Søk Meny Lukk
Lukk
Av: geirqviller Spillelister 16. november 2022

Ferske spor uke 46/2022

Her er ukas spilleliste! Følg oss gjerne!

Av: Brage Tuflåt Bjerke, Geir Qviller, Stian Bjørnsson Hope, Inger Lise Gjerdebakken, Victor Josefsen, Ådne Evjen, Jan-Olav Glette,

Brage Tuflåt Bjerke

Les Big Byrd – I used to be lost  but now i’m just gone

Les Big Byrd i storform. Lover godt for kommende album. Bandcamp.

Sjekk også:

Les Big Byrd – Feels Like Wasting My Life Is Taking Forever (Ferske spor uke 39/2022). Les Big Byrd – I Fucked up I Was a Child (Ferske spor uke 34/2018). Les Big Byrd – Two Man Gang (Deichman: Årets album 2017, Brage). By:Larm 2015 – Les Big Byrd.

 

Geir Qviller

Deathprod – I O

Den nye skiva starter her med et skrall av strenger og skarpe droner. Det er mørkt, klangrikt og opakt og kan passe bra som lydspor til en skrekkfilm. Jeg ser for meg vrengte kirkeklokker i svart-hvitt som bærer bud om ulykke og fordervelse. Imidlertid er ikke resten av skiva like fordervet som man kunne frykte; det er like mørkt, skrapete og analogt, men man finner også ro og meditasjon i det mørke. Fra «Sow your gold in the white foliated earth», ute på Smalltown Supersound. bandcamp

Sjekk også:

Deathprod – OCCULTATION 1 (Ferske spor uke 43/2019). Deathprod & Biosphere med bestillingsverk til Tape to Zero. Deathprod – Dead people’s things (en av låtene som har inspirert Jo Berger Myhre). Mer Deathprod.

 

Lori Goldston – Cold air

En ensomt rumlende cello i et åpent og øde landskap. Det er kjølig og varmt på samme tid og vi kan ane både frostrøyk og knitring fra bålet. Musikken har en deilig blanding av folke-aktig melodiøsitet og skurrende motstand. Fra «High and Low», ute på Sofaburn Records. bandcamp

 

Razen – Regression Moon

Et improvisert, naturlyrisk og lavmælt stykke med smak av Japan. Et stort og luftig rom møbleres med fløyte, celeste og organiske droner. Fra den nye skiva «Regression», ute på Marionette. bandcamp

Sjekk også:

Razen – Blue rot (Hands in the Dark) (Deichman: Årets album 2021, Geir). Razen – Blue rot (5th) (Ferske spor uke 42/2021). Razen – Blue roth (4th) (Ferske spor uke 39/2021).

 

Félicia Atkinson – Becoming a stone

En stemningsfull og mystisk låt som er typisk og gjenkjennelig for Atkinson. Musikken sklir sakte og kattemykt forbi mens Atkinsons stemme ligger som en mantra-aktig tåke over; stemmen og teksten føles som den kommer fra det underbevisste, der virkelighet og fantasi glir i hverandre. Fra den nye skiva «Image language», ute på Shelter Press. bandcamp

Sjekk også:

Félicia Atkinson & Jefre Cantu-Ledesma – Un hiver en plein été (Deichman: Årets album 2021, Geir). Félicia Atkinson – Muscari (Ferske spor uke 28/2021). Félicia Atkinson – Everything evaporate (Ferske spor uke 16/2020). Félicia Atkinson, Sarah Davachi, Jasmine Guffond. Félicia Atkinson / Jefre Cantu-Ledesma – Indefatigable Purple (Ferske spor uke 47/2018). Félicia Atkinson – Lighter Than Aluminium (Ferske spor – uke 26/2018).

 

Inger Hannisdal – Demring / Dawn

Melodisk og varmt med bla fele, trekkspill, bass og saksofon. Et lavmælt, melankolsk og deilig stykke i skjæringspunktet mellom jazz og folk. Fra debutskiva «North South East West», ute på OK World/Jazzland. bandcamp

 

Kali Malone – Living torch I

En varmt vibrerende analogsynt i et vennlig og bølgende landskap. En fønvind av myke og luftige blåsere stryker gjennom landskapet og det skapes en organisk og deilig lytteopplevelse. Fra den nye skiva, «Living torch», ute på Portraits Grm (Mego/Shelter Press). bandcamp

Sjekk også:

Caterina Barbieri, Kali Malone – Fantas for two organs (Ferske spor uke 16/2021). Kali Malone – The Sacrificial code (Deichman: Årets album 2019, Geir). Kali Malone – Spectacle of ritual (Ferske spor uke 36/2019). Mer Kali Malone.

 

Oneida – Beat me to the punch

Fresk, skurrende og repetitiv gitarrock. Absolutt ikke noe nyskapende eller genialt, men herlig og vanedannende. Åpningssporet på den nye skiva «Success». bandcamp

 

Stian Bjørnsson Hope

Kaizers Orchestra – Bøn fra helvete

De fleste har vel fått med seg at Kaizers Orchestra gjenforenes, 10 år etter at de la opp kommer de tilbake neste høst med 10 konserter pr. by, i Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim. Billettsalget ble lagt ut 11.11 kl. 11.11 og ble revet bort på få minutter. Alt var selvfølgelig nøye planlagt, 107 utvalgte fans hadde på forhånd fått tilsendt en spilledåse med en låt som ga visse hint om hva som var i gjære, hundrevis med T-skjorter ble gitt gratis til Fretex for salg for noen uker siden, Skambankt er oppløst, Kaizers selv la ut en video på hjemmesiden, og det var et stort intervju i VG som bekreftet det hele. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg ble utrolig glad over denne nyheten, har ventet lenge på dette. Men også litt spent. Det er jo alltid litt skummelt når band gjenforenes, er de like bra? Har de noe nytt å komme med? Er fansen klar? Vel, det er neppe noen grunn til bekymring, Kaizers har aldri gjort noe halvveis og sjeldent (kanskje aldri) mislyktes i noe som helst, så her er det bare å sette seg trygt tilbake, spille gjennom hele katalogen mens man venter og glede seg!

Sjekk også:

Real Ones varmer opp for Kaizers Orchestra på deres siste konserterKaizers Orchestra byr på en siste dans! Konsertanmeldelse: Kaizers Orchestra rocker Operaen. Kaizers Orchestra drar på sin siste turné før de tar lang pause. Kaizers Orchestra spiller sin første konsert i London. Kaizers Orchestra har lansert mobilapplikasjonen The Kaizervirus. Kaizers Orchestra lar fansen lansere nytt albumPumpeorgel, oljefat og ompa til du dør. Kaizers Orchestra –Violeta Violeta III (Deichman: Årets album 2012, Stian).

Janove – Det sorte karneval (Ferske spor uke 35/2021)

 

Stavangerensemblet – Kan’kje finna fingen

I den andre enden av skalaen kom den triste nyheten om at Frode «Froddien» Rønli er død, han ble bare 70 år. For en som vokste opp i Stavanger på 80-tallet var det umulig å ikke få med seg hvem Froddien var, husker godt at NRK viste Stavangerensemblet på «Zikk-Zakk-natt-rock» natt til 1. mai i 1981. Og det var omtrent obligatorisk å spille dem på fest med innlagt allsang. Jeg var dessverre for ung til å se bandet i glansdagene, men fikk heldigvis med gjenforeningskonserten de holdt i Oslo på Rockefeller i 2003. Froddien var også med når Mods spilte i Oslo Spektrum i 2017, og selv om han var litt smårusten gikk det et hjertelig gisp gjennom salen når han plutselig dukket opp og lirte av seg en liten medley med Ensemblet-låter. Frode Rønli og Ketil Bjørnstad fremførte «30-årskrigen» (1981) i sin helhet i Stavanger Konserthus i fjor høst og hadde planer om gjenta suksessen til neste år. Det er ingen tvil om at Norge har mistet en av de aller største rockestjernene vi har hatt gjennom tidene.

