Søk Meny Lukk
Lukk
Av: Victor Josefsen Spillelister 16. mai 2020

Ferske spor uke 20/2020

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!
Av:  David Jønsson, Jan-Olav Glette, Stian Bjørnsson Hope, Victor Josefsen og Ådne Evejen

David

Spielbergs – Go!
Selv om man ved første lytt kan bli lurt til å tro at intet er nytt under solen i Spielbergs` rike, vokser «Go!» etter flere lytt til å bli en av bandets beste låter til nå. Ikke minst heves låten med en gjesteopptreden av Linn Nystadnes, som er vokalist og gitarist i det glimrende bandet Deathcrush. Les singelanmeldelse her.

Spielbergs – Running All the Way Home (Ferske spor uke 37/2019), Plateanmeldelse: Spielbergs – «This Is Not The End», Spielbergs – Five on It (Ferske spor uke 2/2019),  Spielbergs – 4AM (ferske spor uke 44/2018) Mer Spielbergs, 5 plater som har inspirert Spielbergs, Singelanmeldelse: Spielbergs – «We Are All Going To Die / Daniil», Singelanmeldelse: Spielbergs – «Ghost Boy», Singelanmeldelse: Spielbergs – «Daisy! It’s the New Me».

Pure X – Middle America
Pure X sitt selvtitulerte, fjerde album er en stor overraskelse. Etter en seks års dvale, finner vi et inspirert og fokusert band. På «Middle America» høres de ut som Low på sitt beste, som har tjuvlånt fuzzpedalen til Neil Young. Dette albumet må sjekkes ut!

Ezrat – Picture Taker
Ezrat er Ezra Tenenbaum (fra EZTV) sitt siste prosjekt og er et nydelig lite album fylt med solskinnspop. Folk fra Woods og Hand Habits lusker i kulissene og bidrar med sin ekspertise. Fans av Teenage Fanclub og spesielt Gerard Loves fantastiske sideprosjekt Lightships, bør kjenne sin besøkelsestid her.

Torg – Ström
«Ström» er første nye låt ut fra herlige Torg, siden albumet «Palms, Beaches, Dreams» som kom ut i 2018. Med medlemmer fra andre band som Listen To Girl, Broen, Skadedyr og Johan Lindvall Trio, fremstår Torg som en leken møteplass der magi oppstår. «Ström» er en finurlig sak, elektronisk bossa med dansbare rytmer og abstrakte vokallinjer. EP-en «Vår» slippes 25. mai og den er eksepsjonelt god.

Torg – Let Me Know Everything (Ferske spor uke 8/2018).

Family Values – I Don’t Roll (with the Boys No More)
Powerpop-alarm! Med hint av The Rubinoos og (tør jeg si det?) Bryan Adams, har Family Values laget en meget sterk kandidat til årets sommerhit. «I Don’t Roll (with the Boys No More)» er produsert av Tom Dahl fra Caddy, som også spiller trommer på låten, og det høres. Dette er virkelig godt håndverk. Mer av dette, takk! Ute nå på Snertingdal Records.

Family Values – Sayonara Eyes (Ferske spor uke 6/2019), EP-anmeldelse: Family Values «Time Stands Still» Family Values – «If I Can’t Love Mer Family Values 

The Magnetic Fields – Kraftwerk in a Blackout
«I’ve been reading a lot of very short fiction, and enjoyed writing 101 Two Letter Words, the poetry book about the shortest words you can use in Scrabble. Also I’ve been listening to a lot of French baroque harpsichord music». Stephin Merritt altså, for en type! Dette er bakgrunnen til det nye albumet «Quickies», som er korte låter om sex, kjærlighet og alt annet. 30 låter på 46 minutter. Merritt og kompani er mestere av onelinere og sangtitler. «The Biggest Tits in History», «(I Want to Join) a Biker Gang», «I’ve Got a Date With Jesus», og ikke minst «Kraftwerk in a Blackout» er bare noen eksempler på albumets låttitler. «Quickies» er som en nær slektning av klassikeren «69 Lovesongs» og må høres.

