop-høydare signert Andy Partridge. Er heller ikke på Spotify, men du kan lese og lytte på den her.

 

Mer julepønk i Norge (Samlealbum)

Fucking North Pole Records har i år snekret sammen en ny samleplate med pønk-inspirerte julesanger. Et livlig  knippe låter som viser julen og stemningen rundt julen i alle farger og fasonger. Alt fra det sukkersøte med bjeller og rangler, til drekking og mørketid…

Anti-Larm Front – Julemysteriet

Ripoff – Christmas Fuck (But No So Much)

Keeper – Lost Christmas (Hey Hooray)

Ronny Pøbel – Juleøl

NonCitizen – Pursuit of Nostalgia

Dømt – Rudolph is a Drunk

Upskirts – Fuck Off It’s Christmas

 

Just Høy

Bob B. Soxx & the Blue Jeans / Phil Spector – The Bells of St. Mary

King Midas – Snow

The Beach Boys – Winter Symphony

Belle and Sebastian – O Come, O Come Emmanuel

The Magnetic Fields – Everything Is One Big Christmas Tree

Yo La Tengo – Eight Candles

The Raveonettes – The Christmas Song

Tom Petty & the Heartbreakers –  Christmas All Over Again

 

Thea Stensløkken Østerberg

Cocteau Twins – Frosty the Snowman

Cocteau Twins – Winter Wonderland

Macky – Vinterdepress 2 (feat. Dree Low, Thrife & HAVAL)

Gucci Mane – St. Brick Intro

Roger Eno & Brian Eno – Wanting to Believe (Oh Holy Night)

 

Lise Gundersen

Mahalia Jackson – O Holy Night

Elvis Presley – Blue Christmas

Louis Armstrong – Baby, It’s Cold Outside

Sarah Vaughan – Snowbound

Nat King Cole – L-O-V-E

Bing Crosby – Mele Kalikimaka

Dean Martin – Rudolph the Red-Nosed Reindeer

Harry Belafonte – Amen

Otis Redding – Merry Christmas Baby

Jens Book-Jenssen – Sjømannsjul på Hawaii

 

Jørgen Salvesen

Kurt Vile – Must be Santa (Bob Dylan-cover)

Catwalk – Christmas Don’t Be Late

Er ikke på Spotify, men du kan lytte på den her.

Shonen Knife – Space Christmas

Er ikke på Spotify, men du kan lytte på den her.

Vince Guaraldi Trio – Christmas Time Is Here (Instrumental)

Samme låten som Woods har covret (se Musikalske julespor 2021), men veldig fin originallåt også. Perfekt julejazz!

 

Zeljko Cirikovacki

Antena – Noelle a Hawaii

Saint Etienne (feat. Tim Burgess) – I Was Born On Christmas Day

Ryuichi Sakamoto – Merry Christmas, Mr. Lawrence

Durutti Column – One Christmas for Your Thoughts

Casiotone for the Painfully Alone – Cold White Christmas

Kitchens of Distinction – Mad As Snow

Low – Blue Christmas

Pram – Fallen Snow

Au Revoir Simone – Fallen Snow

Jens Lekman – The Cold Swedish Winter

Chilly Gonzales (feat. Jarvis Cocker, Feist) – Snow Is Falling in Manhattan

U Škripcu – Nove Godine

Videosex – Computer’s First Christmas Card

Susumu Yokota – A Song Produced While Floating Alone on Christmas Day

Pet Shop Boys – It Doesn’t Often Snow at Christmas

Ludovico Einaudi – The Snow Prelude No. 15

Isao Tomita – Children’s Corner No. 4: Snowflakes Are Dancing

The Russian Futurists – It’s Not Really Cold When It Snows

 

Selma Benmalek

Jean-Marie Riachi – Dawi el Sama

Fairuz – Laylet Eid

Moseeqa Band – We Wish You a Merry Christmas

Simon Shaheen, Richard Sussman, Mike Richmond og Glen Valez – We Three Kings of Orient Are

Bien – Heartbreak and Christmas

Banks Soundtech Steel Orchestra – Here Comes Santa Claus

Jacob Miller (feat. Ray I og Inner Circle) Wish you a Merry Christmas

Tabu Ley Rochereau & African Fiesta – Bonane na Noël

Toots & the Marytals – Happy Christmas

Johnny Ventura y su Combo – Navidad sin ti

Thiaguinho & Péricles convidam: Então É Natal – Marcas do Que Se Foi

Bombay Jayashri – Silent Night (Swaram Version)

Enzo Buono – White Christmas

Amjad Ali Khan – We Three Kings

 

Stian Bjørnsson Hope

King Gizzard & the Lizard Wizard – Scared of Christmas

Er ikke på Spotify, men du kan lese og lytte på den her: Bandcamp.