Sjekk også:

1980 – starten på det gylne tiåret (inkludert The Aller Værste! – Materialtretthet, Lumbago – Alt og litt ekstra, Kjøtt – Kjøtt, The Young Lords – Same Shit – New Wrapping, Veslefrikk – 1980Stavangerensemblet– Ta ein kjangs! og mye annet!).

Mer Stavangerensemblet.

 

Inger Lise Gjerdebakken

I denne utgaven av Ferske spor har vi vært så heldig å få med et gjestetips fra Inger Lise Gjerdebakken (@plingerling), ivrig konsertgjenger og frivillig promotør av norsk undergrunnsmusikk, hovedsaklig norsk punk, men tidvis også andre sjangre, som gjestetipset hun kommer med her (red.anm.):

The Last Man – Sleep of Reason og The Last Fall og Where the Ocean meets the Sea og Grayman

Bandet slapp sin første single fra dobbelsingelen «Dream Cycles», kalt «Sleep of Reason», og 2.12 slipper de single nummer to kalt «In Time». Jeg oppdaget dette bandet tidligere i år, og syns debutalbumet «Between Shadows», som de slapp under pandemien (-21), er fantastisk. Debut EP-en «The Redshift» kom høsten 2017, også med tre bra låter. Jeg syns det er vanskelig å plassere bandet sjangermessig, men de har elementer av hardrock/postrock/prog med stoner/grunge-vibber, kanskje er det mest vokalen som bidrar til det siste. Jeg liker tekstene, musikken og vokalen. De mørke tekstene passer godt til den atmosfæriske og rocka musikken.
Tekstlinjer som «Bangles play Eternal flame/she gets up to her knees again/knowing she’ll be blamed again/the circle never ends» er brilliante (fra låten «The Last Fall» på «Between Shadows»). Referansen til Bangleslåten «Eternal flame» gjør selve teksten atmosfærisk og blir en historie i seg selv, som står i sterk kontrast til resten av låtteksten, og musikken setter stemningen. Låten de nylig slapp, «Sleep of Reason», har som de fleste andre låtene fra dette bandet en bra tekst som kler musikken godt; denne med et noe sorgtungt narrativ, med fortellerstemmens(?) selverkjennelse som en bra avslutning. Denne går litt på repeat hos meg om dagen, anbefaler å sjekke den ut.

«Sleep of Reason» ble sluppet for tre uker siden, har så langt gode avspillingstall, og ser ut til å ha økt følgermassen til bandet betraktelig. Jeg har tro på det bandet her, og ser frem til de slipper ny låt 2. desember!

 

Victor Josefsen

Göttemia – Neurotic

Göttemias nye plate, titulert «Other Uplifting Music About Noble Men», kommer 18. november. Fra den har de sluppet singelen «Neurotic» med tilhørende video. I videoen er det Dead Moon-klistremerker på  noen av instrumentene. En gang skrev jeg følgende om nettopp Dead Moon: «Ekte. Tygg på ordet. Hvem spiller «ekte» musikk? Iallfall Dead Moon. Hvorfor? Lytt på et hvilket som helst Dead Moon-album, sjansen er stor for at du blir truffet noe udefinerbart, noe som rører innerst i hjertet». Dead Moon skapte musikk fra utsida, og vrenger ut fra innsiden. Akkurat slik oppleves Göttemia. «Intens rett-fra-levra melodiøst med skurrende gitarer», som jeg skriver om en annen Göttemia-låt, «Life of a Colossus», fra det kommende albumet. Jeg har dessuten anbefalt «Fatshaming (You Into Shape)», fra det kommende albumet det også, flere ganger tidligere (se under). At band som Göttemia finnes der ute – i en verden med en mer og mer striglete musikkbransje – setter jeg virkelig pris på. Den nye plata deres blir utgitt på Tonehjulet Kräftpest. Bandcamp.

Sjekk også:

Göttemia – Fatshaming (You Into Shape) (Ferske spor uke 35/2022). Göttemia – Fatshaming (You Into Shape) (Ferske spor uke 35/2021). Göttemia – Life of a Colossus (Ferske spor uke 28/2021). Göttemia: Heftig rånerock med punkrøtter. Göttemia – Tumor Says/Kill Kill (Bo Diddley) & Untermensch (Ferske spor uke 20/2020). 

Göttemia – Fatshaming (You Into Shape) (Deichman: Årets album 2021, Vicor Josefsen, Jan-Olav).Plateanmeldelse: Göttemia – «Decadence». Bredt og godt utvalg av online-konserter. Göttemia – «Decadence» (Deichman: Årets album 2020, Victor Josefsen). Laurits Mosseby Orkester – Låt: «Pretty Please» (Musikalske sidespor – uke 19/2018).

Göttemia – (Was It) Something I Said (en av låtene Svein Andre Røe har hørt mye på de siste årene, fra intervjuet: White Trash Blues Band: Svett garasjesoul fra Oslo-bygda). 5 plater som har inspirert Lucky Malice (Boblere: Göttemia/Freedumb – 2 wrongs makes 1 right 7″ splitt). Gringo Bandido – Watchman, Ferske spor uke 9/2021, (Ole Laurits Mosseby (Göttemia, The Garden, Vaya Con Satan med flere) bidrar med hardhendt behandling av orgelet).

(Göttemia – Mongoloid) (en av låtene som har inspirert Marius Width i Mandalai Lamas, fra intervjuet Psykedelisk garasjerock). The Boogietraps – Easy, Ferske spor uke 33/2020, (Ole Laurits Mosseby  Laurits  er en av gjesteartistene på albumet «A Piece of the Action»). The Good The Bad And The Zugly – Fuck Life… but How to Live it? («Den tittelen var det vel Christer (ex-Gøttemia) som kom på»). Sunshe Ine – Black as Midnight (coverart er signert av  Göttemia-medlemmet Ricky Julian Munkeboe Norum).

 

Freedumb – Heavy Steps og The Executioner

Østfold-punkerne Freedumb sitt fjerde album «Social Hangover» er (også) sluppet på Fucking North Pole Records/Tonehjulet Kräftpest. Den andre låta på albumet, med navn «Heavy Steps», er en drivende og rivende pure hardcore-låt med metal-influenser+++. Jeg har ikke hatt tid til å lytte skikkelig på hele skiva, men det virker som Fredumb har utvidet paletten rent musikalsk, de lyder tidvis tyngre, men like intense, om så ikke mer, som på «The Executioner», denne låta er virkelig snacks, med en slags fusjon av  black metal/screamo-vokal, det funker som bare det. Albumet er co-produsert av Bjarte Lund Roland (Kvelertak), Hans Tømmerholen (Bits Between) og bandet selv. SBAM (NOFX, Pennywise, Fat Wreck) står for coverdesign. Bandcamp.

Sjekk også:

Freedumb – Get Away (Ferske spor uke 39/2021). Freedumb – Weekender (Ferske spor uke 23/2021). Freedumb – «Let It Rip». Videopremiere: Freedumb – «Let It Rip».  Freedumb – Inside the Box (Ferske spor uke 41/2019). 5 plater som har inspirert Lucky Malice (Boblere: Göttemia/Freedumb – 2 wrongs makes 1 right 7″ splitt). Freedumb – «Inside the Box» (Deichman: Årets album 2019, Victor).

 

Reaping Flesh – Deceiver

Reaping Flesh kommer fra Bodø, og er en sammensetning av folk fra blant annet hardcore-/postmetal-bandene The Spectacle, Kollwitz og Gabriel. De har det siste året jobbet med deres selvtitulerte debutalbum «Reaping Flesh», og nå er det utgitt på deres eget selskap. Albumet er spilt inn og mikset av bandet selv i Beddingen Kulturhus og Reaping Sound i 2021 og 2022 og mastret av Martin Bowitz (Store Studio, Bodø). I likhet Kollwitz er dette massivt, intenst, monumentalt og stemningsfullt. Vi kommer garantert tilbake til Reaping Flesh!