The Magnetic Fields – «Everything Is One Big Christmas Tree» (Musikalske julespor 2019), Magnetic Fields – 50 Song Memoir (Musikalske sidespor – uke 9/2017).

 

Jan-Olav

Juan Wauters – Muy Muy Chico
Juan Wauters er født i Montevideo i Uruguay, men i dag basert i New York City. Han var en av stifterne av det flotte garasjerockbandet The Beets, men har fått vel så mye oppmerksomhet for sine soloplater de seneste årene. Wauters reiste tilbake til Sør-Amerika på jakt etter sine kulturelle og musikalske røtter, og for å være med på innspillingen av en film i Argentina. Det resulterte først i albumet «La Onda de Juan Pablo». Nå kommer EP’en «Mas Canciones De La Onda». Den første singelen «Muy Muy Chico» er finslepen minimalistisk folkemusikk på spansk, som bekrefter hans egen uttalelse om at dette på ingen måte er snakk om outtakes fra innspillingene på reisen, men noen av hans favoritter. Vi gleder oss til å høre mer.

Mark Lanegan – Hanging On (For DRC)
Mark Lanegans album «Straight Songs of Sorrow» kom fredag 8. mai. Albumet viser store deler av solouttrykket til den tidligere Screaming Trees-vokalisten, Queens of the Stone Age og Soulsaver-kollaboratøren og The Gutter Twins-medlemmet, og skal være tydelig inspirert av arbeidet med memoarene i boka «Sing Backwards and Weep», som vi gleder oss til å lese. Her får vi en låt tilegnet Dylan Carson fra Earth om å være en overlevende etter deres nære venn Kurt Cobain.

By all rights, we should be gone / But you and me still hanging on.

Household Gods – Rest in Power
5. juni slipper Household Gods debutalbumet «Palace Intrigue». Du kan allerede nyte noe av herligheten på bandcamp fra dette nye prosjektet. Bandet består av David Pajo (Slint, Tortoise, The For Carnation og en rekke soloarbeider under ulike alias (Papa M, Ariel M med mer), Vern Rumsey fra Unwound, mindre kjente Conan Neutron og avdøde Laura K. Newman (Palo Verde med mer). Dennne låten og plata i sin helhet er tilegnet Portlandmusiker Laura K. Newman, kjent for sin perkussive trommestil og kule gitarshredding, som døde bare 42 år gammel i desember. Post-rock av aller fineste merke.

Sam Lee featuring Elizabeth Fraser – The Moon Shines Bright
Den britiske trubaduren Sam lee har spesialisert seg på tradisjonsmusikk; nærmere bestemt antikk folkemusikk. På sitt nye album fra januar, «Old Wow», produsert av Suedes tidligere kreative overhode Bernard Butler henter vi låten «The Moon Shines Bright». Her har den førti år gamle londoneren fått med seg en meget fornem gjestesangerinne, den tilbaketrukne Elisabeth Fraser – først og fremst kjent for fordums bedrifter med Cocteau Twins (les litt mer om dem her og her, red.anm.), men også Massive Attack og This Mortal Coil. Deres versjon av den gamle visen er henførende.

Sinead O`Brien – Roman Ruins
Den irske poeten fra Limerick slipper debut EP’en «Drowning in Blessings» i sommer – etter å ha sluppet enkeltspor siden 2018 – på Chess Club Records. Det handler om en svært fengende form for post punk med resiterte vokallinjer om en by som kanskje fortsatt ønsker å være skjult. Låtene er produsert av Speedy Wunderground sjef Dan Carey (Black Midi, Squid, Fontaines D.C., Kate Tempest, Grimes, Black Country, New Road, Bat for Lashes med mer).

Squid – Sludge
Brightonbandet som «vant» engelsk musikkpresse i fjor og by:Larm i år slipper sin første singel siden signeringen på velrenommerte WARP. Kvintetten varter opp med en form for kontrollert kaos av funkgitarer, jazz og bipende elektroniske lyder. En slags punka progrock om selvisolasjon og overstimuli man kan få fra en smarttelefon.

