Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 25. juni 2024

Skeive spor 2024

Her er årets Pride-liste med mer enn 90 nye låter av/med skeive artister eller med skeiv tematikk! I tillegg har vi linket til tidligere Pride-lister med nesten 350 låter!🏳️‍🌈 Hvis du vil sjekke hver enkelt skribent sin liste så bare klikk skribentens navn under.

Av: Victor Josefsen, Ingerid Christine Silsand, Jonas Margido Husdal, Vilde Frøise Hofseth, Martine Nordseth Johannessen, Knut Akselsen, Julie Synnøve Pettersen, Jørgen Strømme, Janne Elen Bjørlo, August Volden Skara, Asgeir Rekkavik, Jørn Norum Slemdal, Markku Pyykölä, Anne Elisabeth Kaldhol, Daniele Jessen Aguilar, Therese Måseidvåg

 

 

Victor Josefsen

boygenius – Cool About It

‘Kvinnelig samhold, og behovet for rom, fri av mannlig tilstedeværelse, er en del av tematikken, og noe av den gode kjemien de tre i mellom bygger på forståelsen av at de alle er kvinnelige og queer’, slik åpner anmeldelsen av den magiske boygenius-konserten på Øyafestivalen i fjor.

 

The xx – Angels

Begge The xx-skivene spilles titt og ofte i Musikkavdelingen, skrev jeg i 2013, da hovedbiblioteket holdt til på Hammesborg. ‘The xx balanserer uironisk kjærlighet og kulhet helt perfekt’, skriver vår anmelder om deres konsert på Øya i 2017. ‘All kjærligheten i  «Angels» rammer inn konserten, både musikken, bandet og publikum: «love, love, love / love, love, love»’, skriver samme anmelder om samme konsert.

 

Sleater-Kinney – One More Hour

Da de norske punkerne Lucky Malice var gjest i vår spalte 5 plater som har inspirert i 2017 traff de spikeren på hodet med beskrivelsen av musikken på Sleater-Kinneys plate «The Woods» (2005): ‘Sleater-Kinney utfordrer rammene for generell rett fram rock, ved at de velger uvante løsninger både for trommer, gitar og vokal. Sleater-Kinney er brutalt ærlige i tekstene sine, og lærte oss at det ikke er farlig å kle seg naken i musikken. Ekstremt flinke, sterke kvinnfolk som kjører sin greie, kompromissløst!’

Låtvalget mitt er egentlig tilfeldig, Sleater-Kinney har så mange gode låter på samvittigheten. Velger «One More Hour» fordi den viser alle sider (gode og dårlige) i Corin Tuckers og Carrie Brownsteins love-forhold.

 

Screaming Females – It All Means Nothing

Jeg så Screaming Females Øyafestivalen i 2012. Tidligere vokalist og gitarist Marissa Paternoster var ei kruttønne på scenen, hun var høyt og lavt på podiet, og skapte skurrende feedack med gitaren mot forsterkeren. Hele bandet jobbet som bare det. En forrykende opptreden. Og som Björk hadde hun også lært seg å si takk på gebrokkent norsk, noe som alltid sjarmerer publikum. Husker de gjentok dette ofte: ‘We are the Screaming from New Jersey, get the record in the Tiger tent’. Plata de snakket om er ‘Ugly’, «It All Means Nothing» er fra den.

 

Psychic TV – The Orchids

Psychic TV er et band med stor spennvidde i utrykket, for å i det mildt. «The Orchids» er en stålende låt, covret av Califone, DIIV, Caroline Polachek (Ramona Lisa) og kanskje flere. Har du aldri hørt om Psychic TV før, har du mange nye oppdagelser i vente, les mer om dem her. Sjekk også: Coil – Are you shivering?

 

Throbbing Gristle – Hot on the Heels of Love

Tar med en låt av Throbbing Gristle, en av deres mest god-spretne.

 

Divine – You Think You’re a Man

Divine er ikonisk. På tide at Divine innlemmes i Skeive spor. Var også med i like ikoniske kultfilmer, John Waters’ Pink Flamingos, Female Trouble, Polyester og mer kjente Hairspray m.m.