 

She Said Destroy – Sharpening the Blade og Bleeding Fiction II: Child of Tomorrow

Nå er den fysiske versjonen av She Said Destroys album «Succession» ute, som jeg kåret til et av fjorårets beste norske album, det feires med at låta  «Sharpening the Blade« gjør comeback på spillelista. She Said Destroy ble dannet i 2000 av Anders Ugmod Bakke, som det siste drøye tiåret har holdt seg aktiv som vokalist i dobbelt Spellemann-nominerte Beaten to Death. Deres første fullengder, «Time Like Vines», ble sluppet i 2006, og oppfølgeren «This City Speaks in Tongues» to år senere. «Succession» var deres første på 13 år (!).

Det er mange musikalske elementer på «Succession», black metal, shoegaze, hardcore, punk, post-rock m.m., finurlig tonesatt av ambisiøse og meget vellykkede låtstrukturer. She Said Destroy tøyer sjanger-grensene i nær sagt alle retninger. Låtene spenner fra det episke til det hardtslående. Atmosfæren er mørk, til dels mystisk og sødmefylt, og også intensiv og kraftfull, som f.eks. på «Sharpening the Blade». She Said Destroys «Succession» er virkelig en gjennomført plate.

She Said Destroy slipper en ny EP på Mas-Kina Recordings 25. november. «Bleeding Fiction II: Child of Tomorrow» blir da tilgjengelig på alle strømmetjenester. Denne EP’en består av ett enkeltstående spor og er en musikalsk og konseptuell oppfølger til «Bleeding Fiction» fra 2012. «Bleeding Fiction II: Child of Tomorrow»  kan sees på som bandets respons til sitt 10 år yngre selv med en mer moden stemme både når det kommer til produksjon og tankesett. Denne EP’en resonnerer også med tematikk som ble behandlet på fjorårets «Succession». Låta varer nesten 15 minutter, og det er ikke et minutt for langt. Episk, estetisk og dynamisk, er noen av adjektivene man kan bruke om komposisjonen. Utsøkt igjen av She Said Destroy.  Bandcamp.

 

Beaten to Death – The Dying Egg (førti år rett i dass)

Mas-Kina Recordings har også gitt ut Beaten To Deaths «Laat maar, ik verhuis naar het bos» på CD (Japanese CD Edition). CD’en inneholder den originale audiofile masteren til albumet, som også er med på vinylutgivelsen. «Forskjellen mellom masteren og den digitale utgivelsen er subtil, men det er mindre komprimering, noe som gjør at trommene får mer plass og mixen puster mer», melder Beaten To Death på Bandcamp. Jeg har skrevet om vinylen og Beaten to Death her. Kåret også EP’en med de samme låtene som  finnes på vinyl-dobbeltalbumet, med forskjellige mikser, til et av fjorårets beste.

Sjekk også:

Beaten to Death –  «Laat maar, deel een: ik verhuis naar Mastbos», «Laat maar, deel drie: ik verhuis naar 青木ヶ原», «Laat maar, deel twee: ik verhuis naar Østmarka» og «Laat maar, deel vier: ik verhuis naar Endor» (Deichman: Årets album 2021, Victor).

Beaten to Death – Flatulence of Emotions + The Old Man and the Internet (Ferske spor uke 9/2021). Beaten to Death – Flatulence of Emotions (Ferske spor uke 46/2020).  Beaten to Death – Bjørnstjerne Ibsen (Ferske spor uke 3/2019).

5 plater som har inspirert Mika Martinussen i Beaten To Death. Det hadde vært lettere om den nasjonale pressen hadde vært på ballen. Mer Beaten to Death.

 

Label – Can’t Believe That You’re Going og Outside og  I Told You

Label er ute med det nye albumet «Midnight Sunburst», som består av 11 låter. Halvparten av låtene har vært med i Ferske spor tidligere. Så en liten låt-recap:

Label har på ny funnet sommerformen med «Saturday». Og som med sommersingelen «Help Me, Athena» (og «Summer Went Wrong») imponerer de med sterk melodi og herlige harmonier. De har i tillegg hevet fuzz-køl på gitar og bass, noe som gir en usminket uvøren snert i uttrykket. «Saturday» er en driftig låt som jeg vil spille både sommer og vinter.

Label har med seg Anne Mette Hårdnes fra Sweetheart og Lady Friend (LF er også med i ukas Ferske spor) på «Can’t Believe That You’re Going», snerten vokalføring.

Label er trofaste leverandører av florlett rock som skapt for lyse netter og de skuffer heller ikke med «Get It Right». Frodige vestkysttoner, med sedvanlig lekkert og en anelse bredbeint gitarspill.

Av låtene nevnt over er «Can’t Believe That You’re Going» favoritten – den kaprer ukas Ferske spor-plass. I tillegg «Outside», den er nüdelig etter den musikalske u-svingen etter godt og vel 2 minutter, og deretter deilige dvelende med igjen lekkert gitarspill og svevende koringer. Føyer til humoristiske og livgivende «I Told You», sjekk de andre låtene også, denne plata er bra. Denne gjengen kan virkelig vestkyst-faget sitt.

Sjekk også:

Label brekker ned albumet «All City» – låt for låt. Plateanmeldelse: Label – «Oslo So Slow. Singelanmeldelse: Label – «Jenny James». Label – Weary (Ferske spor uke 49/2018).  Label «Jenny James». Label – It’s All Right (Ferske spor uke 22/2018). Label – Summer Went Wrong (Ferske spor uke 17/2018).

 

Remedies – Psycho Scent og White Noise

Remedies er en nordnorsk alt-pop/rock-duo (Tor Erik Krane, Sigrid Ravn Ryan) fra Narvik, og er ute med albumet»Lights Out», som består av 8 låter. Låtene «Trapped», «Psycho Scent», «Holler», «Putting On a Little Show» samt «White Noise» er tidligere sluppet som singler. Jeg har bare lyttet overflatisk på albumet, uansett, to tidligere Ferske spor-låter anbefales ihvertfall.

I fjor slapp de  singelen «Psycho Scent». Selv sier de: «Tekstene skildrer den mystiske atmosfæren til de lange vintrene i de skandinaviske skogene. Det er mørkt og kaldt, og noen ganger kan det få deg til å føle deg litt i ubalanse». Låta får meg ikke i ubalanse, men tvert imot i balanse. Rent musikalsk kombinerer de nordisk stemning med en østlige influenser. Referanse Bel Canto.

Låta «White Noise» forteller historien om en familiefar med et forskrudd sinn. Teksten er skrevet i et retroperspektiv, og starter med at denne mannen sitter i et rom på en mentalinstitusjon. Gjennom sangen får vi vite hvorfor. «White Noise» så langt unna hvit støy som man kan komme. Åpningen er avdempet (tangentspill), ‘a la introen til en ettertenksom film, og utvikler seg, flere instrumenter og lyder kommer inn. En gripende låt/historie.

 

Tidstyv – Fasade

Oslobaserte Tidstyvs debutsingel»Fasade» syder av liv og driv, det er som å høre en liveinnspilling der null av energien er gått tapt. Hanne Ryes vokal er full av innlevelse.

 

Quarter Wolf – Your Pussycat is Hooked on Junk

«Syder av liv», ja, er en beskrivelse jeg flere ganger har brukt om Quarter Wolf (duoen Marius Kromvoll og Paul Daniel), derfor suser enda en låt fra deres nye album «Yeah, Baby!» inn på spillelista. «Your Pussycat Is Hooked on Junk» er en skarp bastard av boogie/pubrock og 70-talls punk. Apropos kvinnelig vokal, første gang jeg hørte låta ble jeg nysgjerrig hvilken kvinnelig vokalist som sto for de rå, lyse vokalutbruddene, det visste seg å være Paul Daniel.

Sjekk også:

Quarter Wolf – Hey Dickhead (Ferske spor uke 39/2022).