Chris Rea – Driving Home for Christmas

Sufjan Stevens – Only at Christmas Time

Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

Bob Dylan – Must Be Santa

Julian Casablancas – Christmas Treat

The Waitresses – Christmas Wrapping

Frankie Goes to Hollywood – The Power of Love

Sharon Jones & the Dap-Kings – Please Come Home for Christmas

ABBA – Happy New Year

Maria Mena – Home for Christmas

Queen – Thank God It’s Christmas

The Killers – Don’t Shoot Me Santa

Bryan Adams – Christmas Time

Wham! – Last Christmas

Tracey Thorn – Hard Candy Christmas

The Temptations – Rudolph the Red-Nosed Reindeer

Morten Harket – Kind of Christmas Card

 

Stig Mandal

Scala & Kolacny Brothers – Last Christmas

Scala & Kolacny Brothers – River

Utforsk mer julemusikk av Scala & Kolacny Brothers på  albumet «December.

Mandy Moore – How Could This Be Christmas?

Mandy Moore –  It’s The Most Wonderful Time of the Year

Jussi Björling – O helga natt

Death Cab for Cutie – Christmas (Baby Please Come Home)

 

Katrine Judit Urke

Limstift – Svunnen jolefred

Jul på Sunnmørsk – Det ekje snøv

Howard Blake – Walking in the Air (The Story of the Snowman edit)

 

Pål Sundby

Christer Borg – Han som aldri kom tilbake

Kan litt nordnorsk visesang friste?

Christer Borg – En baby født i en stall

En til.

 

Halyna Melnykova

Katzenjammer – Vi tenner våre lykter

 

Bodil Aga Aandstad

The Beach Boys – Little Saint Nick

Pust – Det hev ei rose sprunge

 

Tor Åge Naper

Chris Isaak – Holiday Blues

 

Alexander Lunder Føyn

Ava Max – Christmas Without You

Mariah Careys fullverdige erstatning. Rein pop, «forglemmelig» oppbygging og hypnotiserende BPM. En smule klisjéfylt og sjangerbevisst. Uansett, en guilty pleasure. Den skal fenge. Jeg hører heller et nytt og plagiert lappverk som denne enn å bli møkklei «All I Want for Christmas»-Mariah nok et år til.

Rick Astley – When I Fall in Love

En rar avslutning og attpåklatt å ha med på et popalbum, og den har vel heller aldri vært godt nok markedsført som en ballade-julelåt…? Hvem vet? Den er allikevel karakteristisk, selv om juleelementene mangler. Neglisjert liten sang fra selveste RickRoll’D Astley.

Mc Einar – Jul Det’ Cool

Lyst til å høre Skandinavias beste julerap? Her har du den på dansk også, gitt!

 

Sjekk også:

Ledfoot og Mona Halvorsens julelåt «On Xmas Day».

Topp 5 julesanger – Hilma Nikolaisen.

Julesingel: Poly Styrene – «Black Christmas».

Sven Erik Libæk, en introduksjon.

Lån julenoter på biblioteket.

Bandet Bøler spiller endelig på Bøler!

Førjulspremiere på juleindiepopbandet Sunturns ferske juleremiks.

Tunge vintersanger.

Hilma Nikolaisens «Ring Ring(Bring It On.

Elin Kåven med samisk julelåt om det troll-lignende vesenet Stállu.

Julesang med Radka Toneff.

Plan 9 – «Merry Christmas»: Tidenes beste julelåt.

Gamle juleplata med Beatles.

Garasjerockere fra Halden med egenkomponert julelåt.

Aslak Hartberg’s The Fuzzs julelåt-tolkning.

Katzenjammer med julelåt og video – «Fairytale of New York».

Jim Protector: Julesingel og førjulskonsert.

Frelsesarmeen oppfordrer: Narum-låt til jul.

 

Ingvild Flottorp – December Light (Ferske spor uke 48/2021).

Haakon Ellingsen – Why Is Christmas Coming to Town (Ferske spor uke 45/2021)

Jim Bob – Truce (Ferske spor uke 51/2020).

Phoebe Bridgers – If We Make It Through December (Ferske spor uke 48/2020).

The Northern Belle – (Dim Down) The Christmas Lights (Ferske spor uke 46/2020).

Big Stick – Sauced up Santa (Ferske spor uke 3/2020).

Kathleen Edwards – It’s Christmastime (Let’s Just Survive) (Ferske spor uke 51/2019).

Flunk – Have Yourself A Very Little Christmas (Ferske spor uke 52/2018).

Stein Torleif Bjella: Veamann (13 låter fra 2013).

Ukas tips!

 

Sjekk også relaterte saker under, husk forresten å klikke på «Last inn mer» for å sjekke flere.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 69 andre abonnenter