Cass McCoombs – The Wine of Lebanon
Nok en nydelig låt fra en av vår tids mest underkjente singer/songwritere. En hyllest til de døde med vin som symbol for liv.

 

Stian 

Protomartyr – Worm In Heaven & Processed By The Boys
Endelig nytt stoff fra Protomartyr! Forrige album «Relatives In Descent» tok flere av oss med storm i 2017 og havnet på minst 4 årsoppsummeringslister. I juli kommer de med nytt album, «Ultimate Success Today», og de to smakebiten vi har fått så langt er så knakende gode at jeg tar dem med begge to. (S.B.H.)

(Ådne tok med «Processed By The Boys» i Ferske spor uke 14/2020 og Jan-Olav tok den med i Ferske spor uke 11/2020, men nå gjør den coemeback på selve Spotify-spillelista, red. anm.)

Protomartyr – Jumbo’s (Ferske spor uke 10/2019), Protomartyr (feat. Kelley Deal) – Wheel of Fortune (Ferske spor uke 19/2018), Protomartyr – Half Sister (Ferske spor uke 49/2017), Protomartyr – Album: Relatives in Descent (Musikalske sidespor – uke 41/2017).

Sleaford Mods – Second
Ah, Sleaford Mods er digg ass! Jeg blir aldri lei denne punk hip-hop duoen fra Nottingham. Gjør de noe nytt? Nei, ikke denne gang heller. Det spiller heller ingen rolle egentlig, har du først fått foten for Sleaford Mods blir du bare glad når de kommer med nytt materiale.

Sleaford Mods – Big Burt (Ferske spor uke 23/2019), Sleaford Mods – Kebab Spider (Ferske spor uke 2/2019) Sleaford Mods – Bang Someone Out & Gallow Hill (Ferske spor uke 37/2018) Sleaford Mods – Stick in a Five & Go (ferske spor – uke 33/2018) .

 

Victor

LÜT – LÜTetro
Tromsø-gruppa LÜT har en særegen evnen til å balansere skamløst fengende pop, med smukke koringer, og stadion rock med screamo-vokal og hardcore-attack. Deres nye låt huker tak fra første gitarstrofe, og de viser på ny at de er noen kløppere til å arrangere og skrive låter med variert inspirasjon uten at det spriker i mange retninger, tvert imot, det høres særs kontrollert og gjennomtenkt ut. «LÜTetro» lyder umiskjennelig LÜT, de har funnet frem til sin egen signatursound, ikke verst med tanke på at dette forsatt en gjeng med ungsauer som kun har gitt en plate så langt. Låta er det beste de har gjort så langt, sammen med låter som «Du Vet Ingenting». «Prisen», og «FettelÛT» fra debutplata «Pandemonion» 2017). Les resten av singelanmeldelsen.

LÜT – Du Vet Ingenting (Ferske spor uke 41/2018).

El Mapache – Here Comes Summer
Jeg så tilfeldigvis en post om denne coverlåta på Norsk Punk sin facebook gruppe i forbindelse med at jeg så Norsk Punk Streamfest 2020 i går. Det er bandet El Mapache fra Fredrikstad som har covret The Yum Yums’ briljante powerpop-perle «Here Comes Summer» fra gromplata «Blame it on the Boogie», utgitt på Big Dipper Records i 2002. The Yum Yums er et av de beste powerpop-bandene, kanskje det beste, dette landet har fostret, så det skal i utgangspunktet mye til for å feil-covre låtene deres. Det skal uansett skills til for å framføre coverlåter, ikke minst gjøre dem, så langt det er mulig, til sine egne – jeg har opplevd mange elendige forsøk på å covre f.eks. Sex Pistols, som jeg skriver i anmeldelsen av online-konserten til Valentourettes. El Mapache har definitivt skillsa, deres versjon gjør ikke skam på originalen, den fengende melodiføringen, drivet og koringene, alt er inntakt, uten at det lyder helt likt. Topp med en påminnelse om The Yum Yums powerpop-klassiker, begge versjonene får plass min sommerpop-spilleliste.