Quarter Wolf – Guess Who og Generation Bore (Ferske spor uke 35/2022). Quarter Wolf – Polish Prototype (Ferske spor uke 18/2020). Quarter Wolf – Shitfaced and on Fire (Ferske spor uke 11/2020). Quarter Wolf – Rise & Fall og Dumbass Utd. (Ferske spor uke 14/2019). Quarter Wolf – Midnight in Oslo (Ferske spor uke 8/2019). Quarter Wolf – Shut the Fuck up and Play (Ferske spor uke 44/2018).

Videopremiere: Quarter Wolf – «Dumbass Utd.». Plateanmeldelse: Quarter Wolf & White Trash Blues Band – «Shitfaced and on Fire» & «Spread The Gospel». EP-anmeldelse: Quarter Wolf – «Back to Sykkylven»EP-anmeldelse: Quarter Wolf – «Rock’n’roll Cliché». Quarter Wolf med «Fight Club»-inspirert video. Bluespunk-duoen Quarter Wolf platedebuterer. Reisebrev: Langs bluesens akse med «Quarter Wolf».

 

Joyless – Shades in the Sun

Joyless slapp sin debutsingel i november 2020, etterfulgt av to singler på nyåret 2021, og samme år ble avsluttet med en turné hvor de åpnet opp for Oslo Ess. «Versene er inspirert av den nye britiske punkbølgen, mens refrengene minner om den amerikanske surf-punk sounden Joyless allerede har etablert seg innenfor», står  det i pressemeldingen. Joa, selve attacket kan minne en smule om britiske Buzzcocks, med andre ord, fortsatt fengende og fyrrig fra Joyless.

Joyless – Cool? (Ferske spor uke 23/2022). Joyless – Minimal & Dysfunctional (Ferske spor uke 37/2021). Joyless – Want You Gone (Ferske spor uke 48/2020).

 

Buzzcocks – Orgasm Addicts

Og siden jeg først nevner Buzzcocks, i 1977 kom samlealbumet «Time’s Up» med de tidligere Buzzcocks-låtene, inkludert denne klassikeren. Det er 45 år siden samleren kom ut, et aldri så lite jubileum, altså.

Buzzcocks – Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve?) (Skeive spor). Buzzcocks – A Different Kind of Tension/Singles Going Steady (1979 – FØRTIÅRINGER MED STIL OG SUBSTANS).

Buzzcocks – Orgasm Addict (en av låtene som har hatt betydning for Vidar Enga i Norsk Råkk, fra intervjuet: Norsk Råkk: Balansekunstnere i punk, rock og ska).

Buzzcocks er et av bandene som har inspirert Gisle Mathisen som musiker i Nikkeby Lufthavn (fra intervjuet: Nikkeby Lufthavn: Sprudlende astrorock fra Middagskjelleren i Tromsø).

 

Mind over MIDI – Absence og Surrender

Mind over MIDI har tatt en liten svipptur innom Beatservice Records igjen, og albumet «Control» er ute på CD også. Etter mange år med utgivelser kun sluppet på Bandcamp, er Beatservice nå i gang med en digital re-release av disse sånn at de også kommer på streaming. Helge Tømmervåg har vært en produktiv kar, så denne re-release-prosedyren har bare kommet fram til 2011. Disse utgivelsene slippes på Berserk Fabrik, Helge Tømmervågs egen etikett, og digitalt håndtert av Beatservice Records.

Uttrykket på albumet «Control» er Mind over MIDI sånn som vi kjenner han fra de siste albumene via Beatservice Records, dvs. arktisk ambient og dub blandet med minimalistisk techno. Malende og drømmende, og passer som hånd i hanske til den arktiske naturen og  stemningen – det siste du leste nå, er en liten omskriving av en setning i en anmeldelse undertegnede skriblet om Tom Opdahls album «Black Smoke» for lenge siden, produsert av Geir Jensen, Biosphere. (Anbefaler i samme slengen intervjuet med Nye Takter-journalist Bernt Erik Pedersen om Biospheres «Patashnik» i Norske albumklassikere- bokserien).

Tilbake til Mind over MIDIs album «Control». Det er noen spor med vokal her, dog, det er de instrumentale komposisjonene som virkelig fanger lytterne. Jeg ser frem til å lytte på dette albumet i sitt rette element, dvs. arktiske strøk (les. Nord-Norge) om ca. en måned.

Sjekk også:

Mind over MIDi – Offgrid (Ferske spor uke 28/2022). Mind over MIDI – Transistor Rhythm & Elektrical Aktivity (Ferske spor uke 23/2022).  Stein and the Fury, Mind over MIDI remiks – Under the Leaves (Ferske spor uke 23/2021). Mind over MIDI – Fredelig landskap (Ferske spor uke 35/2020).

Mind over MIDI: Vemodig ambient bestillingsverk fra jubilerende artist. Mind over MIDI – Moloen og fyret (Deichman: Årets album 2020, Jan-Olav).

Mind over MIDI er aktuell med flere andre utgivelser, sjekk og lytt på Bandcamp.

 

Sleepyard – Rust and Stardust

«Sleepyards «Rust and Stardust» sender assosiasjoner til 70’s italiensk giallo horror soundtracks, og gir en opplevelse av estetikk og atmosfære» (fra Ferske spor i september). Nå er det laget en givende video til musikkstykket. «Her har vi brukt inspirasjon fra vår barndom, da vi hadde Englands-antenne. Vi kunne få inn TV-bilder fra England om sommeren, eller hvis det var veldig klart vær. Spesielt inntrykk gjorde serien «Hammer House Of Horror», forteller Sleepyard til Ballade. Amerikanske Christopher Olson har laget videoen for Sleepyard, og sier at han  fikk filmbidrag fra Svein Olav Kersbergen, Oliver Kersbergen og Katje Janisch. Alt ble manipulert av han for å skape en slags hyllest til Tobe Hoopers «Poltergeist», «The Shining» og andre spøkelsesfilmer. Se videoen her.

Sjekk også:

Sleepyard – Rust and Stardust (Ferske spor uke 39/2022). Sleepyard: Beroligende flytende ambientfolk. Sleepyard – Dream Solution (Ferske spor uke 28/2022). Sleepyard – Falling In Love (Ferske spor uke 16/2020).

 

TwoMinutesHate – Cock Blocked By Tights

Den Oslobaserte poppunk-kvartetten TwoMinutesHate er tydelig preget av å ha vokst opp med Blink-182-plakater på veggene og NOFX på discman’en. Ikke den verste oppveksten dét. Den humørfylte poppunk-låta «Cock Blocked By Tights» (er på deres første EP, utgitt av Fucking North Pole Records) ble valgt ut til å være med i filmen «Jentetur», med Janne Formoe i hovedrollen. Fredag kjørte vi premiere på musikkvideoen inkludert et intervju, klikk her: Videopremiere: TwoMinutesHate – «Cock Blocked By Tights».

 

My Brother’s Pants – Everywhere

Den norske artisten Arne-Johan Rauan, bedre kjent som Bellman, sitt hemmelige sideprosjekt My Brother’s Pants’ debutsingel «Everywhere» er en melodiøs, frisk og skamløs semi-emo poprock-låt, som nikker til svenske indiehelter som Broder Daniel, The Plan, Florence Valentin samt The Hives og Håkan Hellström. Sødmefylt låt og livat. Låta er utgitt på Another Jilted Rebel Records.

 

Soccer Mommy  – Unholy Affliction og Darkness Forever

Alexander Lunder Føyn har anmeldt Soccer Mommy sin plate «Sometimes Forever», fra den gjester 2 låter på spillelista. Om «Unholy Affliction» skriver Alexander: «En av mine favorittlåter på albumet, minner nesten om Chelsea Wolfe. En låt som kan spilles under en Shoegaze & Chill-atmosfære, på samme tid virker det nesten som hun har lånt et par sider fra «hvordan lage industri-rock 1-2-3»-manualen». Om «Darkness Forever» skriver Alexander: «En ond intro med en skummel bass samtidig som hun peiser på med sine «Massive Attack»-beats. En sang jeg aldri forventet å høre fra en såkalt indiepop-artist, og det er artig å høre at hun tør å trekke noen kule og dystre strenger fulgt av en synth her og der som geleider en veldig markant «midway-halfwaythere» på LP-en. Denne sangen har alt jeg elsker, og det er deilig å høre noe som man i utgangspunktet ikke ville gjette var Soccer Mommy». Les hele plateanmeldelsen her.