 

Bloc Party – Helicopter

Bloc Party ble raskt kåret til det fremste britiske post-punk-bandet da de slapp debutskiva ‘Silent Alarm’ i 2005, en skive som inneholder knallåter som «Helicopter» og «Banquet». De fikk også rykte på seg for å være «smarte rockere», som leser bøker og diskuterer filosofi i turnébussen, og sitater på nettsiden og litteraturreferanser i tekstene deres ble stadig trukket fram i anmeldelser.

 

Killer Kid Mozart – Pretty When I Cry 

‘Skeiv kjærlighet og følelsen av utenforskap i en begrenset ungdomstid preger tematikken i låta «Wish» og egentlig hele plata (årets album ‘Crying in Overime», journ.anm.). Det var viktig tematikk for oss å skrive om, all den tid vi har en skeiv låtskriver og vokalist i bandet’, sier Killer Kid Mozart til disharmoni. Flere Killer Kid Mozart-anbefalinger finner du her.

 

Sadomaoistan – Arytmi (Poppers Pop-Up Mix) 

Sadomaoistan ble dannet i Tromsø i 1987, les mer her. Sadomaoistan er ikke på Spotify, men lytt på «Arytmi (Poppers Pop-Up Mix)», fra ‘Retroskopi (1987–1997)’, også utgitt på House & techno samlealbumet ‘XS to the Ravezone’  (1994), her. På ‘XS to the Ravezone’ bidrar bl.a. Mental Overdrive og SUPERskill. Vi har et spor med dem, «Eskimo», på en av samleplatene som kom som bilag til Rock Furore.

 

Føkkefjord – Julie sitt hår

Sjekk også: 5 plater som har inspirert Føkkefjord. Mer Føkkefjord

 

Ash Olsen – DAT THING LIKE ME 

Enda en Ash Olsen-favoritt. Sjekk også «BORING!» og «TUTTIFRUTTI».

 

Sid Hart – Boys in Love

På «Boys in Love» deler han  fortellinger om utfordringene han møtte som skeiv ungdom. Sid Hart sørget for fin-fin stemning på Ferske spor live i Musikkavdelingen, Deichman Bjørvika i mai.

 

De Ubrukelige – Veronica

Utgitt av Olivias Rekorder, det første norske plateselskapet laget for å distribuere skeiv- og kvinnelig tekst og musikk til offentligheten. Meget bra tiltak. De Ubrukelige spiller på Trænafestivalen i år. Sjekk også: Ikke Vekk Meg det er Trænafestival.

 

Beharie – Adore – A COLORS SHOW

Beharie spiller også på Trænafestivalen i år. Beharie og De Ubrukelige er 2 av flere gode grunner til å dra på Trænafestivalen i år. Sjekk programmet her.

 

Oslo Fersken Week – Sexual Suicide

Oslo Fersken Week er en ny duo bestående av Asmund Grinaker og Mats Niklas Brattlie. ‘Pet Shop Boys har vært en nær sagt utømmelig kilde til inspirasjon og livskraft siden vi var små kids’, forteller de til Blikk, og det kan høres på «Sexual Suicide». (Et av medlemmene i duoen, Mats Niklas Brattlie, er Deichman-kollega, så da vet dere det for ordens skyld).

 

Electric Six – Gay Bar

Hektende og morsomt. Anbefaler videoen til låta, det samme gjelder videoene til mange andre låter som er med i Skeive spor 2024. Dick Valentine i Electric Six sa dette om singelen «Gay Bar» kontra låta ‘New Shampoo’, utgitt 10 år senere: ‘«Gay Bar» was actually pretty gay-neutral, but «New Shampoo» is very, very, pro gay’ (fra https://beatrouteab.wordpress.com/2014/03/04/electric-six/). Så sjekk «New Shampoo» også.

 

Peaches – Fuck the Pain Way

Ingerid har med «Boys Wanna be Her», og jeg må også ha med en låt av henne! Sjekk også: Riot grrrl: Revolution Girl Style Now!