The Yum Yums – First Move (Ferske spor uke 16/2020), The Yum Yums Girls – Girls Like That (Ferske spor uke 15/2019), The Yum Yums, Cosmic Dropouts m.m. (og her).

Gøttemia – Tumor Says/Kill Kill (Bo Diddley) & Untermensch
Det gnistrer av den nye plata «Decadence» til punkrockerne Gøttemia fra Eidsberg/Halden idet stiften treffer rillene. Gøttemia fyrer av første salve med låta «Tumor Says/Kill Kill (Bo Diddley)», en fyrrig miks som gir assosiasjoner til tidlig Turbonegro, Motörhead og Black Flag – en låt som inneholder alt som er bra, og var bra, med punkrock. Gøttemia er også inspirert av Poison Idea, i høyeste grad, spesielt merkbart på «Untermensch», både struktur og vokalfrasering hinter til «Taken By Surprise», en av verdens beste låter, sammen med «Just to Get Away», fra überklassikeren «Feel the Darkness» (1990). Om det er en linker til Turbonegros «Ubermensch» og The Good The Bad And The Zuglys «oppfølger» «Ubermench Revisited», vet jeg ikke, men det er iallfall en link, den viktigste, dette er tre knallåter. Og de vaker alle sammen i punk-universet. «Untermensch» er allerede i Spotify-spillelista. Les resten av plateanmeldelsen her.

Plateanmeldelse: Göttemia – «Decadence», Gøttemia – Total Eclipse of the Brain (Ferske spor uke 16/2020), Bredt og godt utvalg av online-konserter.

The Thank Yous – These Tings Happen & Say You Don’t Know
30. april slapp The Thank Yous plata «Good Times is Killing Us». Låtsnekkerne og frontfigurene i gruppa er Petter Folkedal og Lars Lundevall er kjent fra nevnte navngjetne ensembler som deLillos og Sgt. Petter. De har fått med seg a-ha-trommis Frode Unneland (også Chocolate Overdose, Pompel & The Pilts, Popium, Savoy etc.) og Tommy Haltbakk fra Tennis, The Royalties med mer på plata.
The Thank Yous har lånt mye fra pophistorien, noe de heller aldri har lagt skjul på. I intervjuet vi gjorde med dem forteller Lars Lundevall: ‘Ellers er det vel ærlig å si at hele prosjektet TTY´s begynte med en idé om at vi overhodet ikke skulle være nyskapende, men derimot kun høres ut som band vi selv liker!’
Som sine forbilder har The Thank Yous enkelt og greit lagd kvalitetspop med deilig fengende refrenger. Å lage gode poplåter er forresten ikke enkelt, men The Thank Yous får det til å virke enkel.

The Thank Yous – løssluppen powerpop.

Veislakt – Sonic Reducer
Veislakt er ute med ny plate titulert «Dræbe», som inneholder en cover av en av de aller beste punklåtene som er laget, kanskje den aller beste, fra Dead Boys’ debutplate «Young, Loud Snotty» fra 1977. En hyllest til Dead Boys og «Sonic Reducer» må med på spillelista. Jeg hadde med originalen i Ferske spor i 2018 fordi året før var det 40 år siden den kom ut, og for å feire jubileumet spilte de gjenværende medlemmene inn hele plata på nytt (inkludert «Sonic Reducer»). Samme år tok de også turen til Storbritannia og spilte konserter under banneret 40th Anniversary Tour. (Veislakts «Sonic Reducer» var  med i Ferske spor i august i fjor, men gjør nå comeback på selve Spotify-lista, journ.anm.)

Veislakt – Blod I Manesjen (Ferske spor uke 36/2018) Veislakt – Klovnene (Ferske spor uke 10/2018) Cheetah Chrome på Gamla Rocket from the Tombs – The Day the Earth Met the Rocket From the Tombs.