Sjekk også:

Øya 2019 – Soccer Mommy. Soccer Mommy – I’m on Fire (Ferske spor uke 34/2018). Soccer Mommy – Your Dog (Ferske spor uke 10/2018). Soccer Mommy – Still Clean (Ferske spor uke 8/2018).

 

Angel Olsen – Through the Fires

«Et av årets fineste country/americana-album», melder sier Jan-Olav om Angel Olsens album «Big Time» i konsertanmeldelsen av Angel Olsens opptreden i et velfylt Rockefeller i Oslo mandag 10. oktober. Av 2022-materialet til Angel Olsen beveger spesielt «Through the Fires» med sitt budskap om at alt er temporært og oppfordringen om å fortsette å søke, melder Jan-Olav videre. Klikk på linken under for å lese hele konsertanmeldelsen.

Sjekk også:

Konsertanmeldelse – Angel Olsen: Storslagen stemmeprakt.

Sharon Van Etten & Angel Olsen – Like I Used To (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav Glette). Sharon Van Etten & Angel Olsen – Like I Used To (Ferske spor uke 21/2021). Angel Olsen – Big Time (Skeive spor). Angel Olsen – Whole New Mess (Ferske spor uke 32/2020). Angel Olsen – Lark (Ferske spor uke 40/2019).

Øya 2017 – «Balladen om en lovlydig sofistikert» og andre Øya-bøker. Del 3: Fredag (inkludert Angel Olsen). Øya 2017 – Angel Olsen. Øya 2014: Angel Olsen – Bortgjemt gudinne av kjærlighetslåter.

 

Pavement – Our Singer

Vi var på konsert med Pavement (klikk på linken under) og Jan-Olav rapporterte: «Det var nemlig ikke bare albumkutt, men også sanger plukket fra lite solgte og tilgjengelige EP-er, som «Slay Tracks: 1933 – 1969» –  hvor vi finner en av bandets aller beste låter de spilte, «Box Elder» – og «Perfect Sound Forever» fra 1990, som kan skilte med både «Heckler Spray» og «Home». Selv har jeg disse tidlige låtene på samlealbumet «Westing (By Musket and Sextant)» fra 1993».

Jeg har også disse låtene på samlealbumet, når det kommer til Pavements beste låter ville lista blitt laaang for min del, de har laget så mye bra, en av mange Pavement-favoritter er avslutningslåta «Our Singer» fra albumet «Slanted and Enchanted»,  albumet feirer 30-årsjubileum i år. «Our Singer» er minimalistisk i formen, med herlig, tørt sound (sjekk trommene), plenty av futt og utblåsninger og på samme tid luskende, smygende lavmælt melodiøs. Lo-fi på sitt beste. Less is more passer 100 % her. En genistrek av en låt.

Sjekk også:

Konsertanmeldelse – Pavement: Langt mer enn nostalgi.

Stephen Malkmus – Shadowbanned (Ferske spor uke 12/2020). Stephen Malkmus – Viktor Borgia (Ferske spor uke 7/2019). Stephen Malkmus & the Jicks – Shiggy (Ferske spor uke 21/2018). Stephen Malkmus & The Jicks – Middle America (Ferske spor uke 6/2018).

Beabadoobee – I Wish I Was Stephen Malkmus (Ferske spor uke 38/2019). Broken Social Scene – Can’t Find My Way & Ibi Dreams of Pavement (A Better Day) (Ferske spor uke 21/2019).

«Pavement viste veien ut av grungen for min del». (Per Steinar Lie i Action & Tension & Space).

«Pop var alltid viktig for oss, kanskje særlig for Fredrik og meg. Jeg heller nok mot 60-tallet og den litt garasjeaktige tyggeggummi-delen av popen – linjen fra «Please Please Me» via Kinks via Byrds via Pixies og Pavement«. (Pedro Carmona-Alvarez i Sister Sonny).

Pavement – Gold Soundz (en av låtene som har gjort spesielt inntrykk på Jørgen Myhr Stokke som er utgiver av den fine samleplaten «Oslosphere Vol 1.» på  Gazze Records).

«Lo-fi efinitivt det jeg hørte mest av på 90-tallet: SebadohGuided by Voices, PavementRoyal Trux osv….» (Per Ole Bratset, gitarist og vokalist samt halve den kreative kjernen i albumaktuelle The High Water Marks, som varmet opp for Pavement på Sentrum Scene i Oslo søndag 30. oktober).

«Mye musikk jeg liker. Formativt. Klassiske rockelåter. Pavement. Aha-opplevelser som Guided by Voices«. (Andreas W.H. Lindvåg  i The Slow Painters).

 

Ash Olsen – BORING!

Det motsatte av boring! Video.

Sjekk også:

Ash Olsen – TUTTIFRUTTI  (Ferske spor uke 25/2021). Ash Olsen – WILDIN’ (Skeive spor),

 

Ådne Evjen

Hva er det som spiser meg om natten – Sso (Sånne som oss)

Det fabelaktige prosjektet til visepopmester Erling Ramskjell og rapperen Klish er ute med albumet «Radikal Merkelighet 2». Det er så vindskeivt, tøft og sårt som du får det, og kommer høyt opp på min liste over de beste norske utgivelsene i 2022. Jeg har valgt ut den såre, melankolske låten «Sso (Sånne som oss)». Sjekk ut anmeldelsen her.

Hva er det som spiser meg om natten – Plottet (Ferske spor uke 35/2022).

Singelanmeldelse: Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig». Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet – «All tid e merkelig» (Ferske spor uke 16/2021).

Klish – Filma med lykkelig slutt & Kult å være trist (Ferske spor uke 6/2022). Klish – Leonardo & Ka feile det kompisen din? (Ferske spor uke 4/2022). Klish – «Dobbeltgjenger». Klish: Opphengt i Whitney og Jurassic Park. Klish: Jenter med tatoveringer. Klish feat. Oter «Fyring Fighting Fucking» (prod. Poppa Lars).

Erling Ramskjell & Klish feat. MiNensemblet og Erling Ramskjell og Eva Trones – «Lat som» og – «All tid e merkelig» (Deichman: Årets album 2021, Victor). Erling Ramskjell – Visnesmerte (Deichman: Årets album 2020, Ådne).

Erling Ramskjell – Farvel (Ferske spor uke 45/2020). Erling Ramskjell – Lang vei (Ferske spor uke 35/2020). Erling Ramskjell – Slangeolje (Ferske spor uke 7/2019). Farväl till Æ (album) – Stefan Sundström – Gammalt Regn / Ingeborg Oktober & Henriette Stoltenberg – La det vær med det / Dan Fägerquist feat Malin-My Wall – Låt alla gamla drömmar dö (Ferske spor – uke 24/2018). Fugl eller fisk med Erling Ramskjell. 5 plater som har inspirert Erling Ramskjell. Æ – intervju. Ulykke/Utsettelse Videointervju med Æ.

Opphav – Villkvinna (Ferske spor uke 23/2022). Likholmen – havet og menneskenaturens stemme. LikholmenSprukne Krukke (Ferske spor uke 23/2020). Likholmen – Blindskär EP (Musikalske sidespor – uke 46/2016). Havkommet – Havet e Mordi (Kloden er trøtt).

 

Odrik Frelsen – Mellom linjan

Fredrik Olsen aka Odrik Frelsen har tatt et steg bort fra musikken han har gitt ut før (Kråkesølv og solo) på sitt nye album «Brenn det her». Det topper seg med «Mellom linjan». En mørk stemning med sterkt innslag av tristesse gjør dette til albumets kanskje sterkeste låt. Les anmeldelse av albumet her.