 

The Julie Ruin – Ha Ha Ha

Ingerid har dessuten med Bikini Kills’ «Rebel Girl». Kathleen Hanna fronter/frontet også The Julie Ruin, anbefaler på det varmeste «Ha Ha Ha»-liveversjonen fra Pitchfork Music Festival 2015. Hekter på «Oh Come On» fra samme festival.

 

Priests – I’m Clean

En USA-turné med Priests samlet inn nesten $11 500 til Casa Ruby, en tospråklig veldedighetsorganisasjon som hjalp sårbare mennesker i Washington D.C.s LHBTQ-samfunn (Casa Ruby- lederen Ruby Corado er nå anklaget for å ha overfør $150 000 av Covid-hjelpemidler til hennes egen bankkonto). Poenget er uansett at Priests, og flere andre jeg har med på lista, på en eller annen måte er engasjert i LHBTQ-samfunn/rettigheter. ‘Priests er definitivt radikal, D.I.Y., politisk og frigjørende med all sin glede, humor og kraft’, som vår anmelder skriver her: Konsertanmeldelse: Priests på Blå.

 

Mykki Blanko – French Lessons

Mykki Blanco er i en klasse for seg når han både verbalt og med kroppsspråket spiller på og mot alle konvensjoner som finnes i kommersiell hiphop, der machostatus og anti-queer er et must, og hvor hatere og homofober vokser frem så lett som ugress’, skriver vår anmelder her: Roskilde 2013: Mykki Blanco, en teenage female rapper.

 

Special Interest – Cherry Blue Intention

Mykki Blanco gjester Special Interest sitt album  ‘Endure’. Her fra Øyafestivalen 2023-anmeldelsen: Alli Logout gir anerkjennelse og noen stikk og utfordringer til de binære som har funnet veien til deres opptreden. ‘Du med det svarte håret vil endre mening når du får erfare din første strap-on’, kommenterer hun, og unnskylder seg for de transseksuelle: ‘Jeg kan bare ta meg av en mann i dag’. ‘Jeg er binær for å passe inn’, osv.’ Sjekk også: Plateanmeldelse: Special Interest – «Endure». Bildebonanza fra Øyafestivalen 10. august 2023.

 

Metteson – Look to a Star

‘Metteson er noe helt eget. La ham ta verden med storm, og det nå’, skriver vår anmelder om låta «Under your shirt». Så ta en lytt på den også, samt «Devotion», som du kan lese om her, og resten av Metteson sine låter.

 

Lower Dens – To Die in L.A.

To stykk Deichman kåret albumet ‘Escape from Evil’ til årets beste i 2015. Anbefaler denne anmeldelsen av plata (her skrives det også om queer retelling-videoen til låta).

 

Goldfrapp – Annabel

‘Albumet «Tales of Us» (Goldfrapp, red.anm.) er et av de vakreste albumene jeg har i hylla’, sier Anne Marie Almedal (Velvet Belly, AM and the UV ). «Annabel» fra albumet er netopp det, vakker, og selv kåret jeg albumet til et av årets beste i 2013.

 

Girlpool – 123

«123» er på albumet ‘Powerplant’. Du kan lese litt det her: Girlpool – Album: ‘Powerplant’. Og du kan lese om låta «Pretty» fra neste album her.

 

Courtney Barnett – Pedestrian At Best

Mer Courtney Barnett.

 

Tove Jaarnek – Pride

Årets Stockholm Pride-låt 2024

 

SYLVE – Red Bleeding

West Prides pridelåt 2024.

 

Ingerid Christine Silsand

Private Function – Time for the Urn

Nylig dekka her på bloggen, med ikke-binære Milla Holland på eksplosiv gitar. Sjekk også: Aussie rock, kosmiske røverhistorier og anbefalinger.

 

T. Rex – Ride a White Swan

Hurra, glam rock!

 

Tubeway Army – Are ‘Friends’ Electric?

Mørk og deilig synth fra 1979.

 

John Foxx – Underpass

Mørk og deilig synth fra 1980.

 

Le Tigre – Hot Topic

De kuleste damene jeg vet om.