White Trash Blues Band – Obsession with the Underdogs
Grattis til White Trash Blues band aka WTTB og The Willhemsen for rå online-konsert, med fin-finkameraføring av Marius Kromvoll fra Quarter Wolf. Her er en ny dose med hardbarket, drivende rock med slick coolnes fra splitt-LP’en sammen Quarter Wolf.

Plateanmeldelse: Quarter Wolf & White Trash Blues Band – «Shitfaced and on Fire» & «Spread The Gospel», White Trash Blues Band – Spread The Gospel (Ferske spor uke 11/2020).

 

Ådne

Ghostpoet – I Grow Tired But Dare Not Fall Asleep
Vi har omtalt Ghostpoet før her i Ferske Spor. Nå er den britiske artisten ute med sitt femte album. Her befester Ghostpoet sitt rykte som eminent utøver av alt-rock med et snev av trip hop. Tittelsporet er kanskje det aller sterkeste på albumet. Den kjennetegnes av dype bassganger, den messende stemmen til Ghostpoet og gitaren som veksler mellom skarpt og innsmigrende spill. Moralen i teksten er vel noe i nærheten av «du må ikke sove». Heldigvis sovner ikke Ghostpoet, tvert imot bedyrer han at «I am awake, I am awake!». Les omtalen av albumet her.

SPQR – No Brain, No Pain
Liverpool-trioen, som nå har blitt en kvartett, er ute med ny EP titulert «No Brain, No Pain». En EP som har blitt listet på Spotify under bl.a. All New Indie og Hot New Bands. SPQR har også blitt spilt på Kerrang Radio og BBC Radio One. Kall det gjerne indie, post-punk eller alt-rock. Det er i hvert fall skarpt, nervøst og huggende. Den catchy singelen «Just Sumfin» går rett inn i nervesystemet med sitt eminente stakkato gitarspill og frontmann Peter Harrison sin lyse vokal. Under der får vi hoppende fint basspill og energisk tromming. Den nye mannen bidrar også godt på tangenter. Sjekk f.eks. ut den lille synth-soloen etter ca 1.20. Genialt minimalistisk! Sjekk også ut videoen til låten, hvor de fire medlemmene er kledd i helhvitt.

Kajsa Balto – Vulgot dál goađi lusa
I 2020 ble hun tildelt Sametingets arbeidsstipend for yngre nyetablerte kunstnere. Nå er den samiske artisten Kajsa Balto er ute med sitt andre album, «Buot eallá» (Alt lever). Det er strålende album i krysningen mellom world music og tradisjonell joik. Alt svøpt i et moderne og vellydende lydbilde. Kajsa Balto har en fantastisk kraftfull og sterk stemme og bak seg har hun gode musikere på bl.a. cello, gitar og trommer. Vi har plukket ut åpningslåten fra albumet, «Vulgot dál goađi lusa» (Bli med til gammen). Les omtalen av albumet her.

Zuzu – Get Off
Ikke la dere lure av coverbildet på debut-EP-en «How It Feels». Engelske Zuzu er langt fra bare en artist som er opptatt av det glossy og glamorøse. Hun er en ung dame som er opptatt av stil og som samtidig har bein i nesa og tilnærmet full kontroll over det kunstneriske. Hun lager musikk, tekster og videoer (sjekk fargebruken!) sjøl og er på ingen måte et rent plateselskap-produkt. Sjekk ut intervjuer med henne og du får høre at hun kan banne som en skøyteskipper og snakke rett fra levra på bred scouse-dialekt.
Zuzu har et godt utviklet popøre. Hun har sansen for gode brekk i låtene, sånn som f.eks. på låten vi har valgt ut, «Get Off». Sjekk brekket/brua etter ca 2.25 hvor gitarist Kurran Karbal Kommer inn på vokal og Zuzu legger seg oppå der igjen. Steintøft! «I don’t know what it is that you want me to do», avslutter Zuzu låten med. Bare fortsett å lage fengende popmusikk, Zuzu!
Videoen kan du se her.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 67 andre abonnenter