 

Tuvaband – Something Good

Tuvaband er soloprosjektet til låtskriveren, multiinstrumentalisten og produsenten Tuva Hellum Marschhäuser. Nå jobber hun med et nytt album hvor «Something Good» er første smakebit. Tittelen og tekstlinjen «Something Good» er sterkt inspirert av Kate Bush-låten «Cloudbusting» hvor Bush synger «Ooh I just know that something good is gonna happen.» Preget av den til dels traurige koronaperioden bestemte hun seg for å lage en låt med håp i. Resultatet ble riktig så fint, som dere kan høre i «Something Good». Se videoen her. (Låta har tidligere vært med i Ferske spor, valgt av en annen, men fin-fint å minne dere om denne fine låten, red.anm.).

Sjekk også:

Tuvaband – Something Good (Ferske spor uke 39/2022). Tuvaband – Karma is a beach (Ferske spor uke 28/2022). Tuvaband – Rejuvenate (Ferske spor uke 17/2022). 5 plater som har inspirert Tuvaband. Tuvaband – Growing Pains and Pleasures (Deichman: Årets album 2021, Victor og Katrine Judit Urke). Tuvaband – Growing Pains og I Think (Ferske spor uke 6/2022). Tuvaband: Eterisk pop. Tuvaband – Growing Pains & I Think (Ferske spor uke 23/2021). Tuvaband – Growing Pains (Ferske spor uke 4/2021). Tuvaband – I Entered The Void (Ferske spor uke 2/2020). Tuvaband – Wolfpack (Klubbdagen Øya 2019 – anbefalinger).

 

Tape Trash – Not Going Home

I 2020 kom den fine EP-en «Not That It’s Over Now», bl.a. med den vanvittig fengende låten «Perfect Spring.» Etter en pause på nesten to år, planlegger bandet Tape Trash utgivelsen av sitt første album. Den første smakebiten fra albumet kommer i form av låten «Not Going Home.» Bandet opererer i krysningspunktet mellom shoegaze og indie à la Bloc Party og Kent. Bandet oppgir da også å ha hørt masse på Kent-albumet «Hagnesta Hill».

Sjekk også:

Tape Trash – Perfect Spring (Ferske spor uke 49/2020). Tape Trash – Over. (Ferske spor uke 38/2020), Tape Trash – Ghost Town (Ferske spor uke 37/2019).

 

Benedikt – One Day at a Time

Musikkollektivet Benedikt ga i 2021 ut det aldeles strålende albumet «Balcony Dream». Et album undertegnede mente var et «…overflødighetshorn av fabelaktige låter.» Nå er Benedikt ute med en ny låt, «One Day at a Time». De fortsetter i samme stil som før, med melankoli og akustisk gitar som viktige stikkord. Navn som Elliott Smith og King Creosote har vært nevnt som inspirasjonskilder, og vi kommer ikke unna å nevne dem denne gangen òg. Flott låt!

Sjekk også:

Benedikt – My Killer (Ferske spor uke 16/2021). Benedikt – Purple and Green (Ferske spor uke 11/2021), Folkpoppens Jaga Jazzist?.

 

Björk – Allow

Den etterlengtede nye plata til Björk, «Fossora», kom ut i slutten av
september og på låten «Allow» har hun fått med seg norske Emilie Nicolas på vokal. Det er en fint orkestrert låt hvor Björk for anledningen er i den mer neddempete utgaven av seg selv.

Sjekk også:

Øya 2012 – Björk.

Björk – Hyper-Ballad (en av låtene som har inspirert dragongir).

«Band såsom WarpaintRadioheadMassive Attack och Björk till exempel varit stora musikaliska förebilder från ca 16 års ålder», forteller svenske Chivvy.

«Har alltid vært svak for beatsa til Björk», forteller Jørgen Greiner i Ping.

«Björk er en stor musikalsk kunstner. Som kunstner er Björk og CocoRosie sterke inspirasjonskilder for det frie, absurde, overraskende, sære og autentiske (Fra 5 plater som har inspirert Vaarin).

«Vi har begge to hatt Radiohead og Björk som forbilder siden vi oppdaget dem. Vi beundrer deres evne til å fornye seg selv og være fullstendig kompromissløse når det kommer til å lage akkurat det de selv ønsker, selv med press fra plateselskap og fans», forteller Stillehavet.

 

Daniel Herskedal & Emilie Nicolas – Out of the Blue

Og apropos dyktige Emilie Nicolas: Her har hun sannelig min hatt slått seg sammen med komponist og messing-geni Daniel Herskedal! Om samarbeidet kom helt ut av det blå er vel tvilsomt, men «Out of the Blue» er i alle fall tittelen på denne nydelige låten. Den er fra duoens nye album «Out of the Fog». Sjekk gjerne ut albumet, for det har blitt en meget elegant og hørverdig utgivelse.

Sjekk også:

Marja Mortensson – RAAJROE – The Reindeer Caravan (Deichman: Årets album 2021, Ådne). Marja Mortensson og Daniel Herskedal – Lååje – Dawn (Deichman: Årets album 2019, Ådne). Daniel Herskedal – Album: The Roc (Musikalske sidespor – uke 25/2017).

Bendik Brænne & Emilie Nicolas – «White Highway» (Musikalske julespor 2021). Emilie Nicolas & Bendik Brænne – White Highway (Ferske spor uke 46/2020). Emilie Nicolas – Tranquille Emile «Deichman: Årets album 2018, Katrine Judit Urke). Emilie Nicolas – Like I Am A Warrior (Deichman: Årets album 2014, Victor).

Øya 2015: Emilie Nicolas – sort-hvit coolness. Øya 2014: Emilie Nicolas – en diamant blant stjerner. by:Larm 2014: Emilie Nicolas – vakkert-mystisk. Spirit Studio Sessions presenterer Emilie Nicolas.

Wild One – Emilie Nicolas (en av låtene som har inspirert  Tara Nome Doyle som låtskriver).

«Av norsk musikk som kom ut i fjor satte jeg pris på bl.a. Emilie Nicolas», forteller Mika Martinussen i  Beaten To Death).

 

Fujiya & Miyagi – Slight Variations

Elektropopgjengen fra Brighton er ute med albumet «Slight Variations». «Slight variations over the same theme», synger de i tittellåten. Det gjør slettes ingenting om de fortsetter i samme stil, for dette er catchy og corny i en god blanding. Her får dere rett og slett den nevnte tittellåten.

 

Dry Cleaning – Don’t Press Me

Jeg må nesten ha med noe fra den nye plata til Dry Cleaning. «Don’t Press Me» er en tøffing av en låt hvor vokalist Florence Shaw gir oss en klar advarsel: «Don’t touch my gaming mouse, you rat!». Tonefulgt av kule, røffe riff fra gitarist Tom Dowse er dette en aldeles uimotståelig låt. (Låta har tidligere vært med i Ferske spor, valgt av en annen, men fin-fint å minne dere om denne fine låten, red.anm.).

Dry Cleaning – Don’t Press Me (Ferske spor uke 28/2022). Dry Cleaning: New Long Leg, Deichman: Årets album 2021, Stian, Ådne og Jan-Olav). Dry Cleaning – Strong Feelings (Ferske spor uke 6/2021). Dry Cleaning – Scratchcard Lanyard (Ferske spor uke 48/2020).

 

Sameheads – GO

Da jeg var på Iceland Airwaves nå nylig, fikk jeg se dette unge islandske bandet spille på en off venue-konsert. Sameheads spiller poppig post-punk som om de aldri skulle gjort noe annet. Veldig tøft og fengende, og jeg har tenkt å holde øye med disse lovende karene framover. Låten heter kort og greit «GO».