 

Bikini Kill – Rebel Girl

Trenger vel ingen nærmere presentasjon, men Kathleen Hanna var vokalist i Le Tigre også.

 

Queen – Under Pressure

Fordi bart og tank top.

 

Jonathan Richman – I Was Dancing In the Lesbian Bar

Gladlåt fra en surpomp.

 

Magnetic Fields – A Pretty Girl Is Like

Det er umulig å velge én låt fra 69 Love Songs. Men jeg klarte det.

 

Hercules & Love Affair – Blind

Antony Hegartys stemme gjør denne til klassikermateriale.

 

Peaches – Boys Wanna be Her

Alle låtene hennes er rå!

 

Jonas Margido Husdal

Orla Gartland – Kiss Ur Face Forever

Når du berre blir heilt opphengt i nokon,

 

Rina Sawayama – This Hell

Glad-sint skeiv pop.

 

Keiynan Lonsdal – Gay Street Fighter

Tittelen seier vel alt?

 

The Northern Boys – Give It To Me

Rett frå levra (og ikkje for sarte sjeler).

 

YVES – I Only Do This for You

Smoooooth.

 

Will Shish – Where Does That Leave Me

Transkjønna singer-songwriter.

 

Hozier feat. Mavis Staples – Nina Cried Power

Feministisk (og skeivt?).

 

Randi Aasa – Bikinisesong

Skrullete pop med dans’band-feel.

 

Sondre Justad – Meininga med livet

Endå meir livsomsluttande kjærleik.

 

Vilde Frøise Hofseth

Butch 4 Butch – Rio Romeo

Dyltgir? – Rio Romeo

The Oozes – Blah Blah Blah

Claud – Wish You Were Gay

Leith Ross – We’ll Never Have Sex

corook – if i were a fish (feat. Olivia Barton)

Oublaire – History Hates Lovers

girl in red – we fell in love in october

girl in red – girls

Clairo – Pretty Girl

Lil Nas X – THATS WHAT I WANT

Lil Nas X – MONTERO (Call Me By Your Name)

Angel Maxine feat. Wanlov the Kubolor & Sister Deborah – Wo Fie

Addison Grace – I Wanna Be a Boy

 

Martine Nordseth Johannessen

Troye Sivan – One of Your Girls

Frank Ocean – Forrest Gump

Soko – First Love Never Die

Chappell Roan – Good Luck, Babe!

Tegan and Sara – Call It Off

Tyler, The Creator – GONE, GONE / THANK YOU

The Internet – Girl (feat. KAYTRANADA)

Kevin Abstract – Baby Boy

Frank Ocean – Seigfried

BROCKHAMPTON – SUMMER

Anohni and the Johnsons (tidl. Antony and the Johnsons) – Fistful of Love

Christine and the Queens – Night 52

 

Knut Akselsen

girl in red – DOING IT AGAIN BABY!

Accept – London Leatherboys

Accept – Balls to the Walls

Van Halen – Hot for Feacher

AC/DC – Can I Sit Next to You Girl

 

Julie Synnøve Pettersen

Clairo – Sofia

«I think we could do it if we tried
If only to say you’re mine
Sofia, know that you and I
Shouldn’t feel like a crime» 🏳️‍🌈

 

Jens Lekman – A Postcard to Nina

 

Jørgen Strømme

SOPHIE – Whole New World/Pretend World

 

Janne Elen Bjørlo

Kacey Musgraves – Rainbow

 

August Volden Skara

Queen – Somebody to love

Mott the Hoople – All the Young Dudes

 

Asgeir Rekkavik

Judas Priest – Raw Deal

 

Jørn Norum Slemdal

Fagget Fairys – Feed the Horse

 

Markku Pyykölä

Years & Years – King

 

Anne Elisabeth Kaldhol

Elle Maija Klefstad Bær – I Want It That Way

 

Daniele Jessen Aguilar

RÜ – Yeehaw

 

Therese Måseidvåg

Maj Svisdahl – Blikk

 

Under relaterte saker er Pride-listen med nesten 350 låter.

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 71 andre abonnenter