 

Arny Margret – they only talk about the weather

Arny Margret var en annen islandsk artist jeg så på Iceland Airwaves. Hun opererer med en helt annen musikalsk påkledning enn sine landsmenn i Sameheads. Hun lager vakre, lyriske låter tonefulgt av akustisk gitar og piano bl.a. Jeg har valgt tittellåten fra debutalbumet hennes. Se liveopptak av låten her.

 

Pixey – Melody (From You to Me)

Liverpool-artisten Pixey er ute med nytt album. Fra «Dreams, Pains & Paper Plains» har jeg valgt den spretne og poppige «Melody (From You to Me)».

Sjekk også:

Pixey – The Mersey Line (Ferske spor uke 16/2021).

 

Jan-Olav Glette

Special Interest – Cherry Blue Intention

Den tøffeste dansepunken akkurat nå. Video. Bandcamp. (Vi har anmeldt deresnye album, kommer snart, så følg med red.anm.)

 

Alvvays – Pomerian Spinster 

Molly Rankin og Co. løfter indien sin til nye høyder. Bandcamp.

Sjekk også:

Alvvays – Belinds Says (Ferske spor uke 39/2022). Alvvays summer. Alvvays – Archie, Marry Me (Deichman: Årets album 2014, Victor).

 

High Vis – Talk for Hours

Madchester-revival fra hardcore kids. Video. Bandcamp.

 

The Cosmic Dropouts – It’s Gonna Rain og  Sick of You, Baby

Norske garasjerock-klassikere. Bandcamp.

Sjekk også:

The Lust-O-Rama: Fuzz og skranglete beats (Intervju med Arne Thelin).

The Cosmic Dropouts er nevnt mange ganger av oss, bare klikk her. Du må muligens klikke «Last inn mer» flere ganger for å få med deg alt.

 

I Was A King – Growing Wild

Hør hvor fint stemmene til Frode Strømstad og Anne Lise Frøkedal flettes sammen. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

I Was A King – Lo Pressure (Ferske spor uke 39/2022). I Was A King – Tanker (Ferske spor uke 10/2019). I Was A King – Slow Century (Deichman: Årets album 2019, Victor, Stian, Ådne). I Was A King – Tanker (Øya 2019 – anbefalinger). I Was A King – Bubble (Ferske spor uke 2/2019). I Was A King – «Clouds» (Deichman: Årets album 2018, Victor). I Was A King – Clouds (Ferske spor uke 5/2018). I Was A King – Låt: «Just A Friend» (Musikalske sidespor – uke 48/2017).

Plateanmeldelse: I Was A King – «I Was A King». Intervju med I Was A King: Å bli store nok uten at det fører til stormannsgalskap. Mer I Was A King.

 

Krissy Mary – Too Heavy for Your Boots

Mørkt og vakkert. Video. Bandcamp.

 

Röyksopp – Me&Youphoria

Euforisk synthpop vi fremdeles ikke kan motstå. Video.

Sjekk også:

Röyksopp – If You Want Me ft. Susanne Sundfør (Ferske spor uke 17/2022). Röyksopp – This Time, This Place…. (Ferske spor uke 9/2022). Röyksopp – Andromeda (Ferske spor uke 12/2020). Øya 2014: Röyksopp & Robyn – Svensk ballegrep. Röyksopp – The Fear (en av låtene som har inspirert Kohib, fra intervjuet: Kohib: Forheksende fjellklang).

 

Ultraflex – Under the Spell

Lindrende, ertende og smektende fra det flotte andrealbumet «Infinite Wellness». Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Ultraflex – Rhodos og Mi Vuoi (Ferske spor uke 28/2022). Ultraflex: Leken boogie for trening og fest.Ultraflex – Never Forget My Baby (Ferske spor uke 33/2021).

 

Delish – Thought / Dream

Besnærende og mystisk. Bandcamp.

 

Nix & the Nothings – No Ghosts

Nå er debutalbumet til denne samlingen musikere med bakgrunn fra Romskip og Howlin’ Sun endelig her. Det spøker av denne låten selv uten spøkelser. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Nix & the Nothings – Mushroom Baby (Ferske spor uke 28/2022). Nix & the Nothings – Why (Deichman: Årets album 2021, Jan Olav). Nix & the Nothings – Why (Ferske spor uke 48/2021).

 

Arctic Monkeys – Sculptures of Anything Goes

Sofistikert pop for aldrende rockere.

Sjekk også:

Plateanmeldelse: Arctic Monkeys – «The Car». Arctic Monkeys – There’d Better Be a Mirrorball (Ferske spor uke 39/2022).

Arctic Monkeys – Tranquility Base Hotel + Casino (Deichman: Årets album 2018, Stian). Arctic Monkeys – American Sports (Ferske spor uke 22/2018). Arctic Monkeys – AM (Deichman: Årets album 2013, Victor). Plateanmeldelse: Arctic Monkeys – «AM».

Arctic Monkeys – Mardy Bum (en av låtene som har påvirket Divest, fra intervjuet Divest: Catchy indiepop med attityde).

Øya 2016 – The Last Shadow Puppets.

 

The Colors Turned Red –  Hey, Lonesome Swallow og History on Your Side

Er The Colors Turned Red bedre enn noensinne? Her med et intermusikalsk ekko fra debutplaten som ble hevdet å spise a-ha til frokost.

Sjekk også:

The Colors Turned Red – As If We Owned the World (Ferske spor uke 39/2022). The Colors Turned Red – Let It Happen (Ferske spor uke 21/2022). 5 plater som har inspirert The Colors Turned Red. The Colors Turned Red – As If We Owned the World (Ferske spor uke 27/2019). Alternativ juleplayliste med Back by Christmas – The Colors Turned Red. (Not Just) Another X-Mas Album (CCAP, 2008).

 

The Byrds – Wild Mountain Thyme

En av ukas klassikere. Harmonipopens beste.

 

Lady Friend – My Movie

Anne Mette Hårdnes albumdebuterer med bravur og vestkystrock av beste merke.

Sjekk også:

Lady Friend – Unspeakable Truth (Ferske spor uke 21/2022).

 

Orango – Running Out of Reason

Harmoniene som leder til frihetsrock. Video. Intervju med Orange kommer.

Sjekk også:

Orango – Loco (Ferske spor uke 52/2018). Mer Orango.

 

Fireside – Jungle Knuckle

Skandinavias emocore-nestorer er tilbake. Selvfølgelig er de fremdeles bedre enn de fleste andre.

Sjekk også:

Fireside.

 

Charlotte Dos Santos  – Away From You

Følsom, psykedelisk jazza soul med brasilianske røtter. Bandcamp.

Sjekk også:

Charlotte Dos Santos – Harvest Time (Ferske spor uke 12/2020). By:Larm 2016 – Charlotte Dos Santos. Øya 2017 – «Få måkene til å tie» og andre Øya-bøker. Del 1: Onsdag (med Charlotte Dos Santos).

 

Nico – These Days og Evening of Light  og Afraid

Med tekst  og musikk av den gang 16 år gamle Jackson Browne, som også backet Nico på konserter, beviser Christa Päffgen at hun klarte seg godt uten Lou Reed og John Cale. Jeg har hørt igjen på denne, og andre låter med den tyske artisten, mens jeg leser Jennifer Otter Bickerdikes «You Are Beautiful and You Are Alone: The Biography of Nico», som  tilfeldigvis også anbefales av Bernt Erik Pedersen i intervjuet Biosphere & «Patashnik» i nytt lys. låten «Afraid» har tekstlinker som utgjør tittelen på biografien.

 

Vi tar også med en av hennes første egne komposisjoner, «Evening of Light», fra oppfølgeren «The Marble Index». Av mange ansett å være en forløper til goth. I videoen, regissert av François De Menil, innspilt i en potetåker i Michigan, kan man da også se hennes daværende kjæreste Iggy Pop bærende på et kors.

Low –  Especially Me og Lullaby

Hvil i fred Mimi Parker. Du vil bli savnet. Sjelden har vi hørt så inderlig sterk musikk på scene og plate. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Low – HEY WHAT (Deichman: Årets album 2021, Davis Jønsson). Low – «Just Like Christmas» (Musikalske julespor 2021). Low sitt 11. album «Ones and Sixes».

Low: HEY WHAT (en av platene som har inspirert Stian Torstenson i Palace of Pleasure).

 

Just Mustard – Blue Chalk

Hvilket herlig lydcollage! Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Just Mustard – Mirrors (Ferske spor uke 17/2022). De spennende shoegaze post-punkerne Just Mustard har varmet oss opp godt opp (Konsertanmeldelse – Fontaines D.C.: Brennende poetisk post-punk på Vulkan Scene).

 

Geir Sundstøl – Dogg

Med utgangspunkt fra Ornette Coleman får vi dette vakre stykket nordisk noir med eksotiske innslag. Video. Bandcamp.

Sjekk også:

Geir Sundstøl: Sorgmunter strengelekGeir Sundstøl – Kløpper (Ferske spor uke 42/2021). Geir Sundstøl – Langen ro (Deichman anbefaler: Årets album 2016, Bent Inge Hvitstein). Geir Sundstøl – «Langen ro» (Musikalske sidespor – uke 46/2016).

Einar Flaa – Lonely-Hearted Ranger (Ferske spor uke 21/2020, Geir Sundstøl er produsent og multiinstrumentalist). Geir Sundstøls «Furulund» er en av låtene Helge Taksdal forbinder Med Wudewuse (Wudewuse: Eventyrlig og trolsk skogsfolk). Geir Sundstøl er gjest på Onkel Tuka sitt album «Lykke til med meg!» fra i fjor (Onkel Tuka: Alternativ country fra andres perspektiv). Stein Torleif Bjella – Mitt namn er Stein (Ferske spor uke 16/2020, Bjella er kyndig akkompagnert av stjernelaget Geir Sundstøl, Kenneth Kapstad, Christer Knutsen og Kjartan Kristiansen). Michael Krohn – Søvnløse netter (med allestedsnærværende Geir Sundstøl på heftig slide gitar. Deichman: Årets album 2018, Stian).

 

Pavement – Gold Soundz og  Trigger Cut//Wounded-Kite At :17 og  Cut Your Hair og Range Life

Med disse fire kuttene fra de to første albumene til Pavement tenker jeg at vi kan legge påstandene som har begynt å dukke opp om at «Terror Twilight» og «Brighten the Corner» var like bra skiver død en gang for alle. I tillegg er det «Summer Babe».

 

Ottorpedo – Ode til en Kaffetrakter (feat. Octobre & Zandra von Helvete)

Røff morgen på kontoret. Video. Bandcamp.

 

Takomaha – An Introverts Guide to Success

Støyrock med driv og suggererende gjentakelser. Intervju med Takomaha kommer. Bandcamp

Sjekk også:

Takomaha – Lonestar (Ferske spor uke 39/2022).

 

Public image Ltd. – Death Disco og Rise

R.I.P. Keith Levene!

Sjekk også:

Public Image Ltd. – Metal Box.  (1979 – FØRTIÅRINGER MED STIL OG SUBSTANS). Public Image Ltd. – Public Image Ltd. (singel, 1978) (Avis som omslagskunst på album). Mer Public Image Ltd..

 

Separate Bed featuring Frode Fivel – Citizen Of Rumination

Stillferdig, vakkert og svevende  fra det tidligere Ai Phoenix-medlemmet som her får hjelp av Mirror Lake og Hello Goodbyes Frode Fivel til å skape betagende drømmepop på en av de finere låtene på debutalbumet.

Sjekk også:

Separate Bed – The Kid Inside og The Standalone (Ferske spor uke 39/2022). Separate Bed – The Kid Inside (Ferske spor uke 39/2021).

 

Emma Ruth Rundle – Light Song

Denne helbredende mørke duetten  fra albumet «On Dark Horses» med partneren og kollaboratøren Evan Patterson fra Young Widows fikk vi ikke høre da Emma Ruth Rundle gjestet Kulturkirken Jacob nylig. Fint var det likevel. Video.

Sjekk også:

Emma Ruth Rundle – Engine of Hell (Deichman: Årets album 2021, Ådne). Emma Ruth Rundle – Blooms of Oblivion (Ferske spor uke 45/2021). Emma Ruth Rundle & Chelsea Wolfe – Anhedonia (Ferske spor uke 4/2021). Emma Ruth Rundle – Light Song (Ferske spor – uke 43/2018). Emma Ruth Rundle – Fever Dreams (Ferske spor – uke 27/2018). Emma Ruth Rundle – Album: Marked for Death (Musikalske sidespor – uke 42/2016).

 

Tommy Tokyo – Wings of Good  Fortune

Nydelig låt fra Fredrikstad-mannens posthume avskjedsalbum etter å ha dødd bare 50 år gammel 22. mars i år.

Sjekk også:

Tommy Tokyo – The Remaining Days of Life  (Ferske spor uke 12/2020). Tommy Tokyo: En ganske så unnselig type. Tommy Tokyos protestlåt «Alberta». Mer Tommy Tokyo.

 

Paal Flaata – I Think It´s Going to Rain Today

Den tidligere Midnight Choir-vokalisten har en stemme og personlighet som alltid trer igjennom og gjør materialet han berører til noe eget.

Sjekk også:

Dagen i dag: October 8. Mer Paal Flaata.

 

Scott Walker – It’s Raining Today

Når vi snakker om karakter og fine tolkninger av denne låten er den avdøde briten uunngåelig.

Sjekk også:

Scott Walker – It’s Raining Today (en av låtene som har inspirert Helge Tømmervåg alias Mind over MIDI). «Scott Walker har jeg også hørt veldig mye på. Så det har nok preget mye. Skulle ønske at jeg croonet mer selv også». (fra Bendik Brænne: Orkestrert pop). «I det siste har jeg hørt mye på… Scott Walker». (fra I en avkrok av internettet – intervju med SOAPS).

 Russerne kommer, og du må rive med deg tre plater i farten. Hvilke? Eller, hvilke tre plater har du liggende klar i armageddon-bagen din?

«Til slutt setter jeg på Scott Walker 4. For en plate! Litt ut på side 2 kommer «The Old Man’s Back Again (Dedicated to the Neo-Stalinist Regime)» og jeg er spent på å høre hva mine nye venner fra øst tenker om Scott Walkers refleksjoner over deres hjemlands brokete historie. (spørsmål og svar fra Min platesamling: Jacob Krogvold).

Mer Scott Walker.

 

Swans – God Damn the Sun

Avslutningslåten da Michael Gira gjestet Kulturkirken Jacob tirsdag 15. november for et solosett. Anmeldelse av konserten kommer.

 

Giant Sky – The Further We Go The Deeper It Gets, Pt. 1-6

Da forefinnes endelig dette flotte progrockalbumet på vinyl. Åpningssporet er episk.

Sjekk også:

Giant Sky – Giant Sky (Deichman: Årets album 2021, Jan-Olav). Giant Sky – The Further We Go the Deeper it Gets (Ferske spor uke 25/2021).

 

WIZRD (featuring James Petralli) – Fire & Water

Drivende god ny norsk progrock på Karisma Records som inkorporere jazz grooves. Musikerne bakom er kjente navn som Hallvard Gaardløs (Orango, Spidergawd, Draken med mer), Axel Skalstad (Krokofant), Vegard Bjerkan og Karl Bjorå (Emmeluth’s Amoeba). Her har de med seg vokalisten fra det spenstige amerikanske rockebandet White Denim.

 

 

Her kan du søke etter og låne musikk, bøker, tegneserier og noter i Deichmans katalog

 

Sjekk også:

Tidligere utgaver av Ferske spor

ps Under relaterte saker har vi bare tatt med noen av de siste utgavene av Ferske spor, så klikk på lenken over eller Spillelister øverst for å sjekke alle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Abonner

Oppgi din e-postadresse for å abonnere på dette nettstedet og motta varsler om nye innlegg via e-post.

Bli med blant 72 andre abonnenter